bugün

Akdeniz bölgesinin Çankırısı, Yozgatı. Kendine has yemekleri ve dondurması vardır fakat halkının büyük kısmı aklını ve mantığını kullanmaktan öte, dar geleneksel kalıplara ve bu fikirleri savunan siyasilerin içi boş islamcı ve milliyetçi söylemlerine inanır. içlerinde çok sayıda depremin artan ahlaksızlıktan dolayı meydana geldiğini savunan insanlar vardır. ama bunların hiçbiri depremin ortaya çıkarttığı felaketin temel nedenlerinin başında şark siyasi zihniyeti ile çıkartılan imar aflarının geldiğini düşünemez. çünkü o düşünsel yetiye sahip değillerdir. bu özelliği ile aynı bölgede yer alan bir mersin, bir adana ya da antalya değildir.
Bir güzel kız.
Öküz sevda çekiyor ineğin haberi yok durumu.
Her yıl yaz tatillerinde andirina 1 hafta dinlenmeye gidiyorum. Havası o kadar iyi ki Adana'da yanarken sıcaktan Ağustos ayında orada usudugumu bilirim.
- maraş depremi,
- maraş otu: bu, esrar mesrar değildir, aleni satılır.. yapımı şöyle oluyor: meşe külü ile tütünü karıştırıp, macun gibi bir şey yaparsın, sonra dudağının altıyla diş etlerinin arasında tutarsın, bu şekilde -görürsün ebenin a.ını.. deri ince olduğu için tütündeki nikotin kana, sigaradan çok çok daha kuvvetli bir biçimde karışır, çok daha az bir sigara maliyetiyle tiryakiliğini giderirsin.. ama meşe külünde kostik denilen, organik her şeyi eriten bir madde vardır ki, sabuna kıvamını veren ve lavabo aç olarak kullandığınız şey de budur.. bu böyle zamanla diş etlerini mahveder, dişleri döker, çok da güzel damak kanseri yapar.. fiyatı düşük olduğundan maraşlı kamyoncular arasında popülerdir.. maraş'ta "eyi ot geldi, yavuz ot burda" ilanlarıyla bakkal çakkalda satılırdı.
- maraş dondurması,
- elbistan savaşı: baybars'ın moğollar'ı yendiği savaş..
- ertuğrul gazi'nin oğlu saru yatu'nun, kabilenin müslümanlık'a alışamayan 1/3'lük bir kesimiyle birlikte elbistan'a gelmeleri, bir kısmının burada kalıp, bir kısmının orta asya'ya dönmeleri..
- bir de, bir iki maraşlı'dan, antepliler'i gıcık etmek için "antep'in oğlanı, maraş'ın oğlancısı..." diye bir söz duymuştum, o..
Kendi ölüleri üzerinde tepinerek kendilerini öldürenlerin zaferini kutlayanlar geliyor. Olumlu şeylere yer kalmıyor ne yazık ki.
Her yaz doğudan memlekete gelirken, 10 saatlik yolculuk içerisinde Pazarcık'ta yediğimiz yemekler, narlı'da yediğimiz dondurmalar aklıma gelir.
dondurması ve 12 yaşında depremde çocuğu ölen aile geliyor aklıma. enkaz altında video çekmişti annesi.
Deprem geliyor akla.

inş bir uzun süre daha yaşamaz Türkiye.
Andırın.

Eskiden pozitif şeyleri gelirdi, dondurma, tarhana falan. Şimdi sadece andırın.
Çokça depremde ölüp, hükümetin o noktadaki aczini göremeyip, aynı acizleri %72'yle seçmeleri.
eskiden maraş dondurması, maraş sucuğu vs. gelirdi. babam seyahate giderdi sık sık ve dönüşte eli boş gelmezdi.

şimdi 6 şubat geliyor sadece aklıma.
tahrana.
Kazikci mado gelir akla hemen.
maraş dondurması geliyor aklıma.
fetöden dolayı ne zaman adının değişeceğini merak ettiğim şehirdir.
Bayrak tutan bozkurt heykeli geliyor tabi ki.

görsel

Ama şimdi yok malesef.
Milleti çomarlaştıran menderes söktürdü, millet de razı geldi.
Biberine soktuklarım.
Maraş dondurmacılarının yaptığı pezevenklikler. Güzel şehrimizin adını kirletti bu meretler. (bkz: gösterip vermemek)
çocukluğum. ilkokulu bitirdiğim şehir. Yaşar pastanesi aklına gelmeyen liselidir.
7 güzel adam
Sütçü imam
Antep fıstıklı ve irmikli leziz kurabiye
Maraş dondurması.
Gitme Maraşa şerefinle yaşa
Cümlesi aklıma geliyor.
Ulu caminin yanında sik arayan suriyeliler ve onları pazarlayan pezevenk suriyeliler, tabiki de dondurma birde insanlarının chp karşıtlığı.
Sadece otogarında durup dondurma alınıp yenilmesi gereken yer. Sokakları temizdi biraz. Memleketim olmasına rağmen maraşı sevmiyorum. Soranlara direkt afşinliyim falan diyorum
Kahramanmaraş ın Kurtuluş Savaşın’da şehir halkı ile birlikte topyekün direniş göstermesi ve çevre Vilayetlerinde yardımına koşması büyük takdir toplar. Ve Kurtuluş Savaşı sonrasında Maraş a bir yazı gönderilerek, Milli Mücadeleye katılanların listesi istenir. Şehrin ileri gelen yönetiçileri toplanır, bir durum tesbiti yapar. Sonun da Ankara ya " Maraş ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur " cevabı verilir. Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Gazi Mustafa Kemal Paşa nın da onayı ile istiklal Madalyası nın Maraş ta fertlere değil, Şehir halkına verilmesi kararlıştırılır. Ve Kahramanmaraş bir adet Kırmızı Şeritli istiklal Madalyası ile ödüllendirilir. Kahramanmaraş lı 1925 yılından beri her yıl Kurtuluş günü olan 12 Şubat Bayramında iSTiKLAL Madalyasını Şanlı Bayrağına törenle takarak, geçmişini yad eder ... Dünyada istiklal Madalyalı ilk Şehir Kahramanmaraş olmuştur, Sütçü imam ın attığı ilk kurşun ile başlayan kurtuluş savaşı 22 gün sonra başarı ile sona ermiştir. Fransız işgali ile başlayan ermeni zulmü bitmiştir. Kahramanmaraş Halkı nın başta iman gücü ve kazma kürek ile başlattığı mücadeleye işgal güçleri nin silahları yenik düşmüştür.
Kürdümsü insanlar.
dondurma, maraş biberi, tarhana ve firik, kelle paça, tekstil, ahir dağı, poyraz, sevimsiz esnaf, istiklal madalyası, maalesef maraş katliamı, yaylaları, dört mevsim güzel havası, bakırcılar çarşısı, şairler ve şiirler. memleketim güzel de insanı güzel değil maalesef.