bugün

nüfus cüzdanı.
necip fazıl kısakürek'in kendi yaşamından kesitler sunan öykü kitabıdır.
resmi işlerde lazım olan nüfuz cüzdanının kaba tabiri.
nüfus cüzdanı.
nüfus cüzdanı'dır. osmanlı ilk hüviyet kağıtlarını çıkardığı vakitlerde, osmanlı vatandaşları bu kağıtları feslerinin altlarında taşıdıklarından kafa kağıdı adını almıştır.
Nüfus cüzdanı diye bildiğimiz şeye neden kafa kağıdı denir? Şundan:

1844 yılında, Türkler ilk kez genel nüfus sayımı yaptılar. Padişah Abdülmecit idi. Fakat nüfus sayımında kadınlar sayılmadı. Yalnızca erkekler sayıma dahil edildi. Sayım sonrasında da halkın kafa kağıdı dediği resmi adı Mecidiye olan ilk nüfus belgeleri verildi. Bu belge katlanıp fes içinde saklanıyordu. Bu yüzden de bir kısım halk ona kafa kağıdı da diyordu.
nüfus cüzdanında vesikalık fotoğraf olduğu için ve vesikalık fotoğrafta da sadece insanın kafası kafraja girdiği için eskiler nüfus cüzdanına kafa kağıdı demişler.
Kısakürek'in hikaye türündeki eseri.
(bkz: Hüvviyet cüzdanı)
Necip Fazıl'ın hayatından kesitler sunan bir eser. Son zamanlarında kaleme aldığı tamamlandığı belirtilen ancak son kısmı eksik kalsa da aslında anlatmak istediği anlatılmıştır şeklinde bir not düşülmüş.

Ailesini, anne babasını, çocukluk, gençlik yıllarını, eğitim hayatını ve Babıali'yi kısa kısa anlatmıştır.

Türkiye'de sağ ve sol kesimden hemen akla gelen isimler vardır. Sağ kesimin özellikle de islami camianın takip ettiği isimdir Necip Fazıl.

Bu eserden yola çıkarak bile birçok ihtilaflı mesele var. Mesela baba tarafından büyükbabası dönemin önde gelen hukukçularıdan. Kendileri dönemin önde gelen isimlerinden. Ancak oğlu yani Necip Fazıl'ın babasının yemediği nane kalmıyor. Bu kendisinin ifadesi. Hatta bir suçlu büyükbabasına siz ilk önce kendi oğlunuza bakın şeklinde bir veryansında bulunuyor. Babasının gözü dışarıda. Tabiki kişilerin bu yaşayışlarından dolayı kendisi eleştirilemez.

Daha sonra bir baş örtüsü meselesi var. Burda beyaz Rusya'dan gelenler gibi başlarını kapatanlar ifadesi kullanıyor.

Büyükbabası yüksek dereceli bir makamda olduğu için sıkıntı çekmiyorlar. Peki ya o dönemde halkın yaşayışı nasıldı merak ediyorum. Daha doğrusu bunu kendisi de eserde anlatıyor. Kendi yedikleri ile halkın bulamadıkları şeyleri.
ilk nüfus kâğıtlarına (fes altında saklandığı için) halkın verdiği isim.

#osmanlıimparatorluğu
#osmanli