bugün

kimyasal simgesi Cd olup, elektrik, seramik, pil ve akü sanayisinde kullanılan yumuşakça, kanserojen, toksik bir Ağır Metal elementtir. Metalik renkte ve oldukça tehlikeli bir kanserojen içeren madde olan kadmiyumum Atom numarası 48, atom ağırlığı 112,40, Erime noktası 320 °C ve kaynama noktası: 765 °C'dir.

Alman kimyager Friedrich Stromeyer tarafından 1817’de, çinko karbonatın rengini sarartmak için uğraşılırken keşfedilmiştir. ismi, eskiden çinko cevheri için söylenen kadmia kelimesinden gelmektedir.
kadmiyuma maruziyet başlıca oral ve inhalasyon yoluyla olmaktadır. 100-300 mg/g kadmiyum böbrek yükü, böbrek tibülleri hücrelerinde büyük hasarlara neden olmaktadır. kadmiyum, kalsiyum fosfat ve vitamin d metabolizmasını bozarak kemikler üzerine de etkili olabilmektedir. Maruz kişilerde osteoporoz gelişir. Kadmiyum oksit toz ve buharlarına maruz kalan kişilerde solunum yolu kanserlerini artırmaktadır. klinik kullanım için onaylanmış bir şelasyon tedavisi yoktur. deneysel olarak dimerkaptosüksinik asit (dmsa) iyi sonuçlar vermektedir.
prostat kanserine neden olabilecek karsinojen maddedir.
bağırsaklarda kalsiyum pompalarında kalsiyuma çok yakın iyon yarıçapı yüzünden onun yerine emilerek kana karışabilir ve kemik dokusunda kalsiyum yerine stoklanabilir bu durumda fazlasıyla kırılgan kemikler ile şekillenen bir hastalık ortaya çıkar (bkz: itai itai sendromu)
Elektrik, seramik, pil sanayisinde kullanılan zehirli bir metal.
çinkoya benzeyen beyaz metal; genellikle çinko yataklarında çinkoyla birlikte bulunur. düşük dozlarda bile insan için zehirlidir. başlıca bulaşma yolları hava, su ve özellikle besinlerdir.

bazı ülkelerde sanayi artıklarındaki kadmiyum miktarı için sınırlamalar getirilmiştir. avrupa birliği ülkelerinde içilebilir sular için en yüksek miktar 0.005 mg/l olarak saptanmıştır.
atom numarasi 48, atom agirligi 112.411 akb, ergime noktasi 320.9 °c, kaynama noktasi 765.0 °c olan bir geçiş metali.