bugün

hala bir kimliğim, kişiliğim var demek istiyordur. karaktersizleşme, ezilme korkusu tavan yapmıştır. bu durum mesaj kaygısı taşır.
facebook gibi yerlerde eski lise arkadaşlarını bulma amaçlı yapılabilecek bir şey.
isteyen istediği soyadını kullansın dedirten, kadınların evlenirken babası ile eşi arasında kaldığını düşündürten olaydır. Evlendikten sonra neden kadının soyadı değişiyor hem. Erkek onu mülkiyeti altına mı alıyor ? Karısının soyadını kullanan erkek görmedim "özer çiller" den başka. Onun eşi de başbakandı, adamı değil ülkeyi aldı sonuçta.
Erkek egemen toplumda kadınların bir nevi kendine ispatlama çabası olarak hoş karşılanmalı. Ne garip uygulamalar var aslında yahu.
evlenince tamamen geçmiş kimliğini silip yeni bir kimlik başlangıcı yapmadıklarını, eskiden neyse o olduklarını, anne ve babaya olan bağlılıklarını koruyarak ve yeni hayatının erkeğinin soyadını da gurur duyarak yanına iliştirme olarak gördüğüm vukuat.
aynı zamanda iki isimliyse (bkz: buyrun benim) tam adı ispanyol isimlerini anımsatır.
biri babadan biri kocadan gelir. sonuç olarak (bkz: elden gelen öğün olmaz o da vaktinde gelmez)
kadının bu haktan faydalanması için nikah dairesine gidip ayrıca başvurması gerekiyor.

bu başvuruyu yapmamış olan zeynep yılmaz isimli kişi bir imza sonrasında zeynep yılgın'a dönüşüveriyor. saçma olan kendi soyasmini de kullanabilmesi için extra başvuru gerekmesi.

halbuki normal olan kendi soyismini de taşımaya devam etmesi, bunu istemezsen extraya girmeli.
eğer kişinin soyadı "ad" olarak da kullanılabilecek gibiyse çok yakışabilen bir durumdur. evlendiklerinde eşlerinin soyadını alırlar, kendi soyadları da ikinci ad olur.

örnek: çiçek, sevgi, gönül, yıldız vb isimler. (özlem sevgi hurmacı, melis gönül özer gibi...)

yok eğer hatun kişinin soyadı bildiğin soyad ise yani -ci, -cı gibi eklerle bitiyorsa, hele hele bir de -oğlu gibi bir takıya sahipse afedersiniz çok boktan ve komik bir durum oluşur.

örnek: melis hatipoğlu yıldırım, gülçin semerci akgün vs.*

ps: ille de alırım soyadımı götürürüm demek yerine dikkatli olunuz, üzerinize yakışanı giyiniz efendim. saygılar...
o-nay-lı-yo-rum bu davranışı. bir insan yaklaşık 25 yıllık soyadından vazgeçemez, zordur. gayet normaldir.
Geçmişte kariyeri çok olan bir bayan için geçerli bir haktır.Diğer bayanların kullanması bence saçma,onların yaptıgı bir tür özentilik.
kadınların "azla yetinememe" rahatsızlıklarının ilk bakışta isim-soyisimden anlaşılabilmesi durumudur.**
kadınların soyad yaşatma isteğinin dışavurumudur.
genelde feminist kadınların bayraktarlığını yaptığı, ancak düşündüklerinin tam tersi bir amaca/anlayışa hizmet eden uygulama.
erkeğin üstünlüğünü kapattıklarını zannedenlerin yaptıkları eylem. oysa onlarda kendi babalarının soyismini alarak karşı çıktıkları erkek egemenliği diye adlandırdıkları şeyin ta kendisini yapmaktadır.bu ne perhiz bu ne lahana turşusu denilecek hadisedir.
örnek için (bkz: şirin ilkörücü göçmençelebi), allah kolaylık versin.
eğer akademik yönden bir kariyere sahipse veya ünvanı varsa yüzde bin kızlık soyadını taşıması gerekir. eğer öyle değil de normal çalışan bir kadın veya ev hanımı ise e haliyle saçma bir durumdur.
her turlu kodlama ve benzerı ıslemde ılgılı kısının sayıp sovemsıne sebebıyet verecek durum.
ailenin tek kızı olmanın sorumlulugunu taşıyan kadındır.
eşinin soyadını kullanmayı reddetmesinden iyidir. kendi soyadını seviyor, kocasının soyadını da aynı oranda sevmiyorsa böyle birşey yapabilir; saygı duyulmalıdır. ama eşinin soyadını taşıması elbette ki en güzelidir. kız olsam soyadı yemiş, kayan, kayar, satılmış vb. olan adamın soyadını almazdım şahsen. ne lan öyle o?
(bkz: arzuhan doğan yalçındağ)
soyadı kanununun battığı yer.
kütahya'da bir panoda isim.
Berrin DEMiR SOMUN
parası kocasından fazla olan kadındır.
Ataerkil zihniyetin devamıdır. Zira hala kadınların tanımı çoğunlukla gönüllü ya da zorunlu olarak üstlendileri roller üzerinden yapılmaktadır. Bilmem kimin kızı, bilmem kimin eşi. Bu uygulama da bu sosyal psikolojinin bir ürünüdür.
(bkz: kimlik bunalımı)