bugün

Dünya üzerinde varolagelmiş her topluluk, her millet, gelecek nesillere kendilerinden izler bırakmışlardır. işte bu bahsedeceğimiz bulgular da yıllardır bir arada yaşadığımız kardeş halkımız, din kardeşlerimiz Kürtlerin onbinlerce yıllık uygarlığına dair izleri günümüze aktaran bulgulardır.

Ne yazık ki, Kadim Kürt uygarlığına dair izler günümüze fazla ulaşamamış, yıllardan beri yapılan arkeolojik çalışmalarda, Tece’nin faşist(!) arkeologları Kürt uygarlığına ait izleri sistematik bir şekilde silmişlerdir.

O yüzden elimizdeki bu arkeolojik bulgular ne yazık ki çok eski değillerdir.

işte bu bulgulardan bazıları;

1-Elektrik faturası ödeyen Kürt heykeli;
görsel

Siirt’in en işlek meydanına dikilen ve elektrik faturasını ödemiş bir Kürt vatandaşımızın pişmanlığını tasvir eden heykeldir.
Bu anıt gelecek nesillere ibret olacak, “Kürtler kaçak elektrik kullanıyor yhaa” diyen şerefsizlerin yüzüne gelecekte bir şamar gibi inecek belgedir. 1000 sene sonra insanlar bu anıta bakıp Kürtlerin de fatura ödediğini idrak edebilecekler.
-----------------------------------------

2-20.Yüzyıla ait elektrik sayacı;
görsel

Diyarbakır müzesinde sergilenen bu Siemens marka elektrik sayacı Diyarbakır kırsalında yapılan kazılarda ortaya çıktı. Bu sayacın üzerinde arkeologların yaptığı çalışmalarda, sayacın 1980’li yıllara (erken liboş dönemi) ait olduğu sanılıyor. Evet, erken liboş dönemi biliyorsunuz ki Kürtlerin kaçak elektrik kullanmaya, devlet otoritesine başkaldırmaya başladıkları dönemdir. Ve bu paha biçilmez arkeolojik eser bize o çağlar hakkında bilgi veriyor.
----------------------------------------

3-MS 2004’e ait yeşil kart;
görsel

Batman kırsalında yapılan arkeolojik kazılarda, geç liboş dönemine ait Kürt toplumunun sosyo-ekonomik durumuna dair önemli bilgilere ışık tutan eserdir.
Bir naylon poşet içinde bozulmadan günümüze ulaşan bu bulgunun ms 1995-2005 yılları arasına ait dönemden kaldığı tahmin ediliyor.
---------------------------------------

4-30 Yıllık bozulmamış molotof kokteyli;
görsel

Hakkari-Çukurca ilçesi yakınlarında yapılan kazılarda elde edilen paha biçilemez kültürel miras. Bu kültürel miras proto-kekoların teknolojisi hakkında bizlere önemli ipuçları vermektedir.
-------------------------------------

5-töre cinayetine kurban gitmiş kadın;
görsel

Farklı mumyalama tekniklerine rastlanmayan bu arkeolojik eserde Kürt toplumunun aile ilişkileri, değer yargıları hakkında bilgiler edinebiliyoruz. Ms 2010’lu yıllara ait bu bulgu kürt toplumunun tarihi feodal yapısını günümüze taşımakta.
--------------------------------------

6-istanbul’un göbeğinde bulunan Kürt antik şehri;
görsel

Kadim Kürt tarihinin en önemli bulguları arasında sınıflandırabileceğimiz bu muazzam tarihi eser, Kürtlerin ne denli ileri bir uygarlık olduğu, inşaat ve mimari konusunda ne kadar ileride olduğunu gözler önüne seriyor. 2014 yılında bulunan bu antik şehir, 2010’lu yıllar Kürt Mimarisinin en nadide örneklerini bize gösteriyor.
-------------------------------------------

7-pkk bayrağına sarılı antik tabut;
görsel

Şırnak-Uludere yakınlarında bulunan bu tabut ms 2010’lu yıllara ait olup “açılım çağı” ile ilgili bilgiler vermekte. Kürtlerin ölülerini defnetme şekilleri, uygarlığa ait bir dizi ritüeller hakkında bizleri aydınlatıyor.
-------------------------

8-Toprağa gömülü keleş;
görsel

Kürtlerin resmi silahı olarak bilinen ve arkeolojik kazılarda elde edilen ilk keleştir. Tam 35 yıllık muhteşem bir eserdir.
--------------------------------------

9-33 Yıllık Mekap;
görsel

Gezici ve göçebe Kürtler hakkında günümüze ışık tutan nadide eser. Bu tarihi eser Cilo dağlarının eteklerinde Irak sınırında bulunmuştur. Kürtlerin yaşadığı coğrafyaya ayak uydurmak için, doğa ile başa çıkabilmek için ne yöntemlere başvurduklarını gelecek nesillere aktarmak için önemli bir kaynaktır adeta.
----------------------------------

Evet, biz de isterdik ki Kürtlere ait binlerce yıllık heykeller, sikkeler, tapınak resimleri, kaya çizimleri, tamgalar, freskler paylaşalım. Ne yazık ki kürt tarihine dair elimizdekiler şimdilik bunlar, daha eski yıllara ait başkaca medeniyyet izlerine rastlayabilmek için arkeologlarımız gece gündüz, büyük bir özveri ile çalışmalarını sürdürüyor…
faşik tece'nin kültür bakanlığı tarafından umursanmamakta olan bulgulardır.
uzun uğraşılardan sonra o arkeolog a ulaştık

https://primg.co/UsersNew...015_5_28_17_7_22_166.jpeg
kürt ulusunun gurur kaynağı olan bulgulardır.
10- kürt atasporu güvenlik güçlerine taş atmak

görsel

Çocukluk çağında öğretilen bu spor 20 yılı aşkın süredir yapılmaktadır.
Sağlam kafa sağlam vucutta olur denilerek çocuklar spora erken yaşlarda başlatılıyor.
Ve tahmin edin bakalım 20 yıl önce taş atan çocukların çoğu şimdi ne yapıyor ? Tabii ki bilimle uğraşıyorlar ve bir çoğu dünya çapında üniversitelerde kürsüye sahip.
Evet sümer kralı değil de halkı kürt olabilir, nereden mi biliyoruz..?

Adamlar yine inşaatta çalışmış, proje güzelmiş yalnız.
molotof.
görsel