bugün

bahse konu böreğin adı ile ilgili sık karşılaşılan bir sorudur.
o böreğin aslı küt böreğidir. bunun nedeni de kat kat olmasıdır. kürt böreği ile hiç bi alakası yoktur...
küt böreğidir o, küt! nereden çıkarıyorsunuz kürt böreğini! yok öyle bir şey! o makam da acemkürdi değil 'acemkurdi'dir zaten. sonra, bir de kürdili hicazkar var! o da yanlış söyleniyor!

- kokan kürt vardır,
- terörist kürt vardır,
- gavur kürt vardır,
- kenef temizleyicisi, sokak süpürücüsü, pazarcı kürt vardır.

sonra,

- bakımlı ve seksi kürt kızı vardır*,

dahası, şu cins atasözleri vardır;

- alavere dalavere kürt memet nöbete,
- acemi nalbant kendini kürt eşeğinde dener,
- kürdün yattığı yer hela kendisi, beşerin başına beladır.

bir de,

- ayrımcı ve ayrılıkçı kürt vardır,

hiç de gereği yokken, üstelik!
yiyin geçin, polemiğe girmek gereksiz.
polemiğe gerek yoktur, kürt böreğidir. ayrıca bol pudra şekeri ile yenilir, lezizdir.
gerçek adı küt böreğidir. lakin kürt böreği diye bilen ve öyle yiyen çok. hem ha küt kürt ne fark eder börek aynı börektir.
kırk yıllık kürt böreği neden ısrarla küt böreğine çevriliyor anlamadım arkadaş. ben polemiğe girmem yer geçerim.

benim nezdimde kürt böreğidir.
bu arada entry de öznel oldu . çok subjektif oldu, napalım..
her sabah pudra sekeri ile beraber afiyetle yedigim borektir. borekcinin adi da tarihi kürt börekcisi
ben yerim gerisine karışmam amuuaa goyim.

- mahalleden süleyman abi
küt böreğidir doğrusu. pudra şekeri ile pazar kahvaltılarının vazgeçilmezidir.
kürt böregidir. neden dersen böregin üstüne pudra şekeri dökmek kimin aklına gelir?
Yukardan bir parlak ışık geldiğini gördüm. Küt böreğidir efem.
kütür kütür yedikten sonra ne önemi var ki.
Kürt böreğinin hikayesi

Çıtır çıtır onlarca kattan oluşan görüntüsü, altın sarısı rengi ve üzerine dökülen pudra şekeriyle bambaşka bir tat sunan sade börek ya da diğer adıyla Kürt böreği...
05 Haziran 2007 Salı 16:49

istanbul'la özdeşleşmiş, istanbul'un yemek literatürüne girmiş bir yiyecek çeşidi. Zengini de fakiri de bu lezzetin meraklısı hatta müdavimi olanların sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Çıtır çıtır onlarca kattan oluşan görüntüsü, altın sarısı rengi ve üzerine dökülen pudra şekeriyle bambaşka bir tat sunan sade börek ya da diğer adıyla Kürt böreği...

Böreğin mucidi Sarı Mehmet

Mazisi yüzyıllar öncesine dayanan Kürt böreğinin hikayesi Osmanlı yıllarında başlıyor. Osmanlı'nın doğu illerinden istanbul'a çalışmak için gelen ve çoğunlukla hamallık yapan işçilerin arasında gücü diğerleri kadar fazla olmayan, kilolarca ağırlıktaki çuvalları taşıyamayan ve hatta birkaç kez yüküyle birlikte denize düştüğünde arkadaşları tarafından kurtarılan Sarı Mehmet, Kürt böreğinin mucidi.

Yük taşımada başarısız olunca arkadaşları arasında Rengo diye çağırılan Sarı Mehmet başka bir iş yapmaya karar verir. Un alıp bir hamur açan ve içine koyduğu yağ ile bunu pişiren Sarı Mehmet, yaptığı yiyeceği ilk olarak arkadaşlarına satar. Tadının beğenilip, arkadaşları arasında çokca satılması ile işi büyütür ve bir dükkan kiralar. Zamanla işçilerin yanı sıra vatandaşlara da börek satmaya başlar Sarı Mehmet. Vatandaşlar yapan kişinin adını bilmedikleri için 'Kürt'ün böreği, Kürt'ten aldık' gibi söylemlerle yiyeceğin de adını koymuş olurlar: Kürt böreği..

Ser verip, sır vermiyorlar

Bugün istanbul'da börekçilik yapan 5000'e yakın esnaf var ve bunların geldiği memleket ise yüzde 99 aynı; Bingöl'ün Kiğı ilçesi. Dededen, babadan kalma mesleklerini sürdüren Kiğılılar; yaptıkları böreğin püf noktaları konusunda ise ser verip sır vermiyorlar.

Bunlardan biri de Ümraniye Son Durak Börekçisi'nin sahibi Kadri Dağlayan. Önce dedesi yapmış bu işi, sonra babası, sonra da kendisi. Şimdi ise oğluyla birlikte işletiyorlar börekçi dükkanlarını ve zamanı gelince oğlu Ali ihsan'a devredeceğini söylüyor. Dağlayan böreğin yapımı ile ilgili sır vermezken sadece 3-4 çeşit unun karışımından oluşan hamurla yapıldığını açıklıyor.

En önemli özellik maya kullanılmaması

Kürt böreği başta olmak üzere yaptıkları diğer ürünlerde de maya kullanmadıklarını bu nedenle sağlıklı olduğunu ve mideyi rahatsız etmediğini söyleyen Dağlayan, "Maya kullanmadığımız için örneğin poğaçalarımız piyasada bulunanlardan daha küçük oluyor. Müşterilerimiz bazen bunların neden daha küçük olduğunu soruyorlar. Ancak herkes şunu bilmelidir ki, maya kullanılmayan ürünler daha sağlıklı, mideyi rahatsız etmez. Herkes gönül rahatlığı ile yiyebilir" açıklamasını yapıyor.

Merdiven altı imalatçıları büyük sorun

Mekan, üretim, lezzet olarak çok değişime uğrayan Kürt böreğinin istanbul'a has bir yiyecek olduğunu söyleyen Kadri Dağlayan, "Tanıdıklarımız Ankara, izmir gibi yerlerde de Kürt böreği dükkanı açtılar. Ancak tutmadı. Kapatıp, istanbul'a geri döndüler" diyor. Kadri Dağlayan'a göre sektörün en büyük problemi ise 'merdiven altı' tabir edilen imalathaneler. Tarım Bakanlığı, belediyeler gibi kurumlardan ruhsat almadan imalat yapan yerler bizimde imajımızı bozuyor. Biz bunlarla elimizden geldiğince mücadele ediyoruz. Yetkililerin de bu konuda daha duyarlı olması, bu tarz yerlerin çalışmasına asla izin vermemesi gerekiyor" diyor.

Şu an istanbul'un her noktasında açılan simit evlerinin kendilerini pek etkilemediği de söyleyen Dağlayan, "Çünkü müşteri potansiyelimiz çok farklı. Oralarda genelde gençler bir çay, bir simit alıp saatlerce oturuyorlar. Burada ise insanlar karnını doyurup çıkıyor. Ayrıca börekçilerin artık kemikleşmiş bir müşterisi var. Başka yere gitmez" diyerek sözlerini bitiriyor.

not: alıntıdır.
küt böreğidir. zira kürt böreği olsa malzemeler arasında molotof, kara mayını, apo posteri, eziklik edebiyatı falan olması lazım.
kahvaltıda çayla beraber yenildiğinde küt böreği, molotof kokteyliyle beraber tüketildiğinde kürt böreği adını alan börektir.
(bkz: Bana küt böreği denilmedi)
(bkz: bana böyle bi bilgi gelmedi)

şaka bir yana bu konuda ki kör cahilliğimi biraz önce sona erdiren sözlük yazarlarına teşekkürü borç biliyorum.
(bkz: kırk yıllık kürt böreğim böyle pudra görmedim)
önemsizdir.
(bkz: polemiğe girmem yer geçerim)
kocaeli'deki birçok börekçiye göre küt böreğidir. halk küt diyemediği için olayı kürte bağlamıştır.
en az "menemen mi melemen mi" kadar abes bir merak konusu.
yok isirildikca kut kut diye ses geldiginden asli kut boregi olanmis, yok kurtler yapmaya baslayinca ismi kurt boregi olmusmus.. sacma sapan bir tartisma..
Kahvaltı sırasında ofise arkadaşın yanında getirdiği bir börek çeşididir. küt mü kürt mü polemiğinden dolayı hem kahvaltı mundar olmuş. ye gitsin kardeşim karnın doyuyor mu doyuyuyor ona bak.
bildiğin börek ne farkeder ki? la oğlum nimet üstünden bari ırkçılık yapmayın da, uzatın şu pudra şekerini.
Küt diye bildiğim hede.
güncel Önemli Başlıklar