bugün

yüksek sıcaklıkdaki yeraltı sularının kullanılması ile elde edilen enerji. yeraltı suyu sıcaklığı 70 derecenin üzerinde ise buhar türbinleri ile direkt olarak elektriğe dönüştürülmektedir. 70 derecenin altındaki kaynaklar ise evsel veya endüstriyel ısıtmada ve kaplıcalarda kullanılmaktadır. gözardı edilebilecek veya giderilebilecek bazı zararlı gaz içeriğinin dışında tamamen temiz ve çevre kirliği yaratmayan enerji kaynağıdır.
afyonkarahisarda son yıllarda çok yaygınlaşmış, temiz bir enerji çeşidi.
jeotermal kaynaklardan doğrudan veya dolaylı her türlü faydalanmayı kapsamaktadır.
Belli elemanların radyoaktif ayrışmasından oluşan, yeryüzünün iç ısısı; bu ısı, potansiyel olarak büyük ve aslında ulaşılmamış bir enerji kaynağıdır.
yenilenebilir enerji kaynağı. var olan boyutları neredeyse bugün kullandığımız enerjinin yarısı kadar olduğu söylenmekte. hem sanayiye, karbonhidrat karlarını, soğutucuları, vesaireleri ürün olarak sokuyorsunuz, 17 çeşit sanayi ürününü bir jeotermal santralden çıkarırsınız, hem de bunun sularından turistik bölgelerde faydalanırsınız. denizli'de bir tane yapılabildi, gerisi gel-e-medi. bugün sadece denizli çevresinde 160 civarında "jeotermal santral" kurulabileceği öngörülüyor. ancak topraktan kendi kendine fışkırıyor sıcak sular ve biz bu enerji kaynağını değerlendiremiyoruz.
ilk jeotermal enerji santralı 1931'de italya'daki Larderello'da kurulmuştur
ülkemizde jeotermal enerji, genç volkan alanları yanında özellikle faylarla parçalanmış ege graben sahalarında bulunmaktadır.. denizli-sarayköy'de ilk santral kurulmuştur..
yerkabuğunun derinliklerinden gelen ısının doğal olarak yeraltındaki sulara aktarılması ve ısınan suyun yeryüzüne ulaşması sonucu ortaya çıkan bir enerji türüdür. türkiye jeotermal enerji açısından en zengin ülkelerden biridir.türkiye'nin jeolojik yapısının volkanik olmasından dolayı, sıcaklığı 100 santigrat dereceye ulaşan 600'den fazla sıcak su kaynağının varlığı ülkenin jeotermal potansiyelinin göstergesidir. elektrik ve entegre ısıtma sistemine uygun jeotermal kaynaklarımız batı,kuzey-batı ve orta anadolu'da bulunmaktadır.
(bkz: kızılcahamam)
dünyanın sonu gelene kadar bitmeyecek olan enerji kaynağıdır. dünyanın iç, ısıl enerjisi olduğu için, dünya var olduğu sürece jeotermal enerjiden de yararlanmak mümkün olacaktır. çevre dostu enerji kaynağıdır aynı zamanda. dışarıya atık olarak sadece su buharı salınır. isınma ve elektrik sorunlarının üstesinden gelecek olan en sağlam enerji çeşididir, fakat türkiye dahil çoğu ülkede üzerinde bile durulmayan bir konudur. yalnız amerika ve izlanda'da jeotermal enerjiden verimli halde yararlanılmaktadır. türkiye'de ise jeotermal kaynaklar sadece kaplıca olarak kullanılmaktadır. jacque fresco, kaynaklarıyla kendi kendine yetebilen bir dünya projesinde jeotermal enerjinin üzerinde ısrarla durmaktadır.
Yerin derinliklerinde ısınırak yüzeye çıkan sıcak su ve su buharından elde edilen enerji.
ülkemizin 35.000 mw kapasitesinin olduğu enerji çeşididir. karşılaştırma için fukuşima 1 nükleer santralinin aktif kapasitesi 4.696 mw'dır.
kurulum, bakım ve işletme giderleri çok yüksek olan enerji kaynağıdır. uzak durulmalıdır.

(bkz: aman diyeyim)
kaliforniya enerji komisyonu tarafından maliyeti 67 usd/mwh olarak belirtilmiştir. gelişmiş nükleer santral ile tamamen aynı maliyet.

edit: bu entryi kötüleyen bana nedenini söylesin bari.
ülkemizde ki kaynaklarından biriside izmir'in balçova ilçesinde olan enerji türüdür.
http://www.youtube.com/watch?v=jY0_URgtnR4
türkiye'nin yatırım yapması gereken enerji türüdür. güneş yahut rüzgar yardımcı kaynaktır ama jeotermal doğru kullanıldığında ege ve marmara bölgelerinin enerji ihtiyacını karşılar.

zaten sanayi bu bölgelerde yoğunlaştığı için geri kalan bölgeler hes'lerle idare edilebilir.
Türkiyenin potansiyel olarak uygun alanlarına kurulmasını ve büyük potansiyelimizin boşa gitmemesini istediğim ve doğalgaz itaalatını azaltmasını düşündüğüm proje. Eğer kayda değer gelişme yaşanırsa izlanda gib i dünyanın en ucuz ısınma ve elektriğini kullanabiliriz. Şuan itibariyle pek çok ilde yeni tesislerin açılışı yapılmış ve yeni santrallerin temel atma törenleri gerçekleştirilmiştir.
değişik sıcaklıklarda yerüzüne çıkan sulara kondüksiyon yolu ile iletilen ısıdır. bu sulardaki ısılar ülkemizde değişiklik arz eder. gönen'de bu 87 derece iken , çiftehan'da 45 derece gibidir. bu ısı konut ısıtmadan sera ısıtmalarına ve de termik enerji santrallerine kadar değişik yerlerde kullanılır.
su, içinde genelde kükürt olduğu için tesisatın ömrünü kısaltacağından ve de herkes kendi evini kaplıcaya çevirme gayreti içinde olacağından dolayı boylerler vasıtası ile normal suyu ısıtarak mesken- seralara gönderilir.
yine ısıtmada bir tehlike de sürekli yeraltından su çekerek oralarda göçüklere sebebiyet vermektir. bunun çözümü de dönüş suyunun yakın bir yerde açılacak kuyu ile aynı bölgelere iadesidir. güneş, rüzgar enerjisi gibi maliyet- verim karşılaştırılmasında tercih edilendir.
Türkiye elektriiğini kendi kaynaklarından karşılamalı. Türkiye rüzgar jeotermal ve güneş enerjisi zengini. Toprağımızın altı temiz enerji kaynağı olan sıcak su ile dolu. Kullanmalıyız.
Risksiz, temiz, ucuz, yenilenebilir enerji kaynağımızdır. gereken önem verildiğinde orta ve uzun vadede ülkenin kalkınmasında büyük rol oynayacaktır. Daha detaylı bilgi için dernek sayfası https://jesder.org/