bugün

gereksiz bir benzetmedir. jean ile amerika özleştiği için sanırım böyle bir benzetmeye gerek duyulmuş fakat kot kumaşlarının bir çoğu türkiye de üretilmekte olduğundan başarısız bir benzetmedir.
(bkz: heavy metal amerika nın arabeskidir)
yükselen amerikan karşıtlığından faydalanmaya çalışan de fakto isimli ne olup ne olmadığı bilinmeyen bir giyim firmasının sloganıdır efendim. tamam, evet yani fikir cin fikir fakat böyle yüzeysel kalması tüm cinliğini ortadan kaldırmış. hatta tüm cinliğini ortadan kaldırmakla kalmamış, içerdiği ironi ile tarafımdan hafif bir taşak malzemesi dahi olmuştur.

tamam, güzel...kültür emperyalizmine karşıyız, evet, türk kültürünün önemli bir parçası olan ve görece jeanden daha rahat olan şalvar sembolünden türk kültürünü yüceltiyoruz da sonradan gelen o "akdeniz modası" ne oluyor? hadi onu geçtim, tamam türkçüyüz, güzel de...de facto nedir hocam? bana verdiğiniz mesaj aynen şu ve verdiğiniz bu mesajla da bende taşak malzemesi oldunuz bile söyleyim;

"tamam, biz kültür emperyalizmine karşı çıkıyoruz, amerikan kültürü derinliksiz ve tek tiptir diyoruz, emparyalizme karşı çıkıyoruz güzel de, adamlar neticede kültürel hegomonyasını kurmuş, biz malımızı nehir tekstil diye satamayız ki..."

şaka mısınız ya.
forum alışveriş merkezlerindeki defacto mağazalarının yeni sloganı. içinde jean den başka herşey satılıyor ama ne hikmetse personellerinin tişörtlerine kadar bu sloganı kullanmaya başlamışlar.
adamlar bize bu sloganla şunu demek istiyor sanırsam: olm, siz manyak mısınız lan? elin amerikalısı sizin köylünüzün* giydiği şalvarları satmazken, sizler, onların giydiği jeani* üçer beşer kapışıyorsunuz. uyanın aq! jean, amerika'da alt sınıfların giydiği bir giyim eşyasıdır. siz de tonlarca para bayılıyorsunuz bunlara. özentiliğin bu kadarı olur, yuh!

bir ufak not ekleyeyim bir de: jean, yanılmıyorsam amerika'da çiftçilerin giydiği bir giysiymişşş.
bi kaç sezon sonra jean satıcak bi marka için büyük bi söz oldugu kesindir.
marka isimli reklam ajansı tarafından yapılmış reklamdır.
aslında doğru olan karşılaştırmadır. şalvar bizde sıcaktan yanmasın diye çoban-çiftçiler giyer. jean da amerikada kovboy ve taş işçileri çevresinde dayanıklı olduğu için üremiş-türemiş bir giyecektir.

defacto ise güzel kanvas-kadife vb tarz ürünler satan bir italyan firmasıdır. ortalama kalite ürünlere sahiptirler.
reklamın amacı dikkat çekmek ise amaçlarına ulaşmışlardır. marka reklam ajansının her zamanki başarısı.
Ceza'nın, "rap amerikan markasıysa cep telefonunuz ve pantolonunuz, amerikanvari dizileriniz, hepiniz sex and the city cisiniz" sözlerini hatırlatan slogan. Acaba burdan mı esinlendiler diye de aklına geliyor insanın.
yandan gelip de milleti de facto yemeye çalışan amcaların sloganıdır. sattıkları ne jean ne de şalvardır. hadi diyeceksin ki rahatlığa vurgu yapıyorlar... amerikalılar o sert kumaşın içinde rahat ediyor mu ki şalvar benzetmesi yapasın. belli ki amcalar sadece "biz" ve "amerikalılar" fikirleri arasındaki farka vurgu yapıp buradan ekmek yiyeceklerini umuyorlar.

(bkz: de facto gel bana börekler açayım sana)
kovboy şapkası da takkedir. haydi cuma namazına...
(bkz: sözüm ona rahatlık)
ikisi de insanların rahatlıgını dusunerek yapılmıs giysilerdir. slogan amacına tam ulasamamaktadır.
kesinlikle ve kesinlikle fransa'yi hedef alan slogandir.

jean denince akla kim gelir?

jean darc.

jean darc nerelidir?

fransa. -herhalde urugaylı değildir-

frenk a.b.d. ilişkileri nedir?

fransa hala büyük devlet gibi davranan kücük devlet olmakla beraber bol bol mızmızlık eder.

özellikle de gaulle devrinde bu ortaya cıkmıştır. hele ki ikinci dünya savasi sirasinda churchill ve roosvelt'i manyak etmiştir.

salvar nedir. kicinizda durur ama bir oraya bir buraya sallanip durur.

aynı fransa abd ilişkileri gibi.

şimdi bu facto'nun reklamcisini pataklamak farz değil midir?

farzdir.

çünkü mı-5'in sifrelerinden birini ahaliye arz etmiştir.

sözümüzün özü; bond gel evladim bir hali temizleme işi cıktı.

(bkz: böyle buyurdu mulayim efendi)
"jean amerika-
nın şalvarıdır!"

şeklinde afişleri olan reklam. evet, böyle amerika'dan sonra ayırmışlar.
onlarda;
(bkz: şalvar türkiye nin jeanidir).
saçma sapan bir slıgandır, 'e dedinde de ne oldu' denilesi durum.
çok uygunsuz bir reklam sloganı.

1- jean'in kötülüğü, zararı falan, hava geçirmez, dar, sağlıksız bişey olmasındadır... bilmemnerenin folklorik kıyafeti olamsında ne problem var?

2- şalvar, gayet rahat bişeydir... köylüleri aşağılamak gibi bi derdi olmayan insan, şalvarı neden sanki aşağılık, itici bişeymiş gibi sunar ki?... ne mutlu şalvar giyene, bırakın bizim ülkemizdeki aklı başında insanları, dünyanın bi sürü tarafında özellikle yaz aylarında şalvar formatlı şeylerle gezen insanlar mevcut, doğru bi tercih yapıyolar...

3- slogan, sanki "jean giyme, şalvar giy" diyecek gibi duruyor, ki o zaman belki bir mantığı olacak, ama şalvarı da jean'i de aşağılayıp bambaşka bir giyim tarzına yöneliyor...

olmamış!
ne kadar saçma ve sinirlendirici olsa da, amacına ulaşmış reklam. ha defacto bence dandik bir markadır o ayrı.
akdenizli defacto denmektedir, reklamın devamında. altta ise akdeniz modası yazmaktadır, manken ise bildiğin takım elbise giymiştir.

şimdi ben bir akdenizli olarak biliyorum ki, mersin-antalya-adana vs. tüm bu bölgelerin toroslu sakinleri, yani aslı toros dağlarının köylerine dayanan akdeniz insanları, şalvar giyer...

benim bildiğim türk akdeniz modası şalvar üzerine gitmiştir. defacto neyi anlatmaya çalışıyor merak konusu?
sözlük celebritylerinden farksız olarak amaçsızca dangıl dungul laf üreterek dikkat çekme arayaşındaki markanın reklam slogandır. o kadar dangıl dungul yapılmıştır ki üç beş kelimelik cümlede bile imla hatası vardır.

jean amerikan'nın şalvarıdır! amerika'nın sözümona rahatlığına karşı: akdenizli de facto.

bak bak slogana bak. bir kere jean amerika'da ortaya çıkalı yaklaşık yüz yıl olmuş. şalvar türkiye'nin hayatında ise taa nerelere gidiyor... tamamen yanlış bir karşılaştırma!

ayrıca jean dayanıklılık açısından yıllarca kullanılmıştır. şalvar ise sadece rahat olduğu için... bu ikinci yanlış!

son olarak sloganın ikinci kısımındaki 'sözümona' kelimesi reklamlarda aynen bu şekildedir. halbuki doğru yazılışı 'sözüm ona' şeklinde olmalıdır. bu 3. ve en ezik yanlışları! moderatör mü lazım abicim oraya?

ha şimdi bizim bi arkadaşlar var çarşıda kunduracı... şimdi bunlar da;

nike amrika'nın çarığıdır şekinde reklam yapsın. olur mu??
(bkz: converse amerika nın takunyasıdır)
gereksiz ve antisempatik bir slogandır. Reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığınında düşünüldüğümde 33 adet entry ( benimkiyle 34 ) girildiğine göre başarılı olmuş bir slogandır.
"abi reklamı bitirdik ama içine biraz da türklere özgü bir şeyler/kelimeler falan kaynaştıralım" mantığında yapılmış reklamın, garip sloganı. olmamış diyoruz ve kot giymeye devam ediyoruz.
(bkz: ne diyem mahmut mu diyem)
güncel Önemli Başlıklar