bugün

4857 sayılı iş kanunun 81. madddesine göre 50 ve üzeri işçi çalıştıran sanayiden sayılan iş yerleri için bulundurulması zorunlu teknik elemandır. işi, işyerindeki riskleri sürekli takip ederek iş kazalarını önlemektir.

iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat daha öncesinde iş kanuna ilştirilmişti ve tabiri caizse orada besleme gibi duruyordu. nitekim bu önemli konu 30.06.2012 tarihinde 6331 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle artık layıkını buldu. 4857 sayılı kanunda 50 ve üzeri sanayiden sayılan işler tanımı 6331 sayılı kanunla artık tarih oldu.
6331 sayılı kanunun yürürlük başlıklı 38. maddesine göre mevcut durum şudur:

Yürürlük

MADDE 38:

Bu Kanunun;

a) 6, 7 ve 8 inci maddeleri;

1) Kamu kurumları ile 50' den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra, (yani 30.06.2014)

2) 50' den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra, (yani 30.06.2013)

3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra, (yani 01.01.2013 - diğerden kasıt: 50 ve üzeri işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleridir.)

b) 9, 31, 33, 34, 35, 36 ve 38 inci maddeleri ile geçici 4, geçici 5, geçici 6, geçici 7 ve geçici 8 inci maddeleri yayımı tarihinde,

c) Diğer maddeleri yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,

yürürlüğe girer.

Artık 1 işçisi olan işyerleri de dahil tüm işyerlerinin iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu olacak.

bu cazip meslek için, teknik elaman olunması gerekmekte. Kimler olabilir? sorusunun cevabı şudur:
1. teknik eğitim Fakültesi mezunları
2. Mühendislik Fakültesi mezunları
3. Kimyacılar ve Fizikçiler
4. iş sağlığı ve güvenliği meslek yüksek okulu mezunları

Burada dikkat ederseniz 2 yıllık bir MYO mezunu olursanız bir anlamda 4 yıllık mezunu bir kişiye denk oluyorsunuz. Durum değerlendirildiğinde iş sağlığı ve güvenliği meslek yüksek okulu mezunlarının çok şanslı olduğunu görebiliyoruz.

6331 sayılı kanunun yönetmelikleri henüz çıkmadı. Mevcut yönetmelikler için 27.11.2010 tarihli resmi gazete incelenebilir. Yönetmeliğin tam adı: iŞ GÜVENLiĞi UZMANLARININ GÖREV, YETKi, SORUMLULUK VE EĞiTiMLERi HAKKINDA YÖNETMELiK

her türlü mevzuat bilgisine mevzuat. gov.tr ye, iş sağlığı ve güvenliği hakkında her türlü detay için http://www.isggm.gov tr ye müracaat edilebilir ya da ALO 170' i arayabilirsiniz.
(bkz: health and safety manager)
(bkz: iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı)
eğer mühendisseniz kursuna 2000 tl bayılıp en düşük levelde c seviyesinde belge alabilirsiniz.

- ilk aşama uzaktan eğitim

- ikinci aşama kursa katılım

- üçüncü aşama sınav çsgb tarafından

- sertifikasyon süreci

ve sonuç olarak binlerce iş güvenliği uzmanından birisiniz.
çalışılan iş yerinin tehlike sınıfına göre maaş aralığı 1800-3000 tl arası değişen bir meslek grubudur. bu rakamlar c sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için geçerlidir.
iş yerinde kendini güvende hissetmediklerinden değil, herhangi bir devlet kurumunda çalışanlar için bu belgeye sahip olunursa maaşa ek olarak 1200 tl ek tazminat veriliyor. tamamen duygusal anlayacağınız.
zor bir meslektir. iş yerinde ölümlü bir kaza olduğunda yanmışsındır. özel sektörde çalışıyor iseniz, görülen eksikleri yazamassınız yazsanız da kovulursunuz.
mühendisler, mimarlar, teknik elemanlar toplandık; uzman olasımız tuttu.

çünkü bu ülkenin üç kuruşa hapis riskiyle çalışan beyinlere ihtiyacı vardı.

teorik olarak çok mantıklı. ama denetlediğiniz adamlar tarafından işe alınmak, istediklerini vermediğinizde hooop işten kovulmak ne tür bir meslek sırrı?

sınavlar desen ayrı bir komedi.

henüz alt yapısı oturmamış bir alanda bizleri kobay olarak kullanmak da neyin nesi?

yine de seviyorum bu işi. *
çok zor meslektir. babası iş güvenliği müfettişi olan, 2 yıllık iş güvenliği masterı yapmış ve 2006 dan bu yana c sınıfı belgesi olan birisi olarak söyleyebilirimki zor meslektir. şöyleki;
yönetmeliğin teknik tarafında; işveren sizin maaşını verirken siz onun işyerinde kusurlar arıyor ve o kusurları devlete bildirmeniz gerkiyor. bu sıkıntı demektir.
yönetmeliğin adli tarafı ise seni koruyamıyor. herhangi bir kazada ilk dava açılan sizsiniz. işveren bile sizi suçluyor.

kısacası göründüğü gibi kolay meslek değildir. para için hiç yaklaşılmamalıdır.
geçen yıl yine bugünlerde bahsetmişiz. soma faciası üzerine yeniden gündeme gelen iş güvenliğinden sorumlu tutulacak olan iş güvenliği uzmanlığı konusunda ekleme yapalım.
yasa gayet güzel hazırlanmıştır ancak pratikte uygulanması çok zordur. önceki entrimize ilave olarak;
inşaat mühendisi bir arkadaş öncelikle c sınıfı sertifika aldığını kabul edelim. bu sertifika ile az tehlikeli yerlerde çalışma imkanı vardır. yani terzilerde, tekstil dikim atelyelerinde bu sertifikayı kullanabilir.
25 yaşındaki c sınıfı bir inşaat mühendisi az riskli yerlerden birinde minimum 3 yıl görev aldıktan sonra sınavla b sınıfına geçtiğini düşünelim. arkadaşımız 28 yaşına gelmiş ve tekstil sektöründe çalışmış bir b sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak tehlikeli işyerlerinde çalışma imkanı vardır. tehlikeli yerlere örnek olarak tavuk çiftliğinde çalışma imkanı vardır.
3 yıl b sınıfı belge ile çalıştıktan sonra a sınıfı imtihanını geçer ise a sınıfı belgesi ile inşaatlarda yani gerçek teknik sahasında çalışma imkanını yakalamış olur.
30lu yaşlara gelmiş hiç inşaatlarda çalışmamış bir uzmanın o yaştan sonra inşaata girmesi hiç mantıklı değidir. bu sebeple çoğu mühedis bu yolu tercih etmiyor ve belgeyi aldıktan sonra kullanmıyor bile. belgeyi kullananlar ise genelde yaşlı kesim. sonra da kazaların önü alınamıyor. neden acaba?

peşinen eklenti; burada inşaat mühendisi sadece bir örnekti. aynı koşullar elektrik, maden gibi diğer mühendislik dalları için de geçerlidir. 2006 yılında aldığım belgeyi 2014 yılına kadar kullanmamamın bir sebebi de budur.
http://www.google.az/url?...amp;bvm=bv.67229260,d.bGE
bazı dangalaklarca, baret memuru olarak adlandırılan uzmanlıktır.
5 aralık'ta yapılacak sınav için sınav yerleri 30 kasım saat 14 civarında belli olmuştur.

sınava girecek arkadaşların çıktılarını siyah beyaz veya renkli olarak alması gerekmektedir.

sınava giderken sınav giriş belgesinde yazanları bir kez okumanız tavsiye edilir. sonra yok niye telefonu almıyorlar yok efenime söyleyeyim evin anahtarı abi laflarını veya cüzdan abi ne olacak laflarını kabul etmiyorlar.

eğer sözlükten girecek var ise başarılar diliyorum.
patronların götünü kurtaran meslek.
Kaşesine 800 lira verilen meslek.

Kendileri ayda yılda bir lâzım olur sma kaşe önemli.
5 aralık 2015 günü sınavı yapılacak olan uzmanlıktır.
A ve ya B sınıfından olursanız paraya para demezsiniz. C sınıfından olursanızda maddi sıkıntı yaşamazsınız. Ama çalıştıgınız yerde sıkıntı çıkarsa büyük sorumluluk altına girmiş olursunuz.