bugün

bir iş görüşmesinde cinsiyet faktörü cok önemlidir. zira güzel bir bayan iseniz işe alındığınızı var sayarak iş görüşmesine gidebilirsiniz. yalnız işe alınmanızı daha da garantilemek için ya mini etek ya da poponuzu saracak bir kumaş pantalon giymeniz tavsiye edilebilir. üzerinize giyeceğiniz hafif içinizi gösteren bedeninizden bir beden küçük beyaz bir gömlek şansınızı arttıracaktır. gömleğin yakaya kadar olan son üç düğmesini kapatmak yanlış olacaktır. tüm bunları sağladıktan sonra geriye tek yapmanız gereken görüşeceğiniz kişinin erkek olması için dua etmek ve cilvelenmektir.
şayet ki erkekseniz tavsiye vermeye gerek yoktur. *
görüşmeye ne geç ne de erken gidilmesi. tam saatinde gidilmesi.
1.Chatden düşürdüğünüz Afet'le buluşmaya gidiyormuşsunuzcasına hazırlanıp gitmek.
2.Genelevde tanımadığınız kadınla rahat dialog kuruyormuşcasına i.k. yöneticisi ile rahat olmak.
3.Kafanıza Yatmayan Şartları Bakkalın Bozuk Süt Sattıktan sonra bakkal'a hesap soruyormuşcasına esneklikle belirtmek.
4.Sizin için Olmazsa Olmaz Şartları Beden Dersinde Sakatlanıp Matematik dersinde hocasından izin koparan öğrenci tarzında belirtmek.
5.Susuz Değilseniz Bile Mutlaka içecek Birşey istemeniz işi kapmanız için ilginç bir deneyim olabilir.
"eger ise gec kalirsan nasil bir yalan soylersin" sorusuna;
"ben isime gec kalmam" cevabini kapak olarak geri iade edin mutlaka.
doğal olun zira olmadığınız biri gibi görünmeye çalışırsanız ileride başınız ağrıyabilir.kendiniz gibi görünmemeyi ne kadar sürdürebilirsiniz ki ? bu yüzden en önemlisi samimiyet...
yeni mezunsanız sakın ola benim maaşım $2000 dan aşağı olmamalı gibi öküzce birşey demeyin.
(bkz: döverler adamı)
gorusme sonlarinda bize sormak istediginiz bir sey var mi? seklinde bir soru soruldugunda muhakkak bir sey sorun. soru sacma olmamali tabii ki. mesela isle ilgili ne tur egitimler alacagim? ya da kac kisilik bir grupla calisacagim? gibisinden. bu arada gorusmeye kesinlikle erken gidilmelidir. 15 - 30 dakika arasi bir sure hayet uygundur. bu sure icerisinde gorusmeye gidilen yer ile ilgili olarak ufak da olsa bilgi edinilebilir. yaninizdan gelip gecen calisanlara, disaridan gelen kisilere dikkat edilerek sirketin kilik-kiyafet, genel kurallar gibi konulari ile ilgili birseyler gorebilir ve olasi sorulara buna uygun ya da yakin cevap verme sansiniz olabilir.
başvurduğunuz iş hakkında bilgi, deneyim ve uygunluğun yanı sıra sosyalliğiniz de çok önemli bir faktördür. işinizle alakalı veya alakasız olsun eğitiminiz süresince okulda katıldığınız sosyal etkinlikler ve projeler (klüp başkanlığı veya derneklerde aktif rol almak, tiyatro, basketbol vb.) sizin takım çalışmasını ve disiplini bildiğinizi gösterir.

Tabii bu aktiviteleri anlatırken ballandırmak ve önemsiz olsa dahi " çok bir halt yapmış " havası yaratmak önemlidir.
görüşme sırasında sorulan sorulara ve anlatılanlara karşı hazır cevap olmak şarttır. bu yüzden de söylediklerinizin çoğu abartı veya yalan olacaktır. ben yapmam ya da yapamam demeyin; berbat geçen bir dizi görüşmeden sonra yapılması gerekeni anlarsınız.
dik durun, dik yürüyün, dik oturun
saçma sapan duygusal testler ve kendinizi tanıtır mısınız gibi sorular karşısında soğukkanlılığınızı koruyun
şirinlik yapmayın, somurtmayın
cvniz yeterince güçlü değilse ne kadar kassanız işi alamazsınız, çok kasmayın.
en başta aday kendi gibi olmalıdır. traş ve banyo karaktere destek veren dış etkenlerdir. iyi bir diploma da, özenle dosyaya konulmalıdır. ingilizceyi ana dili gibi konuşmalı ve ingilizce' nin yanına en az 2 yabancı lisan daha eklemelidir. elbette aday her zaman olduğu kişi olmazsa, gerisi boştur.
(bkz: sözlüğümü seviyorum)
(bkz: teşekkürler sözlük)
cok iyi bir diploma gerekmemektedir iyi bir kariyere sahip olmak icin. ayrica cok iyi ingilizce bilinmesi de gerekmemektedir. ve dahi 2 yabanci lisan daha bilmek hiç mi hiç gerekmemektedir.

üniversiteyi 7,5 yılda bitirmiş, ingilizce hazirlik sinifinda kalmis, bolume basladiginda da ingilizce iletişim 1 ve 2 adindaki aptal ingilizce derslerini 6 sene boyunca gecememis bir muhendis olarak soylemekteyim yukaridakileri. universitem de odtu-itu-bogazici falan degil.

peki nasil bunlari yazabiliyorum. oncelikle karsinizdaki insanlari etki altina almak cok onemlidir. sizinle mulakat yapan kisi ya da kisileri sizin o isi yapabileceginize dair inandirmalisiniz. bilmediginiz ya da yapmadiginiz bir konu karsiniza ciktiginda da biraz destek ve sabir ile o isin ustesinden de alninizin aki ile gelebileceginizi belirtmelisiniz.

ayrica, staj yapilan yerler ve oralarda neler yaptiginiz is gorusmelerinde cok onemlidir. naylon staj yapmayin, uzulursunuz. ve ayrica bitirme projesi vs de cok onemlidir. adam mulakkata "sen ne yaptin bu konu ile ilgili olarak?" diye sordugunda onune bir cd koyabilir ve "isterseniz bakabilirsiniz." diyebilirsiniz ki mulakati yapan kisi bakmayacaktir bile ne olduguna. sizin hazirlikli oldugunuzu gorup, bir zamanlar bu konu ile ilgili birseyler yaptiginizi dusunerek daha bir pozitif olacaktir size karsi. (bos cd falan koymayin, bakacagi tutabilir.)

kendinizi yetistirmelisiniz. universite diplomasi size yetki verir ama yetkinlik vermez. o yuzden okulda aldiklarinizla, size verilmeye calisilanlarla yetinmeyin.

bir de, kismetse olur. fazla takmamak ve takilmamak lazim.
(bol sanslar is gorusmelerinde.)
iş görüşmelerinde başarı için bilindik yöntemler(vücut dili,konuşma,söyle oturun böyle bakın önerileri) konuştuğunuz insan kaynakları yöneticisine ve işe alınmak için uğraştığınız poziyona göre değişir.örneğin pazarlama kulvarında işe girmek istiyorsanız hazır cevap olmanız,insan ilişkilerinde başarılı-sosyal izlenimi vermeniz mümkün olduğunca konuşkan olmanız beklenir ama operasyonel bir iş(masabaşı olarak nitelenen işler) için başvurduysanız düzenli ve kuralcı olmanız,bilgi birikiminizin yüksek olması önem kazanır,çok konuşkan olmanız beklenmez kendinizi ifade edebilmeniz yeterlidir.gideceğiniz kurumla ve başvurduğunzu işle ilgili netten ufak araştırmalar yapmak, soru sorabilmek ve neden o kurumu tercih ettiğiniz sorulduğunda cevap verebilmek açısından artı puan getirir.herşeyden önemlisi karşınızdakinin de sizin gibi yollardan geçtiğini bilmek,olayı büyütmemek, doğal olmaktır.hatta görüşmeler sırasında mülakat yapanları tersleyip başarılı sonuçlar alanlar da görülmüştür.*
rahat ama kaba olmayan bir oturuş.
her şeye "evet" dememek.
her şeye "hayır" dememek.
kendine güvendiğini küstahlık sınırını geçmeden belli etmek.
anlatılarak değil ya$anılarak öğrenilen püf noktalardır. a$ırı samimi olmamak , laubali davranmamak lazımdır. i$in çok istendiğinin hal ve hareketlerden belli edilmesi önemli unsurlar arasındadır. Ayrıyetten cvnin bombo$ olması gibi , çok dolu olmasının da negatif etkileri mevcuttur. ilgili mesleğe yönelik sertifikalar vs. önem arz eder.
kiyafetinizde renk secimine onem vermeniz gerekir. mesela kirmizinin isveren tarafindan zararli hirs olarak algilandigini bilerek * gitmek lazimdir o mulakata. siddetle tavsiye edilen renk ise mavidir. ayrica oturdugunuz yerin * * hava alan bir yer olmasina ozen gosterin; misal karsilikli iki adet koltuklardan birisi pencere onunde ya da yaninda ise onu secin. o ise cok da fazla ihtiyacinizin olmadigi izlenimini ukalalik etmemek kaidesiyle belirtmeye calisin * ...
aslinda saglam bir cv ye sahipseniz bunlarin hepsi hikayedir. * * yeteri kadar kalifiye iseniz kipkirmizi giyinseniz de, en kuytu koseye otursaniz da o is sizindir. hayirli olsundur.
temiz kıyafet ve ayakkabılar, kendine güven.
kendin ol
iş görüşmesi stresini at ama kendini de kaybetme
konuları adamın gözünün içine bakarak anlatmayı unutma
dik ol dinamik ve azimli görün
temiz giyin ama her pisliği de yaparım tarzı konuş
heyecan yaratma
kapıyı çal
ve iş senindir. hayırlı olsun.
seçilen değil seçen olduğunu mütevazi bir şekilde göstermektir en önemlisi.

edit: mütevazi bir şekilde göstermek gerekiyor, öyle ukalaca değil.bir daha altını çiziyorum.
cool durun, rahat olun, istekli davranmayın.
isteksiz görünmek karşı tarafta her zaman ters teper.
insan kaynakları müdürü olan yengemin tavsiyesidir.
kpss'ye çalışıp atanan bir mühendis olarak pek de önemsemediğim noktalardır zira anneannemin bile bildiği şey şudurki, yemeğin tadına bakmadan tuz atarsan karşıdaki kişiye ön yargılı mesajı verirsin.
ilk olarak görünüm. gösterişsiz ilgi çekici olmayan sadece ve temiz kıyafet seçimi.özellikle ayakkabı.
güleryüz ve bağırmadan yumuşak ses tonuyla konuşmak.
dik durmak.
teknik bilgi varsa bunu anlaşılır şekilde ifade edebilmek.
neden bu iş sektörünü ve bu firmayı seçtiğini iki taraf açısından da cazip şekilde açıklayabilmek.

herşeyden önce diksiyon önemlidir.sessiz kalmayın ve konuşun. sırıtmayın ama güleryüzlü olun.
diploma ikinci plandadır. önemli olan kendini geliştirmiş olmak ve deneyimdir.
goz kontagini atlamayin. temiz, sadece ve şık olun.

kizlar icin: saclarinizi at kuyrugu yapin.

erkekler icin: duzgunce tras olun. varsa kupenizi falan cikariverin.
Temiz ve bakımlı olmak ama en önemlisi her zaman gülümsemek.
güncel Önemli Başlıklar