bugün

londrada yayımlanan al-quds al arabi gazetesi haberidir. habere göre 15 kasımda türkiyenin suriyeye saldırdığı bir çatışma senaryosu çizdi. buna göre israilin iranı vurduğu gün, türkiye de suriyeyi vuracak.
aynı anda rusya türkiye' yi, bahçıvan hizmetçiyi, hizmetçi de neçirvan barzani' yi... neler oluyo lan durduramıyoruz!
(bkz: sıçtık ya la)
çok saçma sapan bi öneri. ulan bütün ortadoğuda aynı anda bi savaşı neden isteyelim ki şabalaklar. bu işlerinde bir sırası var. önce suriye teslim olsun ki iran yalnız kalsın ve savaşı israile taşıyamasın.
çok zor ihtimaldir. savaş yıkıcıdır. ama eğer ki olursa (bkz: işte biz o gün tükeneceğiz)
bütün ortadogunun tren yapacagının işareti.
basında gerçekleşen senaryoların hiç birisi gerçekleşmez. bunlar özellikle verilir hatta basına insanlar bunun ile ilgili düşünsünler ya da illa bir olay olacaksa bu şekilde olacağını düşünsünler diye. lakin gerçekte olanlar ya da olacaklar bu senaryolardan farklıdır. bunun en basit örneği 11 eylül saldırısıdır. 100 lerce senaryo vardı lakin saldırıda gerçekleşen olay hiç bir senaryoda yoktu. amaçta buydu zaten insanları şaşırtmak. metroda bomba patlatmak çok klişe olurdu. amerikanın afganistana girmesine yetecek bir bahane olmazdı. mantıklı düşünürseniz israilin irana saldırmayacağı da aşikar. çok farklı bir olay olur böyle bir şeyi ateşlemek için. o buna saldırır muhabbeti çok basit, lisedeki çocukları kandırabilirler bununla.
(bkz: the day that never comes)
hayalden ibaret iddia. bu kadar sacma bir iddiayi ben bile dusunemem gazete bunu nasil yaziyor amk?
milli güvenlik hocamın dediğine göre ise israil iranı vurduğu gün iran malatyayı vuracak.malatya olmasının nedenide oraya kurulmuş hava sahasıymış efendim.
şu dönemde savaş en son düşünülecek hatta gereksiz şey. zaten takribi 50-60 yıl sonra iran hariç hepsinin anasını belliyecez. herşeyin zamanı var.
(bkz: 7 12 2011)
bu durumda rusya ne yapacak diye merak ettiğim senaryo.
kırmızı kar yağdığında gerçekleşecektir.
israil iran danışıklı dövüş yapa dursun, biz de geyiğini yapalım haydi.
işin aslı gerçekleri yanlış okumaktır. soğuk savaş, adı böyle bilinmese de 3. dünya savaşıydı, soğuk savaş adı verilen yıllarda vietnam' da somali' de domuzlar körfezinde sıcak çatışmaların, büyük çarpışmaların ne işi vardı örneğin. şimdilerde yine pek fazla bilinmese de; iran ve ortadoğu üzerinden rusya-çin bloğuyla abd- ab - israil bloğu 4. dünya savaşını vermekteler. ara sıra gürcistan, afganistan, kuzey afrika gibi yeni cepheler açılmakta. fakat suriye-iran asıl cephedir. ve bu cephede savaşı başlatan bedelini ödemeyi göze almış demektir.
bu da kimse için iyi olmayacak, konuşulduğu kadar kolay da olmayacak elbet.
israil iran'ı vurabilir ama türkiye suriyeyi vurmaz,iran direk türkiye'yi hedef alır malatya da bazı yerler havaya uçar.ülkemizdeki iktidar savaştan yana değil,suriyeye sınırda tampon bölge oluşturur.
aşcı bahçıvana, bahçıvan şoföre, şoför uşağa, sonra herkes uşağa..
(bkz: tren pozisyonu)
(bkz: alternatif porno film isimleri)
(bkz: sonra hepsi nahcivan ı)
Suriye ya da iran ile Savaşmak isteyenler, bu savaşa kendi çocuklarını yollasın...
kimse Türk milletinin çocuklarının hayatıyla, ABD'ye yalakalık yapmak için, kahramanlık yapmasın....
savaş isteyen, kendi çocuğunu gönderir ve savaştırır...
- zannedildiği kadar kolay değildir bu işler böyle!

her şeyden önce şu noktaya dikkatleri çekmek lâzım; 1940'lardan itibaren ve özellikle de 50'lerden sonra, türkiye ve rusya birbirlerinin hasmı gibi görünen iki komşu devlettir. ancak, sovyetler birliği döneminde, nato tarafından anadolu'ya konuşlandırılan ve sovyet topraklarına yöneltilmiş amerikan füzeleri dışında, rusya ile türkiye arasında ciddi bir sorun yaşanmamıştır. amerikan güdümündeki nato'nun bu eylemine karşılık olarak sovyetler, küba adasında konuşlandırılmış ve amerikan topraklarına yöneltilmiş füzelerle cevap verince de sam amca, tası-tarağı toplayıp kıçına baka baka geri dönmek zorunda kalmıştır.

bu bağlamda türkiye, suriye topraklarına girerek mevcut yönetime bu güne kadar müdahale etmemiş ise bunun amerika'nın veya avrupa'nın böyle bir eyleme beklenen desteği vermemelerinden çok, rusya'nın etki alanını daraltacak böylesi bir girişime karşı çıkmasından kaynaklandığı açıktır. aslına bakılırsa bu çok da normal bir durumdur. zira, türkiye ve rusya hasım olarak görünseler de komşu iki devlettirler. misafirler bugün var yarın yokturlar, oysa komşular daima yüz yüze bakmak zorundadırlar.

- diyeceğim, sözde strateji uzmanlarının ya da köşe yazarının kağıdı-kalemi ellerine alıp masa başında yaptıkları karalamalara göre yürümez bu işler! derin ve girift konulardır.