bugün

israil'de binlerce kişi yargı bağımsızlığı adına sokaklarda. islamcılar göbek atıyor. sebebi yargı bağımsızlığı mücadelesi değil tabi. keza aynı şey gezi olaylarında yaşandığında dış güçlerin oyunu oluyordu. yavşak israil yönetimi umarım düşer!

şimdi hiçbiri dış güçler falan demiyor, demokratik bir tepkiymiş.

ulan biraz omurgalı olun be...

https://twitter.com/ogeda...M2RTBoKF1mSVf6Qg&s=19
görsel

bir tane şöyle doğruyu direk söyleyebilecek yürekli bir bakanımız çıkmadı ya la.
direniş 48 saat sürerse hükümet düşer mi?
gezi yalanları
fetö ve dış güçlerin oyunu. ezanlarını susturamayacaksınız...
Tel Aviv polis şefi de yargı düzenlemelerini reddederek protesto eylemlerine katılmış.

(bkz: https://twitter.com/i/status/1640134797921079296)
(bkz: https://twitter.com/i/status/1640149083695329282)

sabaha kadar ortalık iyice kızışacak anlaşılan.
sonumuz Türkiye gibi olmasın diye sokağa dökülüyorlar.
gerçekten çok yazık...

https://twitter.com/yirmi...Kv-wf_iUDXGMueKw&s=19
akıl-zeka ve ahlak-etik değerleri sahibi olan her insan hangi ülke hangi rejim-sistem-ideoloji olursa olsun, hangi ırk din kültürden gelirse gelsin bir siyasi iktidarın (dikkat ediniz devlet değil. devlet ile iktidarı birbirinden ayıramayan geri zekalılar öyle çok ki) bir ülkede bir partinin yargıyı ele geçirmesini boşverin, yargıya müdahale etmesine bile izin verilmemeli.

aristo, siyaset kitabında "hukuku tutkudan arındırılmış mantık" olarak tarif eder.

görsel

yasalar akıldır diyen ve yasaları tutkudan arınmış olmasının önemine dikkat çeken aristo 2.350 sene önce ne demek istemiş acaba diye sormak için ortalama bir akıl-zeka sahibi olmak gerek ve ne dediğini anlamak için de ortalama bir ahlak-etik değerlere sahip olmak gerek.

tutku, irade ve yargıları aşan güçlü bir coşku, ihtiras. tutkuları şekillendiren tetikleyen ise ihtiyaçlar olsa da bu ihtiyaçları belirleyen ideoloji din kimlik gibi kişiden kişiye değişen soyut tanımların yanı sıra insanın bitmek bilmeyen açlık-sahip olma hissi ve domuz gibi doyma hissi olmadan tüketme hastalığıdır.

ideoloji, din ve kimlik açısından tutkuların yansıması, hakim olan bir grup-zümre-yapıda olan insanı kendisi gibi düşünmeyen diğer insanları düşman gibi görmesi kaçınılmaz bir son olarak ortaya çıkar.
bir arada yaşama kültürü ve sosyal sorumluluk, ortak değerlerin belirlenmesi vb aşamasında insanın yaşamını belirleyen kurallar ve kaideler (sosyal yaşamın huzuru açısından) uygulamaya konurken uygulama aracı olan hukuk-kanunların işler hale getirilmesinde insan tutkularından arınarak belirlenen hukuku uygulamalıdır.

eğer hukuk-yasa-kanunlar tutkulardan arınmaz ise ortaya "ben yaparsam flört, sen yaparsan orospuluk" iki yüzlüğü ortaya çıkar ve halk "çalıyor ama çalışıyor" seviyesine gelip ahlak etik değerlerini kaybederek sonuçta senin hırsızın benim hırsızım, senin teröristin benim teröristim, senin adamın benim adamım, senin partin benim partim tartışmasında ahlaksızlığı hukuksuzluğu değil de tutkularını tartışmış olur.

binlerce yıldır insanlık tarihi özellikle din ideoloji ırk kimlik ile şekillenmiş tutkuları hukuktan arındıramadığı için toplumlar acı çekiyor.
en son depremde gördük.
hukuku yasaları çiğneyip insanlara mezar olacak evlerine imar affı çıkardık tapu verdik. yıllarca depremde yıkılacak evleri denetlemedik inşaatlarına göz yumduk.
eğer tutkulardan arınmış bir mantık ile hukuku uygulasak ve insanların barınma ihtiyacını (anayasal haktır) çözmüş olsak bu facialar yaşanır mı?
Ülkesine gerçek anlamda sahip çıkan milletin hali başka. Biz de zamanında sahip çıksak ne 128 milyar dolar nerede diye sorardık ne de bu kadar ortadoğulu kaçak ülkeye doldurulurdu.
yeruşalim united kuruldu mu?
israile hangi güçler müdahale ediyor diye çok merak ediyorum? Dış mı iç mi yan mı köşe mi? Hangileri?
gezi kalkışması seneryosunu yazan art niyetli birtakım mihvallerin mossad ile bağlantılı olduğu söylenmişti.

belki de şimdi israil'de yaşanmakta olan "yargı bağımsızlığı" adlı hikayeyi de mit yazdırmıştır. kim bilir?
halkın temel haklarını ve devlet idaresinin şeklini sınırlarını belirleyen yasalara uymak, yasaları korumak, halkın-devletin refahı ve gelişimi için çalışmak üzere göreve gelen ve de bunun için yemin eden bir iktidar hiçbir ülkede uymaya korumaya yemin ettiği yasaları oy çokluğuyla kendi gibi düşünen ve kendisi ile aynı çıkarlar peşinde koşan kesimin desteğin alıp yasaları değiştirme hakkına hiçbir iktidar sahip değildir.

ara edibüdü: kanun ile yasaların arasında fark olduğunu bilecek kadar akıl zeka ahlak etik değerlere sahip olunduğunu bilerek açıklama gereği duyulmamıştır.

bir iktidar (dikkat ediniz, devlet değil iktidar) hukuk alanına müdahale etmesi yasaların ihlali kapsamına girer ve bu yasaları çiğneyen müdahalesini kanunlarla düzenleyemez.
örn: halkın haber alma özgürlüğü ve Aleni Yargılanma ya da yargılamanın açık yapılması adil yargılanma hakkının bir unsuru olması.
10 Aralık 1948 tarihinde birleimiş milletler genel kurulunca kabul ve ilan edilen (R.G.1949 gün 7217 sayılı nüshası.bakınız Dustur III. Tertip, c.30, s.1020)(11) insan Hakları Evrensel Bildirgesinin onuncu maddesinde "herkes haklarını vecibelerinin veya kendisine karşı cezai mahiyette herhangi bir isnadın tespitinde, eşitlikle davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından nesafetle ve açık olarak görülmesi hakkına sahiptir" hükmüne yer verilmiştir.(12)

4 Kasım 1950 tarihinde Roma'da imza edilen, 3 Eylül 1950 tarihinde yürürlüğe giren (Türkiye tarafından 18 Mayıs 1954 tarihinde onaylanarak 10.03.1954 gün ve 6366 sayılı insan Hakları ve Ana Hürriyetleri Koruma Sözleşmesi ve Buna Ek Protokolün Tastiki Hakkında Kanun adı altında yürürlüğe konmuştur. R.G. 19.03.1954 tarih ve 8662 sayılı nüshası, Dustur III. tertip, c. 35, s.1567 ) Kısa adıyla Avrupa insan Hakları Sözleşmesinin 6. Maddesi birinci fıkrası "her şahıs … ve aleni surette dinlenmesini istemek hakkını haizdir. Hüküm açık celsede verilir." Hükmü ile aleni yargılanma hakkının ve ayrıca hükmünde açık celsede verileceğini düzenlemiştir.

aynı şekilde Anayasa’nın “düşünce ve kanaat açıklama özgürlüğü” başlıklı 26. maddesinin 1. fıkrasında;
“Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.”

buna göre hiçbir iktidar çıkardığı kanunla Düşünceyi açıklama özgürlüğü, Bilgi edinme özgürlüğü, Haber verme özgürlüğü, Haber alma özgürlüğü kanunlarla yasaklanamaz.

tutkulardan arınmamış mantık ile bir iktidar devletin hukukuna müdahale eder ve ve müdahale etmiş olduğu hukuku işler hale sokarsa bir yolsuzluk, bir cinayet, bir tecavüz, bir rüşvet, bir sahtekarlığı, bir hukuksuzluğu, bir adaletsizliği dini milli ideoloji vs bahanelerle gizlemek için kanun çıkarır haber yapılmasını engeller, habere ulaşımı engeller, toplumun duymamasını sağlar, suç ve suçlu mahkeme yargılama soruşturma aşamasında gizlilik kararıyla korunur.
çıkardığı kanun hukuka aykırı olmasını bile tartışacak hukuk adamı, toplumda hukuk bilinci kalmadığından ülke toplum her alanda çöküşe girer.
israil toplumunda çeşitli zıtlaşmalar var .
* aşkenaz - doğu avrupa grubuyla diğer
yahudiler arasındaki çekişme .
* "artık araplarla anlaşalım " diyen barış yanlısı
gruplarla , büyük israil taraftarları arasındaki
gerilim .
bunlar var . ancak bu netanyahuda tuhaf bir adam .
adam bir türlü emekli olmuyor . her soruşturmadan
başarıyla sıyrıldı . bu herife yaptırılacak bir görev mi var ???
Bir, bir buçuk aydır önden tüm ülke tartışıyordu zaten... meclisinden generallere kadar.
2018 de yeni anayasa tanımları olan bazı maddeler yahudi ulus devleti yasa tasarıyla geçti.
bizler için önemli olan bu anayada kudüs israil'in başkenti olmasıydı ama kudüs'ten daha da önemli maddeler vardı.
çok yakın oy farkıyla (7 oy) geçen bu yeni anaya maddeleri Rsında "Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı yalnız Yahudilere aittir. israil dünyadaki bütün Yahudilerin tarihi anavatanıdır. Hukukta bir boşluk olduğunda Yahudi şeriatı referans alınacaktır. Sadece Yahudiler bayrak, milli marş gibi dini ve milli sembollere sahip olabilir. Tüm israil vatandaşları eşit haklara sahiptir." ve son olarak da en çarpıcı kısım "Bu “temel yasa” ancak Knesset’in çoğunluğu tarafından kabul edilen başka bir “temel yasa” ile değiştirilebilir." hükmüdür.

tam bir hitler almanyası nazi partisi doktrini gibi-manifestosu benzeri bu anayasa da en çarpıcı kısım son madde "Bu “temel yasa” ancak Knesset’in çoğunluğu tarafından kabul edilen başka bir “temel yasa” ile değiştirilebilir." maddesidir.

knesset: israil devletinin yasama organı. Knesset'in kanunen parlamenter egemenliği bulunur, basit çoğunlukla (bazen israil'in Temel Yasaları'yla celişse bile) yasalar çıkarma hakkına sahiptir.
bu temel yasaları çiğneyen yasaları çıkaran knesset örn: "Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı yalnız Yahudilere aittir" hükmü ama "Tüm israil vatandaşları eşit haklara sahiptir hükmü" ile dini veya ırk temelli bir hukuku kabul etmeyen vatandaşlara getirilen "Hukukta bir boşluk olduğunda Yahudi şeriatı referans alınacaktır" hükmü gibi garipliklere ırkçı hitleri aratmayan düzenlemelerine karşı toplumsal barışın hukukun sigorta görevini yargıtay gibi kurumlar üstlenmekte.

anayasa da değişiklikler yapsanız da, ülkeyi hitler almanya'sı veya afganistan taliban seviyesinde anayasa ile idare etmeye toplumu şekillendirmeye kalksanız bile bu yasaları kanunları uygulama alanının başı olan yargıtayı (hakimleri savcıları) ele geçirmeden yasalarınız istediğiniz sonucu vermiyor.

halk bunun bilincinde ve tepkiler bunun için.
bu sisteme destek verirlerse yarattıkları canavar ilk önce kendisini yaratan halkı yiyecek olduğunu günümüz ülkelerinde görmekte.
Güzel gelişmelerdir. Umarım bizim geziciler gibi fos çıkmazlar. iki cop yiyince karı gibi ağlamazlar.
Bizim çomarların beter olsunlar diyerek sevindikleri, israile zararı olacağını sandıkları eylemler.

Ulan enayiler bu eylemler israil devletini ve halkını daha da geliştirecek.

Demokrasinin faydası bu işte.
israil'de gösteriler büyüyor: THY, israil
uçuşlarını iptal etti.

https://twitter.com/aykir...?cxt=HHwWgICwvdrr1MMtAAAA
bakalım bu işin sonu ne olacak ????
israilin gerçekte dev bir amerikan üssü
olduğunu hatırlatalım . önce iran ve suudi
arabistan dost oldu şimdi de israil karışıyor .
israil Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinde büyük tepkiye neden olan tartışmalı yargı reformunu 'daha fazla diyalog için durdurma' kararı aldığını açıklamış. Tartışmalı yargı düzenlemesi hakkında ulusa sesleniş konuşması yapan israil Başbakanı, yargının yetkilerini kısıtlayan düzenlemelere karşı ülke genelinde kitlesel protestoların yoğunlaşması ve genel grevlere gidilmesi üzerine tasarı konusunda geri adım atmış.

(bkz: https://tr.euronews.com/2...-yargi-reformu-durduruldu)

yasama, yürütme, yargı ve basın 4 büyük güç olarak adlandırılsa da en büyük gücün halkın kendisi olduğunu gösteren bir gelişmedir.
S gitsinler.
çıktı işte, daha ne olsun. netenyahu geri adım attı. amaç hükümeti devirmek değildi zaten. yasanın geri çekilmesiydi.
Adalet bir gün herkese lazım olacak. Netanyahu bi git ya. Android midir ölümsüzmüdür nedir yıllardır aynı tip. Aynı tipler göre göre bıhtıh ya bıhtıh. Bi salın şu milleti vizyonsuz şeyler..
israil de gezi parkımı varmış?
Hakan fidan’ın işleri hep.