bugün

ispanya'nın Fethi (Tarık Bin Ziyad)

I. Velid döneminde ispanya'da Vizigot Krallığı bulunuyordu.Krallık iç karışıklıklardan zayıf düşmüştü.Kral Rodrik, halk tarafından sevilmiyordu.Kralın ispanya halkına baskı ve zulüm yapması üzerine ispanya'nın yerel yöneticileri, Müslümanlardan yardım istediler.711 yılında Tarık Bin Ziyad, komutasındaki bir islam ordusu Cebelitarık (Septe) Boğazı'nı geçerek ispanya'ya girdi.Tarık Bin Ziyad, askerlerinin geri dönme ümidini yok etmek için boğazı geçtikten sonra gemilerini yaktırdı.ispanya'ya geçen ordusu Kadisk Savaşı ile burayı fethetti(711).Bu fetihler I. Velid döneminden sonra da devam etti.Bu fetihten sonra ispanya, Emevilerin bir eyaleti durumuna geldi.Müslümanlar ispanya'ya Endülüs adını verdiler.Müslümanlar Pirene Dağları'na kadar ilerlemişlerdi.ispanya'yı fetheden Emeviler, ilerlemelerini sürdürerek Pirene Dağları'nı aştılar, Fransa'ya girdiler.Fakat Frank ordusuyla Poitiers (Puvatya) denilen yerde yapılan savaşta her iki taraf da büyük kayıplar verdi(732).Müslümanlar geri çekildiler.Büyük kayıplar veren Franklar da onları izlemedi.Poitiers (Puvatya) Savaşı, islam ve Avrupa tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır.Çünkü eğer islam orduları bu savaşta kesin bir zafer kazanabilselerdi, islamiyet Avrupa'da da yayılabilecekti. Ancak bu savaştan sonra islam ordularının Avrupa içlerine ilerleyişleri Osmanlı Devleti dönemine kadar durmuştur.
ilgili entry'de gecen ordu, Türk islam tarihinde yer almaktadır. Bu ordu orada kaldı, memleketlerine dönmediler. Orduda SADECE "erkek" olması ne demek oluyor? fetih ettikleri topraklarda kaldılar, orada evlendiler. soylarını orada devam ettirdiler.
islam tamam da türk tarihiyle alakası nedir onu anlayamadım.

bunun dışında emevilerin endülüs'te bıraktığı eserler zamanın çok ötesinde, bugün bile varlığını koruyan, hayranlık uyandıran cinstendir.

(bkz: elhamra sarayı)

arap ve arapseverlerin bununla övünmek yerine başlarını ellerinin arasına alıp düşünmeleri lazım. neydik ne olduk diye...
tamamen değil ama çok sayıda mevcuttur.