bugün

bir yüzünde resim ve işaretler bulunan, türlü oyunlar oynamaya yarayan kart.
boş vakit geçirmek ve kumar oynayıp para kazanmak gibi aktivitelere aracılık yapan kart çeşididir.
Oyun kartlarının nerede ve ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmiyor. 7. ve 10. yüzyıllar arasında Çin'de ortaya çıktığı ve 13. yüzyılda Marco Polo tarafından Avrupa'ya getirildiği tahmin ediliyor. Hindistan'dan veya Arabistan'dan geldiğini ileri sürenler de var arna bugünkü şekilleriyle kullanılmaları nın 14. yüzyıl Fransa'sına dayandığı kesin gibi.

O tarihlerde, Fransa'da dört sınıf vardı ve iskambil kağıtlarındaki kupa, maça, karo ve sinek bu dört sınıfı temsil ediyordu. Kupa bir kalkanı andıran şekli ile asil sınıfı ve kiliseyi, maça bir mızrağın ucunu çağrıştıran şekli ile orduyu, karo ticari deniz işletmelerinin eşkenar dörtken kiremitlerinden esinlenerek orta sınıfı, sinek ise yonca yaprağına benzeyen şekli ile köylüyü temsil ediyordu. Bugün briç, poker veya benzeri oyunlarda, kupanın en değerli, sineğin ise en değersiz kart olmasının nedeni işte bu sınıflamadır.

Aslında bizde papaz adı verilen kartın adı ingilizce'de kral (king), kızın ise kraliçedir (queen). Vale veya oğlan için ilk zamanlarda düzenbaz anlamına gelen 'knave' kelimesi kullanılırken, günümüzde 'jack' ismi kullanılmaktadı r. Yani yabancı kartlarda kral ve kraliçe evli iken, bizde biraz yaşlı görülerek krala papaz adı verilmiş, kraliçeye de 'kız' denilerek oğlana layık görülmüştür.

Bazı ülkelerde oyun kartlarında değişik isim ve semboller kullanılmasına rağmen, en yaygın olanı Fransızların kullandıklarıdı r. Fransızlar 'maça' şeklini mızrağa benzeterek 'pique' adını vermişlerdir. ingilizce'de ise aynı anlamdaki 'spades' kelimesi kullanılmaktadı r. Her ne kadar bir kalkanı andırdığı için asil sınıfı temsil ettiği ileri sürülse de 'kupa' klasik bir kalp şeklidir. Bu nedenle Fransızlar ona 'coeur', ingilizler ise 'heart' adını vermişlerdir.
'Karo' için Fransızca'da kare anlamındaki 'carreau' kullanılırken ingilizler elmas anlamındaki 'diamond'u tercih etmişlerdir. Bizim 'sinek' dediğimiz şekil ise çok açık üç yapraklı bir yoncadır. Fransızlar bu anlamdaki 'trefle' kelimesini kullanırlarken, ingilizler 'club' (kulüp) ismini kullanmışlardır.

işte bu nedenle briç oyuncuları 'maça'ya 'pik', 'kupa'ya 'kör', 'sinek'e de 'trefli' derler, zaten aslına uygun olan 'karo'yu da olduğu gibi kullanırlar. Birli, papaz, kız ve oğlan için kullanılan as, rua, dam ve vale isimleri de yine Fransızca karşılıkları As, Roi, Dame ve Valet kelimelerinden dilimize geçmiştir. *
hindistan' da yuvarlak olarak kullanılan oyun kağıdı.
bir destesi, türünden en az 52 tane gerektirir.. bazı destelerde bu sayının üstüne joker kağıtları da eklenir, ama olmasa da olur.. 4 ayrı gruba ayrılırlar, bunlar:
-kupa
-kare
-maça
-sinek
her grupta 1-10 arası değerleri olan kağıtların yanısıra 3er de resimli kağıt vardır ve bu resimli kağıtların küçükten büyüğe sıralaması şöyledir:
-vale
-kız
-papaz
bunlardan kupa papazı, her destede köse olarak görülmekte ve aynı değerde olan diğer papazlar daima pala bıyıklıdırlar *..
özellikle uzun süreli kullanımlardan sonra, insana huzur veren bir kokuya sahip olan karttır. gazete kokusu, asfalt kokusu gibi, hoşa giden kokulardandır bu.

hatta scent of a woman filminde bu konuya değinilmemiştir. zira mevzu kadın kokusudur. peki elleri iskambil kağıdı kokan konken teyzelere neden değinilmemiştir? jilet gibi al pacino, konken teyzelerle mumyacılık oynacak değildir. kendinize geliniz.
her öğrenci grubunda mutlaka bulunan, uykusuz gecelere sebep olan kartlardır.
öğrenci nimetidir.
52 kart vardır. çünkü bir yıl 52 haftadır
4 çeşit vardır karo, maça, kupa sinek. çünkü bir yıl 4 mevsimdir
13 kart vardır maçada, karoda, sinekte ve kupada. çünkü her mevsim 13 haftadır.

iskambil fallarının ve kağıtlarla astrolojik ilişkinin şifrelerinden bazıları bunlardır.
(bkz: 52)
iskambil kağıtlarındaki 4 k gerçek 4 kraldır.

sinek k: kral david
kupa k: kral şarlman (charlemagne)
maça k: büyük iskender
karo k: julius sezar
kule yapmak için kullandıgım sert kağıtlardır.

zevklidir.
Zaman zaman kendi içererisindeki enses ilişkilerin olduğu zaman zaman birbirleri arasında fantazik ileşkere şahit olunan 4 farklı aile bulunduran gruptur.
Ne olursa olsun oyun sonunda aynı karton kutuya girerler.
lisede, üniversitede, memuriyet hayatında ve emeklilikte kitaptan çok ele alınan kağıt topluluğu.
ekonomik düzen bozuldukça satış oranları artan ürün.
yurtların vazgeçilmezlerindendir sabaha kadar batak, pişti vs vs ne varsa döner hep.
kahvehane kültürünün okey ile birlikte en önde gelen elemanıdır.
kumar oynamanın en asil yoludur.

(bkz: poker)

kimi zaman sadece bir grup insana eğlence olan ;
(bkz: pişti)

kimi zaman aile içinde zevk ve muhabbete giden en kısa yol ;

(bkz: 51)

kimi zaman girilen bir iddiada saklanan kartın bulunması yönünde bir arkadaş ortamında sıcak bir tebessüme sebep olan belkide yetişkinlerin oyuncağıdır zevklidir şekillidir, en karizmatik olanları ise playboyun üretiikleridir.
kendi kendime iskambil neymis ki ya diye sormaktan kendimi alamazken gecelerimi kagidiyla gecirdigim kagit cesidi.
Kupa: Asiller
Maça: Tüccarlar
Karo: Askerler
Sinek: Fakir halk
harp okulundan atıl... pardon ayrılma sebeblerimden bir tanesi.

edit: h.o.da iskambil kağıdı bulundurmak yasaktır.
Kupa Papaz: Şarlman (kutsal roma imparatorluğu'nun kurucusu) (bkz: charlemagne)
Maça Papaz: Kral Davud (kudüs kentinin kurucusu) (bkz: davut peygamber)
Karo Papaz: Julius Sezar (roma cumhuriyeti diktatörü) (bkz: gaius julius caesar)
Sinek Papaz: Büyük iskender (makedonya kralı) (bkz: büyük iskender).
görsel