bugün

genel olarak tüm internet sözlüklerinin sahip olduğu özelliktir.
(bkz: katılımcı sözlük)
tdk'yı kapsamayan sözlük çeşidi.
sayısı 103'e ulaşmış sözlük türü.

http://www.internetnokta.com/kategori.asp?id=27
katilimci sözlük diye de bilinen, forumlarin upgrade versiyonu. eglencenin yani sira, belli bir format dahilinde yazdiklariniza ceki düzen vermeniz gereken platformlar bütünü.
öncüsü gecenlerde 11. yilini kutlayan eksi sözlük iken, sözlük skriptinin blog seklinde ayaklara düsmesiyle sonuncusunun kim ve ne olacagi mechul.

interaktif sözlüklerin bu hizla ilerlerlerse, birer süpernova'ya kurban gideceklerinden süphe edilse de, nasilsa 2012'de hepimiz ölücez. bu kadar takmayalim. fres beybi.

benim bu interaktif sözlük tanimina dair birtakim lâflarim olacak. hazirladim da getirdim...

su dakikaya kadar, büyük sözlükler icinde kapisindan iceriye girip de bakmadigim tek sözlük kalmadi saniyorum ki.
2007'nin ocak ayinda lafmacun ile basladigim sözlükcülük hayatimda sirasiyla "yazar ne yazar ne yazamaz" modunda itü ve uludag da devam ettim. eksi sözlük aurasindan nasibimi pek alamadim. caylakligim uzadi da uzadi. sikildim. yani sadece onun fasilitelerini kullanmayi bilmiyordum...o da bir arkadasin hesabindan söyle bir göz kirptim iceriye..."oo arkadaslar egleniyorlar" dedim ve köseme cekildim.
her nekadar gözümde orasi bir disneyland gibi de olsa, sözlük neticede...sadece insanin sol frame akarken kendine uygun bir basligi giyme ihtimali yüksek. o akiskanlik hasebiyle de, ister istemez daha fazla entry yaziliyor ve birkisim entry davara gidiyor.

neyse efendim. bu bir eksi sözlük elestiri/övgü entrysi degil. hicbir sözlügün elestiri entrysi degil. sadece interaktif sözlük mefhumuna dair bir seyler karalamak maksat.

2000 yilindan beri evinden internet kullanan biri olarak(daha önce "ohaaa süperonline almis lan evine. ne zengin ki piic" diyordum sadece),bir lise bebesi modunda hic sözlüklere bulasmamistim. o zaman bulassaydim, simdi alemin ebesine hallenirdim sanirim(bu da bir hayalimdir iste).
o zamanlar internette uzun süre vakit harcamak (cs ve aoe oynanmiyorsa) zengin adam isiydi. kim oturacak da yazi falan yazacak ya? mynet vardi bi iste, hürriyet'in internet sitesi bile dandik bi'seydi hatirliyorum cok iyi.
hem paran olacak, hem de bos vaktin olacak. yanisi baba parasi yiyen ögrenci olacaksin. mümkünse üniversite ögrencisi olacaksin hem de. ya da beyin göcüyle avrupa amerika kita kita geziyor olacaksin. internet de hizli olacak.

o zamanlar üniversiteye giren adamlari düsünüyorum. yine az cok okuyan cocuklardi be. öss bu kadar kazmalastirilmamisti henüz. gerci teknik lise engeli 99 yilinda devreye girmisti; amma bu yine de aklibasinda bebelerin üniversite kapilarina dayanlamarinin önüne gecmiyordu.
simdi yeni geldigi ortamda hem bilgi birikimi, hem de akil capi ile bir seylere yazili olarak imza atmak isteyen, forumlardan sikilmis türk gencinin sözlüge yazdiklarini düsünsene. nasil bir kakara kikiri ortami...nasil bir "bilgi deryasi"...
kendini oldugundan baska göstermekten ziyade, "kendini gösterme" niyeti. "biliyorum abi ben...gezdim gördüm, sana da anlatayim. sen de ögren" zihniyeti. tadindan yenmez b'abi.

bir de bugüne bak. cekinmeden bak...92 dogumlu adamlar gelmisler (sen bes yasindayken adam sözlükte yaziyor ya hu düsün) "troll" denilen yeniyetme bir canli formunda yazi yaziyorlar. sikinti verici bence. 22-23 yas araligi adamlar uzattiklari okullarina bakip ic geciriyor ve "ööf, baslarim anasina avradina. biraz da ben egleneyim bu bebeler mi götürecek parsayi" diyerek sacmaliyorlar. "gezelim görelim" in yerini "bir kari düzdüm ki evlere senlik" hayalleri aliyor.

hepimizde internet var, internet lüks degil ve öss nesli tam bir kazma (istisnalar, rahatsizlanmayin arka siralardan. ugultunuz buraya kadar geliyor)
"interaktif bir sözlükte yaziyorum" diye hava atiyor abi adam lise sirasindaki arkadasina...hayatinda okudugu kitap satiri dönem ödevi icin okumasi gereken yaprak dökümü'nün yekününü gecmemis adam(diziye bakmayin. kitap sadece 90 sayfa), kompozisyondan altmisin üzerinde not almamis adam...karsina gecmis, yazarlik yaptigini iddia ediyor. verdigin ukdeyi doldururken eli titremiyor mu, merak icerisindeyim. "tek cümlelik" entry ile ukde doluyor ya hu. onu ben de yapardim, neden ukde vereyim evladim?

üstelik böyle katilimci ortamlarda yazarlik dedigin "karsilikli" yapilan bir seydir. yani etkilesim söz konusu...
senin yazdigin seviye, benim yazacagim seviyenin de önünü aciyor. hatta disardan gelen adam icin bile bir "sts" görevi görüyor yazilanlar. "burasi böyle" yaftasi kullaniliyor.

oysa ki, keske ana rahmimize dönebilsek. "eski iyidir" demiyorum. nostaljik bir adam olsam da demiyorum...ilerlerken güzellesmek gerekirdi aslinda; ama biz "eheh her yerde kendim olmak zorundayim, burda artik olmayivereyim" diyen adamlarin kit espri anlayislari arasinda sikisip kaliyoruz. norlam yasantimizda seslerini "mute" moduna alip yanlarindan uzaklasabilecekken, sanki bir isyeriymiscesine burda mecburen dinlemek zorunda kaliyoruz.
interaktif sözlük, sadece "eglendigimiz/eglenirken ögrendigimiz" bir platform olmaktan cikiyor ve kismen kasan bir elbise gibi bizi sariyor. aliskanliklarimizdan ötürü fazla kacip kurtulamiyoruz da.
bu da böyle bir degerlendirmemdir, uzun dikilmis.
artan bilgi yığınını kategorize etmede faydalı oluşumlardır. kullanımı kolaydır.

yardımlı/çoklu metinli* oluşları, ve her yerden her an değiştirilebilir, ulaşılabilir ve paylaşılabilir olması da üstünlüklerinden bazılarıdır.
adından da anlaşılacağı üzere taze bir interaktif sözlük çalışması.

interaktifsozluk.net: http://www.interaktifsozluk.net/

interaktifsozuk.org: http://www.interaktifsozluk.org/

interaktifsozluk.tk: http://www.interaktifsozluk.tk/
bilginin kümülatif bir biçimde oluşması, oluşturulması, paylaşılması ve kategorize edilmesi açısından faydalı sitelerdir.
herkesin düşüncesini, hissettiğini, paylaşmak istediklerini yasalar çerçevesinde insanlarla paylaştıkları yerdir.

neden böyle bir tanım yaptım? çünkü sen troll sün, sen şakirtsin, yobazsın, kemalistsin diye kendimize öyle hakaret ediyoruz ki insanlara bizi görüşümüzü benimsetmek için ortaya yeni bir şey koymak yerine boş boş entry ler girerek sözlüğü kirletiyoruz.

ben demiyorum ki yazarların yarısı silinsin, herkes katı kurallar içinde yazsın. ama sözlük denilen olgunun amacını yıllarca yazıp kavrayamamış insanlar var maalesef.

yani özet geçersek, insanları eleştirin ama görüşlerinden, hissettiklerinden vb. dolayı onları belli bir sınıfa sokup hakaret etmeyin.
küçüğüyle, büyüğüyle; ölüsü, dirisiyle bütün olan bir dünya.

aşağıda aralarına katılıp da, ismini anmayı unuttuğum sözlük varsa; insanlık hali, ne olacak.

istanbul sözlük : en formatsız sözlük idi kendi zamanında, darbe yapıldı; sonrasında azalarak bitti.

uykusuz sözlük : en samimi sözlük idi. ama tabi belli insanlarla kurulması ve sonrasında o insanların gitmesi, yenilerinin de gelmemesi sonucu azalarak bitiyor. hatta fena halde azalmış durumda bir iki yıldır, ama nasıl olduysa bitmiyor.

kirli sözlük : gerçekler kirlidir diyerek, kemik kadrosuyla ve bambaşka butonları, farklılıklarıyla giriş yaptı sözlük dünyasına, ama ne yazık o da bitti.

niyetsiz sözlük : format ve yönetim anlaşıyı en gelişmiş sözlük idi. hayvanının ilgisizliği ile beraber azalarak bitti. arada bir nefes verilmeye çalışılsa da olmadı.

antiekşi sözlük : ekşide sol frame var, biz sağa alalım diyerek güldürdüler insanları, kötü değillerdi; bir şeyler oluyordu ama sitenin kullanış özellikleri çok yavandı; fazla tutunmadan bitiyor. bu arada antilikse, antilik burası idi o sikindirik inci sözlük değil.

koful sözlük : en saçma yönetime sahip sözlük idi. çok kısa sürede bitti.

itü sözlük : sözlüklerin en soğuğu.

uludağ sözlük : gelmiş geçmiş en liseli sözlük.

ekşi sözlük : karmaşa, koşuşuturma.

tatlı sözlük : başarısız bir ihtilal.

kötü sözlük : hiç bulaşmayın.

sözlük eko : kötü' nün iyisi idi.

izmir sözlük : hoş görü var idi.

son sözlük : en dinci sözlük idi. yazarlarından, heaven' ın ölüm haberini takriben 4 ay daha sürdü, o da bitti.

murteci sözlük : eskiden kaliteye dair bir şeyler barındırıyormuş gibi duran sözlük.

edebiyat sözlük : üst düzey bir oluşum idi, bir kaç kitaplı yazar da vardı içinde, ama sözlüğün satılmasıyla bitmesi arasında geçen süre çok kısa oldu.

lafmacun : yazarlara pay vermeyi bile düşünüyordu bir zamanlar. şu sıralar meydan sözlük olarak hayatına devam ediyor.

fokur fokur : yazık oldu süleyman efendiye.

birebir sözlük : devam edebilseydi bir ekşi olur muydu?

3harf sözlük

- dip not: bahsedilen sözlüklerin çoğunun veda hutbesi okunmuştur. gel gelelim şundan bahsedeceğim, 2007 klon patlamasından önce 2006 yılında 10 küsür sözlük bulunuyordu, böylece aralarından bazıları buralara kadar geldi. o günlere ihanet etmeyin.
diğer bir anlamıyla katılımcı sözlük. günümüz türkiyesinde gençler için bulunmaz bir mekan olarak görülüyor. kimi siyasetçiler, sanatçılar, bilim adamları, yazarlar için pislik yuvası dense de iyi insanları barındırdığı hep es geçiliyor.
uludağ sözlük : sözlük aleminin kralı. yegâne lideri. (kalite bakımından)
cogito sözlük : tüm zamanların en seviyeli ve en istikrarlı sözlüğü.
özellikle ekşi ve uludağ sözlük'ün çılgın yazar alımlarından sonra birçoğu terkedilmiş kasaba havasına bürünmüş ve bir bir kapanma yoluna gitmiştir. son olarak da yılların private sözlük'ü kapıya kilit vurmuştur.
sadece türkiye'ye özgü bir fikir. dünya'ya yayılsa çok daha başarılı olabilecek fikirdir aynı zamanda.
twitter'ı en etkin kullananı ekşi sözlük'tür.

şu anki duruma göre;
Twitter'ı sözlük paylaşımlarıyla da etkin hale getiren Ekşi Sözlük, büyük bir kitleye hitap ediyor. Yarım milyon insanın takip ettiği Ekşi'nin şu anki takipçi sayısı 544 bin 160 olarak görülüyor.

itü ve Uludağ Sözlük'ün Twitter konusunda pek iyi olduğunu söyleyemeyiz. Zira, Uludağ Sözlük'ün 4 bin 448 takipçisi bulunurken onu 4 bin 273 takipçiyle itü Sözlük kovalıyor...

http://www.sozlukhaber.com/h/316/
insanın sosyo-kültürel yapısına göre seçtiğini düşündüğüm sözlüklerdir.

ekşi sözlük: bu sözüğün yazarı 25 yaş üstüdür. muhtemelen özel sektörde çalışıyordur çünkü ekşiciler ofis sözcüğünü dillerinden düşürmezler. sözlük aleminin nirvanası olan bu sözlüğün yazarları ekseriyetle entelektüel tiplerdir. ya da öyle görünmeyi çok iyi beceren. ingilizce'yi en az ingilizce entry girecek kadar bilirler.

uludağ sözlük: sözlüklerin liselisi. ama iyidir uludağ sözlük. ekşi'de sıra bekleyen kaliteli yazarları ve liselileri bünyesinde barındırır. en hareketli, en geniş ve en samimi sözlüktür.

inci sözlük: sözlüklerin piçi. istediğiniz gibi yazabileceğiniz ama samimiyetinizden şüphe olunduğunda siklenmeyeceğiniz bir tuhaf oluşumdur. diğer sözlüklerde yazar olsanız bile burda da yazma ihtiyacı hissedersiniz. çünkü sansür ve kısıtlama yoktur burada.

itü sözlük: sözlüklerin ankarası derler buraya. gri ve soğuktur. resmidir. sol frame ölü gibidir. son zamanlarda gelen troller yüzünden hareketlenmişlerdir. ama bu sözlüğe olumsuz olarak yansımaktadır. itü sözlüğe mini ekşi diyebiliriz aslında.

diğer ufak sözlükleri yazmaya lüzum yok zaten.
internet üzerinden yayın yapan sözlüklerin genel adıdır. kimileri büyük umutlarla açılmış daha sonra silinmiş gitmişlerdir.
(bkz: interaktif sözlük)
gün itibariyle aktif olan ilk 25'i şu şekildedir:

ekşi sözlük
uludağ sözlük
itü sözlük
gs sözlük
cogito sözlük
kötü sözlük
santral sözlük
gala sözlük
kartal sözlük
uykusuz sözlük
sosyofeed
çaylaklar sözlük
dolu sözlük
laz sözlük
w sözlük
fb sözlük
ayı sözlük
mürteci sözlük
tırşık.net
atauni sözlük
metu sözlük
bilgi sözlük
ata sözlük
meydan sözlük
görsel

"Bilmeyen Birine 10 Adımda Sözlüğü Anlatmak"
http://sozluk.haberself.com/h/5579/
görsel
aralarında uludağ sözlük'ün ayrı bir yere sahip olduğu sözlüklerdir.
en kalitelisi denince şu an içinde bulunduğum sözlüktür.
unutup gittiğiniz salakça şeylerin hala birileri tarafından değer bulduğunu hatırlatan ilginç mecra.
boş iş.

gerçekten.
güncel Önemli Başlıklar