bugün

çin halk cumhuriyeti'nin enerji açlığını doyurmak için ortadoğu'daki petrol ve doğal gaz kaynaklarına erişimini sağlamak amacıyla ortaya çıkarttığı ve uygulamaya soktuğu strateji.

en önemli ve başlangıç ayağı hürmüz boğazı'dır. burada abd'nin sürekli filo bulundurarak iran'ı rahatsız etmesinin nedeni de aslında budur. yani iran'daki mollalar diktasıyla falan sorunu yok. tek amacı dünya enerji piyasasındaki tekelinin kırılmaması ve çin halk cumhuriyeti'ni enerjiye aç bırakarak kendisini tehdit edebilecek kadar büyümesine engel olmak.

çin halk cumhuriyeti ise buna karşı olarak inci dizisi stratejisini uygulamaya sokmuştur. bunu da hürmüz boğazı'nın hemen doğusunda, belucistan eyaletinde bulunan gwadar kentindeki gwadar limanı'nı pakistan'dan kiralayarak yapmıştır. bu sayede çin halk cumhuriyeti hürmüz boğazı'nda çıkabilecek uluslararası bir sürtüşmede taraf olabilecektir. bunun yanında iran'la arasındaki enerji transferi noktasında da büyük önem arz etmektedir. pakistan'ın güneybatı ucundaki gwadar'dan başlayan ve gilgit'ten geçerek doğu türkistan üzerinden çin halk cumhuriyeti'ne girecek boru hattı projesi de bu stratejinin bir başka ayağıdır.

işte bu stratejiyle çin halk cumhuriyeti enerjiye olan açlığını giderecek. işte bunun için doğu türkistan'ı elinde tutmak için her haltı yiyor. şöyle ki, tibet ya da Heilongjiang'ı yitirmesi çin halk cumhuriyeti için çok büyük bir sorun teşkil etmez. bu bölgelerin jeostratejik açıdan önemi kısıtlıdır. gelin gelelim doğu türkistan çin halk cumhuriyeti'nin enerji kaynaklarına erişimi için olmazsa olmazdır.

doğu türkistan'ın bağımsız kalması demek çin halk cumhuriyeti'nin gelişimini büyük ölçüde engeller. yalnızca enerjiye değil, orta asya'ya erişimini de engeller.

işte bu nedenle türkiye cumhuriyeti'nin olmasa bile türkler'in genelinin çıkarı abd'den yanadır.
arakan mevzuu da abd tarafından çin halk cumhuriyeti'nin enerjiye ulaşımını zorlaştırmak amacıyla çıkartılmıştır.

belirtmeden geçmeyeyim, dedim.