bugün

üniversitede bol işlem gerektiren derslerin imtihanlarında serbest olan uygulama, makina modeli serbest olmasından yararlanan yurdum genci cep bilgisayarı gibi hesap makinasıyla imtihana girince sınavın başında uyanık asistan tarafından reseti yerdi.
üniversitelerin mühendislik bölümlerinde okuyanların çoğu kez yaptığı eylem.
soruları yaparken kaç puan alacağını hesaplayan kişinin eylemi de olabilir. ama boş iştir hocaların sağı solu belli olmaz.
(bkz: hesap makinasız sınava girmek)
yurt dışında bir çok ülkede lise de dahi serbesttir. adamların öğretmeye çalıştığı şeyler başkadır çünkü, konunun temelini anlamak önemlidir.
açıköğretimlilerin rahatlıkla yapabildikleri şey.
miras bölüşümü meselesinde avliye de işe yaramazsa büyük yardımı dokunabilir iş.. ama sonuç verir mi şüpheli...
istatistik vb. gibi çok işlemli derslerde ortaya çıkabilen durumdur.
istatistik, muhasebe gibi sınavlara götürülme nedenidir.
mühendislik öğrencisinin her sınav yaptığı klasik hededir. "burada girmeyeni dövüyorlar" dense yeridir.

not: kolaysa e^154 ün değerini söyle bakalım hesap makinesi kullanmadan.*
sınav olan sınıfın kapısında tezgah açıp hesap makinesi satan öğrencileri görmemizi sağlayacak olaydır.
ti yın varsa önce kullanmayı bilmen gerekir. şahsen ben toplama işlemi bile zor yapıyorum.

(bkz: texas instruments)
ekonometri okuyorsan bırak sınava hesap makinesiyle girmeyi gece yatarken koynuna alır sarılır uyursun bile.
ilkokullarda da hocaların * öğrencilere "hesap makinesiyle girebilirsiniz" diye yaptıkları jestler vardır. bu jest matematik sınavında yapılırdı. o zaman ne ekonometrisi, ne istatistiği, ne mühendisliği.

bir keresinde ilkokulda bizim öğretmenimiz de böyle bir jest yapmıştı. 3 ya da 4. sınıftaydım. biz bunu duyunca baya sevinmiştik. hatta bazılarımız hesap makinesi getirdiğinde 100 alabileceklerini sanıyorlardı. öğretmenimizin bizim bu mallıklarımızı gördükçe kıs kıs güldüğünü anlıyorum.

ertesi gün herkes okula ellerinde kocaman hesap makineleriyle gelmişti. bazıları daha havalı görünmek için küçük, afilli, kapaklı falan hesap makineleri getirmişti. ben mi? ben hesap makinesi getirmeyi unutmuştum. evet yanlış duymadınız unutmuştum.

öğretmenimin kızgın, arkadaşlarımın alaycı bakışlarıyla girdim o sınava. ben kötü bir not almıştım. ama hesap makinesi getiren arkadaşlarım da kötü notlar almışlardı. bu sefer alaycı bakan ben olacaktım...
edebiyat ögrencileri için sözlükle sınava girme versiyonu mevcuttur.her iki ögrenci türünü de memnun eder bu durum.tabi elinizdeki sözlügü kullanacak kadar bilgiye sahip olmadan girdiginiz sınavlar da olabilir sonuc sınavın kötü gecmesi yanında bir de bu sözlüğü tasımanın verdigi hüsrandır.
Çoğu arkadaşın yaptığı ve hesap makinesinin virgülden sonra 16 hane kadar hesaplayabilen makinelerinin havalarını atmasını sağlayın bir olgu olay.
güncel Önemli Başlıklar