bugün

Ulu Sözlük, sokağa çıkma yasağı olan şehre döner, kısa zamanda, denemesi bedeva.
Bazen sözlükte kişiler, söylemler, davranışlar için "dangalak" tanımlamasını kullanıyorum ve parantez içinde ne dediğini bilmeyen olarak açıklama yapılmasına rağmen bunu hakaret olarak gören dangalaklar var.
Bir de bu sıfat kullanımını argo olarak gören hödükler (dangalaklığın daniskası olur ki; hödük de anlam mana olarak dangalak ile eş anlamda kullanılır. Dangalak deyiminden daha geniş bir yelpazede kullanıldığı için insanlar bunu dangalak deyimini gibi değil de salt eğitim ile alâkalı sanma) içinde, algısında olsa da halk arasında konuşma şive ağız farklılığını kendi cehaletliği ile argo olarak görüp bu durumu hakaret olarak algılıyor.

Peki bu dangalak deyiminin hakaret olmadığını nasıl somut şekilde insanlara gösterebilirim?

Şöyle; Bu başlığın ifade ettiği manayı-isteği ele alarak "imla hatası yapanlar çaylak olsun" beklentisi tam bir dangalaklıktır.

Sözlük formatı gereği yazım kuralları işlemeyen yerde (büyük küçük harf kullanımı, noktalama işaretleri sonrası, özel isimler sonrası) kalkıp imla (pardon, imla; amele deyimi olur. inşaat işidir. Basit olarak çukur doldurma ama imlâ yazım ile alâkalı olur. Başlığı açan amele, bunu kontrol ile alâkalı Einstein'lara duyurulur) diyerek ortaya çıkanların davranışına angutluk desek yeridir.

Angut kavramı burada saplantılı bir durumu tanımlama amacı olarak kullanılmıştır.
Sanıldığı gibi angutluk da hakaret değil, bilâkis; sadakat bağlılık fedakârlık olduğunu bilin. Aynı zamanda düşünmeden körü körüne bağlılık olarak da davranış düşünce tanımında bu deyim kullanılır.

Velhasıl-ı kelâm: yazım kurallarına uygunluk olmayan yerde imla kuralları için ortalığı velveleye veren dangalaklar artık angutluklarına bir son versin.
Kuzey kutbuna giderken denize girmek için en güzel bikinisini valize koymadı diye annesine kızan sarışın kız cehaleti yapmayınız, lütfen.
destek verenlerin de bir çoğunun yaptığı hata.
Böyle bir durumda Sözlük yetkilileri sözlüğün devir teslim işlemine başlarlar.
Bencede öle olmalı "hatta, yanlızca çaylak deyil silinmeside gerekir.
Destek verdiğim kampanya.

Mantıklı olur ama imladan önce düzeltilmesi gereken şey saçma sapan başlıklardır. Ya bu başlıklar moderatör onayı ile açılmalı ya da uyarısı yapılıp, açanlar çaylak olmalı. Ama ne yazık ki kimse ilgilenmediği için sözlük berbat bir hale geliyor.
sözlükteki herkezin birşekilde ceza yemesi ile sonuçlanacaktır. şimdi gelde buradaki arkadaşlara imla kurallarını anlat..

bakalım kaç kişiyi düşüreceğiz bu entry ile dur hele.

edit : 4 kişi düştü şimdilik.
Sözlükte 3-5 kişi kalmasına sebep olur. Bence yetkili ve mod tayfasının da imladan haberleri yok. Evet.
dilimizi doğru kullanamayan kişilerin dilimizi doğru kullanması maksadı ile birtakım sözlük yazarlarınca başlatılan kampanyadır. bu bağlamda küçük imla hataları yapanlar 1, 2 veya 3 gün; devamı halinde 10, 15 ve 30 şeklinde ceza almalıdır. çok fazla ve net imla hatası yapan yazarlar ise en az 15 gün olmak üzere 45 güne kadar çaylaklık ile cezalandırılmalıdır. Peki bu kötü bir şey midir? Hayır. hatayı yapan yazar çaylak menüsü kısmından çaylaklık sebebine bakıp yine o menüden ilgili dil bilgisi eğitim sitelerine yönlendirilmelidir. böylece gerekli dil bilgisi kurallarını öğrenmiş yazar sözlükte daha düzgün ve daha kaliteli entryler girecektir.
he sözlükte yazar kalır mı bilmiyorum çünkü burada milliyetçi geçinen, ben türk'üm diyenlerin %85'i kendi dilini bile doğru yazamıyor. bu durum da bizleri rahatsız ediyor.
eskiden böyle bir uygulama da vardı yanlış hatırlamıyorsam. zira ben bir başlıkta nokta koymadım diye 15 gün çaylak olduğumu hatırlıyorum. bir başlıkta klavyeden kaynaklı yazım yanlışı yaptığım için 5 gün çaylak olduğumu da hatırlıyorum. sene 2014-2015 arası idi.

edit: doblocu enişte denen kendi dilinden bihaber tip "türk'üm" yazımın yanlış "türküm" yazılışının doğru olduğunu savunmuş. swh.

http://nasil.yazilir.com/turkum/