bugün

Buyuk cogunlugu musluman olan bir ulkede yasiyoruz, bunun karsiliginda kurani anlamadan okuyoruz yillarca. Daha kucuk yaslardan dil ogrenip kuran anlanarak okunursa (orjinal dilinin anlami farkli, tercumesinin anlami farklidir) insanlar dinini daha iyi ogrenip yasamaya baslar.

Ancak her olay gibi bunun da ardinda bir bit yenigi olabilir. Mumkundur. Sonucu zaman gosterecektir.
alfabelerin farklı olmasından dolayı çok büyük ses ve sorun getireceğine inanıyorum. biri soldan biri sağdan ** öğrencileri pert edecektir.
altında farklı anlamların aranmaması gereken durumdur. ingilizce gibi arapça da bir yabancı dildir. seçmeli olarak bu dersler eklenmeli müfredata. herkes istediği dili seçmeli.
iyi bir ingilizce eğitiminin yanında verilmesinde hiç bir sakınca olmayandır.
Hükümetin ucuz Arap hayranlığının/ yalaklığının bir ifadesi daha.

Onun yerine Ezanı Türkçe okutup duaları Türkçe yazdırsan ya? Olmaz çünkü bu Hükümet ve başındaki adam TÜRKiYE'yi ve TÜRKLER'i SEVMiYOR.
ingilizceyi ana dilimiz gibi , ikinci yabancı dilleri de * gayet iyi konuşabildiğimiz için arapçayı eklediler zeten. *
geç bile kalınmıştır. ingilizce de ne öyle avrupa özentisi gibi. ingilizce yerine de farsça koysunlar. böylesine önemli dilleri bilmeden nasıl yakalayacağız muasır medeniyetleri. (bkz: herkes gider mersin e biz gideriz tersine)

illa müslümanım ben arapça öğrencem diyenler vardır elbet, kuran kurslarına gitsinler.
''allah türkçe bilmiyor mu'' diye yapanlara sorulması gereken icraat..
dinimizi bile yaşamak için başka lisanlar öğrenmek zorunda kalmaktır .

araplar bile bahar havası yaşarken biz yine kara kışlarla uğraşıyoruz .
Yanlış bir uygulamadır. Arap dilini değil de arap harflerini öğrenmemiz gerekir diye düşünüyorum. Zira bu ülkenin evlatları 1928'den önce yazılan hiç bir eseri başka birinin yardımı olmadan okuyamıyor... Kendi kökleriyle bağlantıyı koparmış bir millet ne olur siz düşünün... Ama ders, en azından seçmeli ders olarak konulsa... Ve bu bir ekol haline gelse...

Önemli dip: Arap alfabeli türk diline karşı olanlar, bugün kimin alfabesini kullandığına bir baksın, sonra eleştirecekse öyle eleştirsin...
öğrenebileceklerse tüm dilleri koyalım, ha ingilizceyi bile bilmeyen tıfıllara(arapça kelime bak) arapça öğretilebilecek mi?

şahsen zannetmiyorum, ama istihdam olur. devletin parasını harcayacağı bir yer daha açılır. o değil de rusça da önemli, onlar da komşu sayılır.
arapça seks hikayleri ile ayetleri ayırabilmek için şart olandır. paradan puldan başka şey bilmeyenler için gereksizdir. faşistler için arap yalakaligidir.
şöyle bir ifade geçmiş; "arapça, birleşmiş milletlerin ingilizce, çince, ispanyolca, rusça ve fransızcayla birlikte kabul ettiği altı resmî dilden biridir.". sadece bu maddeye dayanarak dahi söyleyebiliriz ki yerinde bir hareket. arapçayı sadece ve sadece at gözlükleri takmış popülist ateist gözlüğü ile incelerseniz, evet zaten bu başlıkta söylenenler doğru. ancak bakış açını açık bir şekilde saçma.

öncelikle arapça'nın konuşulduğu bölgeye bir bakalım. tamamı bugün "o çok beğenilen" avrupa ve amerika'nın muhtaç olduğu yerler. neden peki? çok açık, petrol. işte sadece bu nedenle dahi, türkiye'nin stratejik önemi artıyor. yoksa boğazlar filan da hikaye yani. şimdi, bu önemli bölgede kalan bir bölgede siz birlşemiş milletler'in resmi dillerinden birkaçını öğretiyorsunuz. ee iyi. ancak atanılan nokta şu ki, az önce yukarıda da "at gözlükleri takmış popülist ateist" tanımlamamla anlatmaya çalıştığım üzere, siz arapça'yı stratejik açıdan önemli bir dil olarak değil de, iç işleri bomboktan olan ülkelerin dili olarak görürseniz yanlış yaparsınız.

diyoruz ki dil öğretimi önemli. hatta -şansa bakın ki- tam da bu sıra "erken yaşlarda dil eğitimi" konulu bir proje hazırlamaktayım. oh yes. ülkemizde ingilizce, fransızca ve almanca eğitimi, erken yaşlarda başlıyor, evet. ancak özel okullarda okumuyorsanız, oldukça yetersiz bir eğitimle karşılaşıyorsunuz. öyle ki, bugün "arapça öğrenmek isteyen kuran kursuna gitsin amuğa goyyim yeaa" diyenlerin birçoğu bile, ingilizce, fransızca ve almanca'yı ilkokul seviyesinden itibaren öğreten güzel ülkemde dil kurslarına gidiyor. aradaki fark ne? fark yok.

peki ya arapça dil eğitiminin müfredata sokulması insanları neden korkutuyor? bu da çok açık değil mi? "sözde" %99 müslüman olan bir ülkede yaşadığımız için insanlar bu şekilde şeriatın geleceğini düşünüyor. ancak şu da var ki, insanlar kur'an-ı kerim'i okuyunca anlarlarsa, bu başımızdakiler bir dakikadan fazla kalamazlar yönetimde. gerçi belirtmekte fayda var, kur'an-ı kerim'in dili bugün arap coğrafyasında konuşulandan farklı. konuyu saptırmayalım, arapça dil eğitiminden korkmamak lazım, neden mi? çünkü aynı tehlike ingilizce, fransızca ve almanca'da da var. bugün bu dilleri öğrenmeye başlayan birçok kişi bu ülkelere "hayranlıktan öte" bir sevgi ile bağlılar. bugün türkiye'de "ben askerlik yapmam, vicdanî retçiyim." diyenlerin birçoğu dahi "ulan amerika ordusu çağırsa giderim kehkeh" diyorlar. bugün bu dilleri öğrenmeye başlayan birçok kişi bu ülkelerin mandasını istiyorlar. evet, durum aynen böyle. at gözlüklerinizi çıkartıp etrafınızı "objektif" bir pencereden incelediğiniz zaman bunun gerçek olduğunu göreceksiniz.

erken yaşlarda dil eğitimi önemli dedik. bugün dil eğitimi almaya başlayan büyük bir kesimin seçme şansı yok. gittiğiniz devlet okulunda hangi dil okutuluyorsa onu öğrenmeye çalışıyorsunuz. bunların arasında arapça da olsun, sonuna kadar destekliyorum. hatta ve hatta, çince, ispanyolca, portekizde, italyanca, rusça, japonca, swahili filan da olsun. ve bunlar seçmeli olsun tüm örgün eğitim kurumlarında, ve eş zamanlı olarak okutulsun. yani ilköğretimde rusça almış biri lisede de rusça alabilsin ki bir anlamı olsun. değil mi ama?

şimdi pek kıymetli sözlük efradı, bir kez daha düşünmeye davet ediyorum sizleri. olayı kulaktan dolma atayistlikle değil, dil eğitimi, ülkeler arası ilişkiler ve stratejik önem filtreleri ile inceleyin. emin olun, büyük bir aydınlanma yaşayacaksınız.

kolay gelsin.
çocukların ileriki hayatlarında hiçbir katkısı olmayacak olay.

ingilizce ile arapça'yı kıyaslayanı gördüm.

ayrıca müslümanlıktan dem vuranı gördüm. ne alaka lan arapça ile müslümanlık? yakında din din diye araplara tapacaksınız lan. din evrenseldir.
arapça yerine osmanlıcanın gelmesinin daha uygun olacağı durumdur. zira kültür mirasımızda latin harfleri kabulünden önceki döneme ait eserlerin hiçbirini okuyamamaktayız. o dönemlerde yazılmış romanlar, gazeteler uzun süre heba olmuştur ve bunları okumak için çevirilerini bulmamız gerekmektedir. kendi tarihimize sahip çıkmak adına daha makul durumdur.
neden olmasın. seçmeli ders olarak getirilirse iyi olur, olaya din ya da siyaset olarak bakmayın sonuçta 1 dil 1 insan demektir.
Arapların emperyalizmine yenik düştüğümüzün resmidir.
Doğru yapılmıştır efendim. Bu ne diye dokunuyorsa millete onu anlayamıyorum.

Senin dedelerin Arap alfabesi ile okuyup yazıyorlardı. Sen daha 100 yıl önce dedenin el yazısıyla tuttuğu notları okuyamıyorsan bu ayıptır. köklerimizi neden reddediyoruz ben anlamıyorum.

Ayrıca ortadoğu coğrafyasında ikinci yabancı dil olarak arapça öğrenmekten daha mantıklı ne yapılabilir diye de sormak lazım.

Ha şeriat geliyor diyorsanız, zaten bekliyorduk 100 yıldır bi gelemedi. Bırakın bu hikayeleri...
(bkz: ataberk bak şeriat geliyor)
kesinlikle gereksizdir. hemde dünyanın en gereksiz olayıdır . ilkokulda arapça dersi vereceğine anadolu liselerinde ki almancayı daha iyi bir dille değiştir. almanca mı kaldı lan ama yok amına koyayım illa angarya boş işlerle uğraşacaklar ama vardır altında bir ibnelik.
yanında kürtçede gelirse tadından yenmez.
güncel Önemli Başlıklar