bugün

binanın önünde çekirdek çitleyen teyzelerden duyulduğu kadarıyla kapitalizm çıktı mertlik bozuldu olarak sözlüğe aktarılabilecek durum eylem sonuç dir/dır.
çok çok eskiden dünya nüfusunun azlığından ve sömürgeciliğin yaygın olmamasından kaynaklanabilecek durumdur.
esasında her haçlı seferi bir dünya savaşı olduğundan anlamsız sorgulamadır.
dünya savaşı ilk olarak 1914 te çıkmamıştır. bu bir kabullenmedir.
bilinen ilk dünya savaşlarından biri; helenistik çağda iskenderin tek başına başlattığı büyük dünya uygarlığı için çıktığı şark seferidir. birçok milleten insan hayallerine bile gelmeyecek milletlerle savaşmıştır. bu dünya savaşı değilde nedir.
sonra; attila nın ordusuyla rusyayı geçip avrupanın kuzeyine ilerlemesi de bu açıdan değerlendirildiğinde bir dünya savaşıdır.
daha bir sürü örnek verilebilir. dünya savaşını iyi tanımlamak lazımdır.
insan oğlu sürekli savaştığı için bu ayıbını örtbas etmekten başka bir şey değildir bu kabullenme.
edit: savaş: iki devlet arasındaki sorunların telafisiz boyutlara çıktığı durumlarda sorunu halletmek için yapılan güç gösterisidir, her türlü yola başvurulabilir, her insan kullanılabilir, kural yoktur.
dünya savaşı: bir devletle birkaç devletin yada karşılıklı grupların biriken güçlerini boşaltmak, menfaatlerini arttırmak, veya bambaşka saçma sebeplerle Azrail'in işini hızlandırmalarıdır. normal savaştan daha çok ölüm vardır. birkaç ırkın çoğu kez sebepsizce birbirini öldürmesi ve anlamsız ırk düşmanlığını sonuçlarına yol açar.
(bkz: fermatın savaş tanımları)
modern tarihin bilinen ilk büyük ve çok uluslu savaşı olması nedeniyle böyle bir yakıştırma yapılmaktadır. 1. dünya savaşından önceki benzer savaşlar, teknolojinin gelişmemiş olması nedeniyle bölgesel kalmıştır, yani siviller etkilenmemiştir. fermatın verdiği örneklere haçlı seferlerinden, viyana kuşatmasına ya da napolyon savaşlarına kadar bir çok ekleme yapabiliriz. bunların hepsi çok uluslu ve büyük savaşlardır ancak bölgesel bazda, sadece savaş alanında olmuş ve bitmiştir. ancak modern olarak yapılan ve evrensel olarak her kesimi etkileyen ilk ve en büyük savaş 1914 yılında patlak vermiştir.

ayrıca savaş tarihini incelemek için bakınız:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Asker%C3%AE_tarih
adı 1. dünya savaşı diye anılmış olmasından dolayı yanlış idrak edilen bir durumdur.
"yahu ilk çağlarda televizyon bile bulamamışlar, bilyon mu salim?" demek gibi bir şeydir. Nitekim bir takım gelişmeler olmadan, yol katedecek araçlar olmadan, etkili silahlar olmadan taşla sopayla çıkan dünya savaşı ne kadar global olabilirdi ki acaba? Tabii bir de insanların başka ülkelerin de varlığından veya ülke diye bir kavramın da varlığından haberleri olması gerekiyor.

inanmıyorum ciddi ciddi anlattım. Evet resmen anlattım. Özür diliyorum.
dünya genelinde ülkeler arasında gerçekleşen savaşlar çok basit değil. üzgünüm ama her istediğimiz zaman dünya savaşı yapamayız.
Sanayi devriminin gerçekleşmesi ve sömürgecilik yarışının başladığı döneme denk gelir. Ondandır.
18. yüzyıl sonlarına kadar, dünyadaki tüm ülkeleri ekonomik ve ticari ilişkiler ağı ile birbirine bağlayan olan bir sistemin * var olmaması nedeniyledir. taşları sanayi devrimi ile yerinden oynamaya başlayan eski düzenin yerine bir yenisinin belirlenmesi elbette sancısız, bunalımsız olmayacaktı. savaş meydanlarında askerler arasında değil, tüm toplumun topyekun olarak katıldığı savaşlara da ilk örnektir.
ulaşımla doğru orantılıdır.
balistik diye bir bilim dalından haberi olmayan bireyin haklı hezeyanıdır.
her ülke aynı anda öyle garip teknolojilere erişmişti ki o dönemde, hepsi "ben bununla alır yürürüm" şeklinde savaşa girişti.

gerçekten de almanlar tek bir tankla fransada yüzlerce km gidip geri geliyor, ingilizler tek bir bazukayla binlerce almanı öldürebiliyordu.

savaşın uzun sürmesinin bir diğer sebebi de herkesin geçen hafta düşmanda gördüğü teknolojiden birer numune alıp hemen kopyalaması sebepliydi.

son 50 senedir tüm icad edilen silahlar ümmet-i muhammed üzerinde bedava denenebildiği için artık böyle büyük savaşların çıkmasına gerek kalmamış, dünyada batının tabiriyle en uzun süren barış dönemi yaşanmıştır.
çok basit bir sebebi olan bir durumdur. 17 yyıla kadar avrupa´nın bitip atlantiğin başladığı yeri "dünyanın sonu -finistere" - "finistere" diye bi yer fransa´nın brötanya yarımadasında gerçekten vardır- sanıyorlardı . ilk non stop atlantik uçuş 1919 yılında yapıldı. e bir savasın bütün dünyaya yayılabilmesi için atlantiğin pasifiğin aşılabilir durumda olması da gerekir. o yüzden ilk dünya savaşı ancak ve ancak çıkabileceği zaman çıkmıştır.
tarihi bilmeyen kişidir 7 yıl savaşları da bir dünya savaşı olup çok önceleri yaşanmıştır.

kitap mitap oku da öyle yaz.
1. dünya savaşını dünya savaşı yapan, katılan ülkelerin sayısı ve coğrafik dağılımı değildir. insanlık tarihinde ilk kez tüm ülkeleri birbirine bu kadar sıkı bir ekonomik ilişkiler bağıyla birbirine bağlayan bir sistemin ortaya çıkması milat olmuştur. bu küresel sistemin kurallarının yazılması ihtiyacı, savaşın mahiyetini değiştirip "dünya" savaşı haline getirmektedir. zira savaşın doğuracağı hüküm ve sonuçlardan yerküre üzerindeki hiç bir ülke bağımsız değildir.