bugün

(bkz: iktisat ve idari bilimler fakültesinde okumak)
içerisinde barındırdığı bölümlerin hepsinin birbiriyle aynı olduğu bölümün ne olursa olsun hepsinin aynı işelere girebildiği fakülte.
(bkz: işsiz insanları barındırma fakültesi)
- son sınıfa geldiğinizde iş bulma derdine düşersiniz.
- ekonomik olarak orta sınıfın üstü insanlar genelliktedir.
- bayanların sınıfa oranı %60'ın üzerindedir.
- fakültenin abisi iktisatsa, üvey kardeşi kamu yönetimidir.
herkesin mezun olunca emek gerektirmeksizin yükseleceğini düşündüğünü gözlemlediğim bölüm.
eğer kredili sistem yoksa bir yılda 28 ders vermek mümkündür.tecrübe ile sabittir.
şahsen bir mühendislik öğrencisi olarak kızlarının bakımlı olmasına imrendiğim, tiki olmasından tiksindiğim fakülte.
üçüncü sınıfında, öğrencilerinin ağzına ince ince eden iktisat gibi bir bölüme sahip fakülte. hayır ne sanılıyo öğrencileri de, ekonometri gibi bi ders koyulmuş lan acaba?!
içinde okumama rağmen hala bünyesinde barındırdığı bazı bölümlerin bazı ayrıntılar dışında neden birbirlerine bukadar benzediklerini çözemediğim fakülte. çıkınca herkesin yapacağı iş hemen hemen aynı kapıya çıkıyor.
okuduğum üniversitede mühendislerin kız görmek için akın ettikleri fakültedir. ( özellikle makine, elektrik elektronik ve inşaat mühendisleri)
iyi bir üniversitede okunduğunda ceo luğa kadar yolu olan fakülte.eskiden idare alanında en iyi olan fakülte siyasal bilgiler fakültesi iken günümüzde ingilizce eğitim veren üniversitelerin oluşması ile eski önemini kaybetmiştir.iibf fakültesi olarak türkiye deki en iyiler boğaziçi, bilkent, odtü ve tobb etü dür.
(bkz: iibf dinlenme tesisleri)
kazananların büyük hedeflerle girdiği, lakin mezun olunca çoğunlukla bankacı olup çıktığı fakülte.
muhtemelen bitiremeden sıkılıp bırakacağım fakülte.
eğer iyi bir üniversitenin fakültesinden mezun değilseniz pekte bir işe yaramayan fakültedir. şayet elinizi sallasanız ibf mezununa çarpıyor zaten.
muhtemelen bırakamadan sıkılıp bitireceğim fakülte.
fakültem olmamasına rağmen cuma günlerimi boş bırakmak için üstten aldığım bir dersi gördüğüm fakültedir.
sanıldığının aksine yata yata bitirilebilen bölümleri barındıran bir fakülte değildir..adamına denk gelirseniz muhasebe, ,istatistik, makro ve mikro dersleri insanı perişan edebilir.
boş iş, boşa zaman kaybıdır. bu fakülte dahilinde olan bölümlerin hiçbirisi bir "meslek" olmadığı için, mezun olan kişinin sonrasında yaptığı iş, genellikle okuduğu bölümle tamamen alakasız olur. "boşa mı okuduk lan biz" diye söylenir durur.
Ülkemiz gençlerinin büyük bir kısmının okuduğu fakültedir.
insanın eline mühendislik ya da tıp fakülteleri gibi meslek vermek yerine, doğru düzgün okunduğunda entelektüellik kazandıran fakültedir.
not: kesinlikle mühendislik ya da tıp fakülteleri dandiktir gibi saçma bir mana çıkarılmasın buradan. mühendis ve tıpçıların ne derece önemli olduğunu tartışmaya gerek yok zaten.

iibf için "boş fakülte" diyenlerin bugün ülkeyi yönetmekte olan insanların hangi fakültelerden mezun olduğuna bakmaları gerekir. birçok emniyet mensubu bile siyasal bilimler ya da iibf bitirmişlerdir ilave olarak
(bkz: iibf)
(bkz: hukuk fakültesi)

sorun var mıdır iibf de? vardır. ben siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler öğrencisiyim ve çok fazla öğrenci alındığını düşünüyorum bu fakülteye, en azından bu bölüme. iki kelimeyi yan yana koyamayan , ömrü hayatında okuduğu kitap sayısı bi' elin parmaklarının sayısını geçmeyen adamlar sırf öss de başarılı oldukları için iibf ye doluştuğundan mezun olduklarında bir sıkıntıyla karşılaşırlar ki bu sıkıntıyla karşılaşacakları okurken bile açıktır.

altını çizerek söylüyorum: yaşınız 18 e ve sonrasına geldiğinde kitap okuma, araştırma alışkanlığınız yoksa; kamu yönetimi ve uluslararası ilişkilerle ilgili bir idealiniz yoksa bu fakülteye/bölümlere gelmeyin.
okulda gördükleriniz, öğrendikleriniz elbette çok önemli ve çok değerli şeyler. hiç de azımsanamayacak kadar hukuk, hiç azımsanamayacak kadar iktisata ilave olarak tarih, medeniyet ve siyaset bilimi ile ilgili dersler görüyorsunuz. ama bunlar size meslek kazandırmıyor . sadece bu bölümde okumayan insanlara kıyasla bu alanlarda bir üstünlüğünüz söz konusu oluyor ki rakibiniz mühendisler, tıpçılar, iletişimciler değil sizin bölümünüzdeki insanlar ve sayıları gerçekten fazla. ancak kendinizi iyi yetiştirirseniz aralarından sıyrılırsınız. bunun ilk faktörü de okumak. okul hayatınız boyunca sınavda çıkacak kitapları okumakla yetinir, her ay 1 kitap okusam yeter derseniz bir işe yaramaz.

işsizlik konusu da bir üstteki paragrafla bağlantılı. iibf nin işsiz yetiştirme fabrikası olarak çalıştığı doğrudur evet. ama bu öğrencilerden kaynaklı bir durum.
siz kpss ye son sene çalışırsanız (kpss-a dan bahsediyorum) iyi puan alamamanız da gayet doğaldır. siz finans sektörü ile ilgili spk nın düzenlediği lisanslama sınavlarından haberdar değilseniz finans sektöründe yer bulamamanız çok doğaldır.
Siz iibf öğrencisinin idari hakim olma hakkından haberdar değilseniz üzgünüm adli kurumlarda da çalışamazsınız.
inanın şu yazdıklarımla ilgili fikir sahibi olmayan 2,3 ve son sınf öğrencileri var.
iibf kıymetini bilene çok iyi bir yerdir.
unutmayın:
bu eğitim sistemi sayesinde, iibf bölümlerine gelen insanların bu bölümlere gelme nedeni matematik yapamadıkları için sayısal değil eşit ağırlık seçmeleridir. idealleri olduğu için değil.
bir adım öteye taşıyalım:
bu fakültenin öğrencileri genelde boş öğrencilerdir. lafım herkese değil ama bu söz büyük çoğunluk için geçerlidir.
bunu bir fırsat olarak kullanmak elinizde.
yok kardeşim öyle kolay değil çalışılmadan geçilmiyor.
dört yıl okursun ama hiç bir işe yaramaz. ön muhasebe elemanı için bile biz sizi arayacağız derler. nerede o kadar muhasebe, hukuk, maliye derslerin. mezun olan sayısı o kadar fazla olunca değersizleşiyor. ticaret lisesi mezunlarını muhasebeci diye alan şirketlere ben fakülte mezunuyum desen bile işe yaramıyor.
fakülteler içersinde en çok kıskanılan fakülted,r. yalnız güzel sanatlardan sonra. malum en daş ablalar bu fakültelerde okur.
"elimde en azından üniversite diploması olur" diyenlerin tercih ettiği fakültedir. aslında tercih meselesi değil, puan düşük olduğu için başka bölümlere puanı yetmiyor girenlerin ahah.