bugün

sadece iibf öğrencileri ve bölümü için geçerli olmayan durum! bir de eğitim fakületsi öğrencileri vardır ki inekler gibi çalışırlar iki satır derse! * akıllara zarardır! büyük kısmı kendi bölümünü, en zor en zeka gerektiren bölüm sanar! *
bir mühendislik bölümü veya tıpla karşılaştırıldığında iibf zor değildir. ama bi dolu bölümden de zordur. aslında genelleme yapmamak gerek ama iibf den öte iktisat bölümleri zordur..ve iktisat tan öte boğaziçi'nin ve marmara ing. iktisat ın dersleri çok ağırdır...(diğer ünv.leri bilmiyorum)

iktisat öğrencileri mühendisler gibi calculus alır..
iktisat öğrencileri oturur matlab ve visualbasic kasar..

Gecenin bi yarısı 2047 yılında enflasyon oranlarının kaç çıkacağını hesaplamaya çalışır...

bla bla...
dünya standartlarına vurulduğunda çok zor fakültelerdir... dünyada bir iktisat, maliye, kamu yönetim vs. öğrencileri bir yılda 7-8 ders kitabı okurken, bizde koca yılda en fazla 2 kitap okunur. çoğu zaman kitabın yarısı güz dönemi, diğer yarısı bahar dönemi okutulur, bu da yetmezmiş gibi bir çok bölüm geçiştirilir veya atlanır... yata yata mezun olunur mu? üniversitesine ve hocasına göre değişir... örneğin kamu yönetimi; sözel bir alan olduğu için ve "formüle edilmiş" bir yapısı olmadığı için bir sorunun soruluş şeklinde göre çok fazla cevabı vardır. örneğin mühendislik bölümlerinde sorular matematikseldir bir sorunun bir cevabı vardır... hangi formülü nerede uygulayacağını görebilirsen soruyu çözersin, göremezsen olay bitmiştir... ancak kamu yönetimi'nde öyle değil... bir bilgiyi teknik olarak kullanıp, yorumlaman gerekir, mükemmel yazmışsındır ama hoca çıkar "yorumunu beğenmedim" der *... halbuki yorum sorusunun cevabı şudur; herkesin kendi yorumunu özgürce ifade edebilmesi, kendiyle çelişmeden düşüncesini savunabilmesidir... ders çalışmayı geçtik, kitap defter açık final yapar hoca ama sınıfın yarısını bırakır... türkiye'deki iibfler zor okullar değildir, hocalar kasar sadece... ama bu okulların batıdaki emsalleri gerçekten zordur... çalışmak için ya ss ya ss kuralı geçerlidir.
fakülte bazında değil de bölüm bazında ele alındığında, kol gibi ekonometri bölümüyle bir baş önde olduğu söylenebilir. yoksa işletmeymiş, çeko'ymuş kolay bölüm bunlar.
maalesef türkiye'deki detaycı zihniyetin ürünü olarak gerçekten de kolaydır iktisadi ve idari bilimler fakültesi. halbuki bir iktisatçı,işletmecinin detaydan çok olaylara kuşbakışı bakabilme yeteneği geliştirilmeli,yani şu çok moda olan analitik düşünme yeteneği. türkiye'de bu bölümlerden zor diye şikayet eden öğrenciler ise genelde yabancı dille eğitim veren okullarda okurlar. bu bölümleri yabancı dille okumanın türkçesini okumaktan çok daha zor olduğu da bir gerçektir.
durduğunuz yere göre değişen bi bakış açısıdır. bi uludağ üniversitesi maliye mezunu olarak şöyle açıklayabilirim: devam zorunluluğu olmayan bi bölümde okuyorsanız, sadece 3 kere derse girmişseniz *, notları umut kırtasiyeden alıyorsanız *, sınav mınav dinlemeden geceleriniz şenlendiriyorsanız evet i.i.b.f zor bi fakültedir çünkü takılmaktan okumaya vakit kalmaz. bunun sorumlusuda devam zorunluluğu koymayan okul yönetimidir. ha diyeceksinizki "3 tane derse girip 5 senede okulu bitirmişsin daha nesi zor bunun" evet haklısınız ama bu benim kişisel yeteneklerim ve değişen sınav sistemiyle ilgilidir. eğer derslerinin yüzde 60 ına giren bi öğrenciyseniz sınav haftasıda uslu duruyorsanız okulu 3.5 sende bile bitirebilirsiniz.
ekonometri bölümünden bir haber olmak.
genelleme yapmanın yanlış olduğu fakültedir.bazı üniversitelerde bir ders kolayken diğerinde daha kastırıcı olabilir.iktisat,teoriye,sayısal analizlere dayanabilir,bir işletmeye çekoya kamu yönetimine göre daha zor olabilir ama yine unutmamak gerekir ki,işletme yaa işte ne olucak çocuk oyuncağı diyenlere,hakkını verip yardıra yardıra üretim yönetimi,yöneylem araştırması,maliyet muhasabesi,istatistik,mikro-makro ve benzerlerini okutan hocaların bu fakültelerde mevcut olabileceği hatırlatılmalıdır.
(bkz: tıptan sonra en zor bölümü okuduğunu sanmak)
iibf öğrencilerinin süslenip püslenip kantinlerde aksama kadar oturdukları üstüne ortalamalarının 80 oldugu düşünülürse hiç ders calışmaya gerek duyulmayan bölümdür.

ancak arkadasımdan duydugum kadarıyla söyle bir zorlugu varmıs; hoca sınavda sorulacak diye 2 soru ve cevabını verip birini soruyormus. öğrencilerde 2 sayfayı ezberlemesi zor oldugu için soruların birini ezberliyorlarmıs ve eger diğer soru cıkarlarsa dogal olarak kalıyorlarmıs o dersten.

her zaman mühendislik fakültesi öğrencilerinin kıskandıgı fakültedir. kimse tarafından zor sanılmamaktadır, abartılmasındır.
anlatılan olayların hangi okullarda geçtiğini merak ettiğim konu. ha diyorsanız ot üniversitesi, bok ünivertisesi; tamamdır. ama geçmişte olduğu gibi * bugün de yönetim, ekonomi, planlama alanlarında ön sıralarda yer alan kişileri yetiştiren okulların bu genellemeye tabi tutulması doğru değildir. bu fakülte, maliyeti az olduğu için neredeyse tüm üniversitelerde bulunmaktadır. dolayısıyla öğrencilerin büyük çoğunluğu sadece üniversite okumuş olmak için bu ot ve bok üniversitelerine gitmiş, öyle ya da böyle mezun olmuşlardır. ülkedeki işsiz işletme/iktisat/maliye mezunları bu okul mezunlarıdır. diğer bölümlerle kapak yarışına girenler de bu insanlardır zaten. doğru düzgün bir okulda, adam gibi eğitim alan, gelecekle ilgili planlarını ciddiyetle kuran öğrencilerin gülüp geçeceği sanrıdır bu. yani seninki sana zor, benimki bana. öyle değil mi?
söz konusu okul mülkiye ise okuması oldukça zordur. geçme notu 70 olup çan yapan hoca sayısı pek azdır, yaz okulu da yoktur.
iibf öğrencisi finallere çalışmaya 1 hafta önce başlarsa harf getirir, final haftası çalışırsa ortalama geçer, final sabahı çalışırsa dd'yle sıyırabilir, ha olaki çalışmazsa test olduğundan geçme ihtimali yine de vardır.
güncel Önemli Başlıklar