bugün

Ben genel olarak bir fikre körü körüne bağlamaya karşıyım ve bu nedenle bilinen ideolojileri kendime yakın hissetmiyorum. Yani belirgin bir politik görüşüm yok ama adalete inanıyorum. Bu anlamda sosyal demokrasi daha sempatik geliyor fakat sakin aklınıza chp falan gelmesin. Onların ideolojisi sosyal demokrasi değil.
bu benim ama içimde biraz Ermeni ve Yunan milliyetçiliği var.
Benimdir. Kendime yakın bulduğum görüşler oldu ancak tam anlamıyla benimseyemedim birisinden birisini. Gerek de duymadım.
idea yunanca'da fikir, düsünce demektir. yani buradan çıkan sonuç: düşünmeyen insandır.
atatürk tür
halk partisinin ideoloji yerine ilkeler üzerinden yürüyen programına yöneltilen eleştirilere şöyle cevap vermiştir:

yayımladığım programı bir siyasal parti için yetersiz ve kısa bulanlar oldu.  halk partisinin programı yoktur.  dediler. gerçekten, ilkeler adı ile anılan programımız, karşı çıkanların gördüklerine ve bildiklerine benzer bir kitap değildi; ama temel ilkeleri kapsıyordu ve uygulanabilir nitelikte idi. biz de, uygulanamayacak düşünceleri kuramsal birtakım ayrıntıları yaldızlayarak bir kitap yazabilirdik, öyle yapmadık. ulusun maddi ve manevi yönlerden yenilenip gelişmesi için çalışırken, iş yapmayı söze ve kurama yeğ tuttuk.
benimdir. ideolojinin sözlük anlamı şudur:
ideoloji, siyasal ya da toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir siyasi partinin, bir toplumsal sınıfın davranışlarına yön veren politik, hukuksal, bilimsel, felsefi, dinsel, ahlâki, estetik düşünceler bütünü.
benim fikirlerim yerine ve zamanına göre değişiyor.
ama değişmeyen şeyler vardır tabiki,
vatan sevgisi
turan ülküsü gibi.
Ideolojisi ideolojisizlik olan insandır.
Galiba benimdir. Benim ideolojim litte little into the middledır.
Neye göre ideoloji?
Siyasal ideoloji'den bahsediyorsak; sağcı ve solcu gibi kalıpların içine girmeyi vasatça görüyorum.
ideoloji konusunda cemil Meriç'in bu ülke kitabındaki yorumu : " ideolojiler siyaset dünyasının haritaları. Haritasız denize açılınır mı? Ama harita tehlikeli bir yolculukta tek kılavuz olamaz. Pusulaya da ihtiyaç var. Pusula: şuur. Tarih şuuru, milliyet şuuru, kişilik şuuru. ideolojilerin peşine takılanlar pusulasızlardır. Gemi ya kayalara çarptı, ya batağa saplandı. ideolojilerin ışığına göz yumanları sloganlar yönetir. Karanlık kinlerin birbirine saldırttığı çılgın sürülerin savaş çığlığıdır, slogan. ilkelin, budalanın, papağanın ideolojisidir." der ve şöyle bitirir:

" insanlar sloganla güdülmez. Düşünceye hürriyet, sonsuz hürriyet. Kitaptan değil, hırsızlıktan korkmalıyız. Bütün ideolojilere kapıları açmak, hepsini tanımak, hepsini tartışmak ve Türkiye'nin kaderini onların aydınlığında fakat tarihimizin büyük mirasına dayanarak inşa etmek. işte, en doğru yol."