bugün

caydırıcı olmadığına dair çalışmaların özetlendiği bir çalışmaya şuradan ulaşılabilir:

http://www.mungan.av.tr/y...%C4%B1%20%C3%9Czerine.doc
(bkz: birini öldürmek/#6045004)
neye gore yanlıs olduğu acıklanması gerekir.eldeki istatistikerin ne olduğu da.zira el kol kesme ornek veriliyorsa verildiği ülkülerdeki uygulamalarada bakılması gerekir. orneğin hırsızlık sucunun cezası el kol kesme olan arabistanda namaz vakti dükkanların kapatılması zorunludur.ancak dukkanlar neredeyse acık bırakılıp gidilir.sebebi kimsenin bu cezayı goze alıp hırsızlık yapamayacağıdır.
yapılan uygulama doğru veya yanlıstır. ama caydırıcılığı vardır.
(bkz: bir inanış olarak idam cezası)
(bkz: idam cezasına ilişkin yanlış bilinenler)
adalet önemlidir . bir rehabilistayon caydırıcılık geyiği almış başını gidiyor. benim kardeşimi pkk katletmiş. baş katil imralıda tatil yapıyor. içi yanan benim . tatil yapan katil.
böyle adaletin .mınakyoyimm..
olum korkusu korkularin en kotusu oldugundan caydirici olmadigini soylemek bu kadar kolay olmamasi gerek dedigimiz inanistir.
en bilineni, idam cezasinin caydirici ozelliginden oturu suc oranini dusurdugudur. Oysa ki bu iddia hic bir zaman, hic bir guvenilir istatistiki veri ile ispatlanabilmis degildir. Zaten agir suclari 20-30 yil gibi surelerle cezalandiran bir hukuk sisteminde, ceza ust limitini idam'a cikarmak cok seyi degistirmez. Kaldi ki hic bir insan, birisini oldurmek uzereyken, alacagi cezayi dusunmez. Sucluluk psikolojisinin temelinde yakalanmayacagina dair irrasyonel bir inanc vardir.

Konudan sapmak gibi olmasin ama, tam da ayni nedenle, hirsizlik eylemlerini el-kol keserek cezalandiran bir hukuk sistemi ile, ayni eylemleri bir kac yil hapis ile cezalandiran sistemler arasinda da hirsizlik oranlari acisindan bir fark yoktur.