bugün

bazı çember sakallıların tarifine göre (bkz: jason momoa) ya benziyor.
ms 500 lü yıllarda arabistan denen bok çukurunda ressam yoktu. dolayısıyla ali'nin resmi de o dönem yapılmamıştır.

m.s.500 yılları bizans denen doğu roma imparatorluğunun hüküm sürdüğü zamanlardır. -ki bizans denen oluşum helenik kültürün ve felsefenin hristiyanlık tarafından yok edilişidir-

bu vakte kadar heykel sanatı ön planda iken yerleşik düzende yaşam alanı bulmuş olan dinler, kutsalların heykelini değil resmini yapmayı öngörür. çok tanrılı helen kültüründe kusursuz heykel sanatı sonradan gelen tek tanrılı ortadoğu inanışları tarafından yasaklanır.

bu dramatik dönüşümü gözlemlemek isteyenler için selanik arkeoloji müzesini ve selanik bizans tarihi müzesini aynı gün gezmelerini öneririm. zaten her iki müze yan yanadır ve bir müze için bilet alana diğer müze bedavadır. helenik uygarlığın ortadoğu kökenli bir din tarafından nasıl yok edildiğini, plastik sanatların nasıl yozlaştığını bizzat gözlemleyebilirsiniz.
bu müzeleri gezdiğinizde çok tanrılı kültürün bizans döneminde sadece isa ve melekleri resmetmeye izin veren kısır bir sürece girdiğini görürsünüz. bu dönemde görsel sanatlar sadece isa-tanrı üçlemesindeki anlayışa hizmet eden resim sanatına evrilmiştir. bu tarihsel gerçeği gördüğünüzde ise islami anlayışta neden resmin de yasaklandığını anlarsınız.

ali'yi resmeden tasvirlerin imal yılı çok sonradır. yaşadığı dönemde yapılmamışlardır. emevi dönemine falan denk gelir ki zaten bu dönem şii inancının süni ve bedevi inançtan ayrıldığı döneme denk gelir.