bugün

(bkz: kadın mason büyük locası)

konuyu bilen birisi varsa bkz.ı doldursun, her şey ortaya çıksın.
Senin bilmediğin onların olmadığı anlamına gelmez.
ortaçağ' daki kilise ve katedral inşaatlarında çalışan bir kadın olmamasından sanırım.

inşaatlar çok uzun sürdüğü için, bir arada uzun müddet yaşayacak olan erkek işçilere, mimari ustalık gerektiren bilgiler verilir ve uyum içinde çalışmaları için birtakım yeminler ettirilirmiş. bu sayede de loca lar oluşmaya başlamış. şayet duvar ustası bir kadın ilk kurulan localarda yer alsaydı, gelenek bugünkünden farklı olurdu bence.

bir de ketumluk yemini kadının doğasına aykırı.
kadınlar kutsal kabul edildiği için inisiye edilmelerine gerek olmadığını düşünüyorlar.
Demek ki gizli kapaklı işler çeviriyorlar masonlar locada. Aralarında kadın alsalardı tüm dünya bilirdi ne iş çevirdiklerini.
ay gördün mü dün ritüellerı tamamlamaya geldiği pelerin neydi öyle götüm gibi neyse tatlım ya..
Kırmızı Mantolu Küçük Kız Çocuğu şifreleridir.
yanlış açılan başlıktır.

şöyle ki;

Kadınların da mason olup olamayacakları konusu Batı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de hayli eski sayılabilecek tarihlerde tartışılmaktaydı. Nitekim Türk Masonluğu’nun ilk düzenli masonik dergisi olan Büyük Şark’ta bu bağlamda yayınlanmış yazılar var.

Ancak bu konu gene hayli uzunca bir süre uyutulmuş olarak kaldı. 1980’li yılların ikinci yarısında, bugün Özgür Masonlar Büyük Locası adını taşıyan obediyansın o tarihteki üyelerinden kimisi, gene o tarihteki Büyük Üstat Vedat Yeğinsü önderliğinde bu işe etkin olarak girişene dek.

Önce Masonluğa ilgi duyan mason eşlerinin (hemşirelerin) masonik açıdan bilgilendirilmeleri bakımından birtakım toplantılar yapılmasına başlandı. Zaman içinde bu toplantılar belli tarih ve saatlerde, gündemli olarak yapılır oldu. Bu işler için büyük locanın dışında bir başka yer kullanılmaktaydı. Bu toplantılara Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası üyesi olan kimi masonların eşleri de katılıyordu.

Bu iş gelişme göstermeye başlayınca, bu toplantıları düzenli olarak izlemekte olan hanımlar kendi aralarında bir dernek kurdu. Buna “Çağdaş Kardeşlik Dayanışma Derneği” adını verdiler. Derneğin izmir’dea de bir şubesi oluşturuldu. Bu derneğe üye olarak Masonluk ile daha önce herhangi bir bağlantısı olmayan kişiler de kabul edildi.

Belli hanımların 4-5 yıl kadar süren bu düzenli eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının sonrasında kadınların Masonluğa kabul edilmesi kaçınılmaz bir sonuçtu. Nitekim 1991 yılında ÖMBL üyesi olan kimi masonlar biri istanbul biri izmir’de olmak üzere iki geçici loca kurdu. Bu localarda kadın adaylarla ilgili gerekli işlemler yapıldı ve Masonluğa alınmalarına başlandı. Hayli uzun bir süre masonik eğitim almış olanları seçilerek, ikinci ve sonra üçüncü dereceye geçirildi.

Üçüncü dereceyi almış kadınlar kendi aralarında bir araya gelerek üçü istanbul’da biri izmir’de olmak üzere dört yeni loca kurdu. Bu dört locanın bir araya gelişiyle, aynı yıl içinde “Kadın Büyük Mason Locası” adlı yeni bir obediyans kuruldu. (Bu obediyansın adı sonradan değiştirilip, günümüzdeki halini aldı.

Kadın Mason Büyük Locası, önce günümüzde Özgür Masonlar Büyük Locası olarak anılan obediyans, tarafından, sonra da Avrupa’daki özgürlükçü nitelikli birçok mason obediyansınca düzenli bir masonik örgüt olarak tanındı. Nitekim 1993 yılında CLIPSAS ve CLIMAF olarak anılan uluslararası mason örgütlerince de üyeliğe kabul edildi. Ancak KMBL daha sonra kendi iç işlerindeki birtakım sorunları nedeniyle uluslar arası düzeydeki üyeliklerini dondurdu; sadece ilişkilerini sürdürmekle yetindi.

Kadın Mason Büyük Locası’nın üye sayısı oldukça hızlı bir artış gösterdi. Günümüzde toplam üye sayısının 1000 dolayında olduğu söyleniyor. istanbul ve izmir’deki localara yenileri eklenirken, Ankara, Adana, Antalya ve Bursa’da da localar kurdu.
rotary lerde masonlar mevcuttur.
Kadında para yok.
Chp kadın kollarına duyurulur. Ben böyle bir kepazelik görmedim.
Bunu üstlerimle görüşeceğim.
Dalaveredir.
fransız locasına kadınlar üye olabilir .
(bkz: Soroptimist)