bugün

gereksiz ama doğru bir bilgi. insanın aklı hemen dev boyutta kâğıtlara gidiyor. fakat sonradan anlaşılıyor ki kâğıdın boyu ne kadar büyük olursa olsun, ortadan ikiye kendi boyutunun oranı kadar katlanacaktır. her seferinde ise kalınlık artacak ve 7'den sonra katlanmayacak bir sertliğe ulaşacaktır.
nano teknolojinin gelişmesiyle imkanlı hale gelen önerme.
bu tür önermeleri hiç düşünmeden ispatlama yöntemine giden biri olarak erinmedim,üşenmedım yaptım ve hakketen de öyle oldugunu gördüm.sebebsiz bir gülümseme oluştu yüzümde.iyi de neden 7 diye düşünmeye basladım şimdi de.kagıdın 7 kere yarılanmasının altında bariz bi neden vardır heralde.
lise yıllarının değişmez iddasıdır. aslın da bir pres makinesi ile zorlanabilinecek durumdur.
isin ipneligine kacarsan cok da rahat katlanir.
doğru önermedir. insan kuvvetiyle bir kağıdı 7 defadan fazla katlayamazsınız.
yanlış önermedir. myth bustersda bir kapıt 11 kere katlanmış, efsane çürütülmüştür.
yanlış bir önermedir*. amerikalı bir lise öğrencisi tarafından dönem ödevi (bkz: term project) olarak konu seçilmiş ve kağıdın insanın eliyle ve bilimsel açıklamalar ışığında yedi seferden fazla üst üste katlanabileceği ispatlanmıştır.
Bence Nedeni matematiktir. Dogru oranti oldugundan her boyutta kagit icin aynisi gecerlidir. Karmasık yapıda bu belki degisebilir. Ama kucuk karelerde hep bu gecerlidir. Ama kagit kucukse onu bile yapamazsin.
bu geyiği hep duyarım ama her seferinde "ulan bu kesin dirseğini yalayamazsın trollemesiyle aynı kafada söylenmiştir " diye hiç denemedim. kanımca matematiksel olarak bir kesinliği ve bilimselliği olmayandır. nanoteknoloji diyenler ise bıçak kavgasına silah sokmaktadırlar ki hiç tasvip etmeyiz.
hidrolik presle bile olmuyor. kağıt tabiri caizse kırılıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=KuG_CeEZV6w
yanlış önermedir.
2002 yılında Britney Gallivan 1200 metrelik bir tuvalet kağıdını 12 kere katlayarak bu rekoru kırmıştır. ayrıca kaç defa katlamak istiyorsanız ne kadar uzunlukta kağıda ihtiyacınız var bulmak için şöyle bir formül geliştirdi.

görsel

*t kalınlığında uzun bir kağıdı -hep aynı yönde- n defa ikiye bölmek için.
**t kalınlığında uzun bir kağıdı -istenilen yönlerde- n defa ikiye bölmek için.

https://www.youtube.com/watch?v=KuG_CeEZV6w
hidrolik pres uygulandığında patlamasının sebebi ise kağıdın bileşeninde kalsiyum karbonatın olması.