bugün

mühendis sevgilisi, başucu rehberi, olmazsa olmazı.
ilk zamanlar dört işlemi yapabilen, daha sonraları geliştirilerek her türlü sayısal işlemi yapar duruma getirilen elektronik veya mekanik bir araçtır.

ilk hesap makineleri abaküsler idi. 1623 yılında Wilhelm Schickard ilk kez dört işlemi bir arada yapabilen hesap makinesini Almanyadaki Heidelberg Üniversitesinde geliştirdi. Schickard geliştirmiş olduğu araç ile astronomi, matematik, alan ölçümleri, yüz ölçümü hesaplama ve haritacılık işlemlerinde kullanmıştır. Geliştirmiş olduğu cihaz oldukça karmaşık ve herkesin kolaylıkla kullanamayacağı bir çalışma sistemine sahipti.

Yirmi yıl kadar sonra, 1645 yılında Fransız filozof Blaise Pascal, vergi tahsildarı olan babasına yardımcı olmak için bir hesap makinesi tasarladı. 1799 yılına kadar kullanılan bu mekanik aygıt, kadranlarla girilen sayıları toplayıp çıkarıyordu. Gottfried Wilhelm Leibniz 1671 yılında toplama ve dört işlemi yapabilen mekanik bir aygıt geliştirdi. Ancak bu aygıtlar, çok yaygın olarak kullanılmamıştır. Bunlardan yaklaşık bir asır kadar sonra Charles Xavier Thomas;ın bulduğu dört işlemi ve karekök alma işlemini yapabilen Aritmometre, 1970;lere kadar kullanılmış olan mekanik hesap makinelerinin atası olmuştur.

Daha sonra üretilen bu hesap makineleri, ara sonuçları toplayan, eski sonuçların saklanıp gerektiğinde kullanılabilmesini sağlayan, trigonometrik, istatistiksel ve ileri matematik işlevleri içeren ve yazılımlanabilme özellikleri ile daha çok bilgisayarlara benzeyen çok karmaşık elektronik cihazlar hale gelmiştir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Hesap_makinesi
ne kadar değerli olduğunu bugün itibariyle anladım.
bugünkü sınava kendisini götürmeyi unutmuşum. tam sınav başladığında "oha getirmedim mi lan makineyi!" şeklinde bi iç ses oluştu bende. tabi ki iç ses bu değildi. böyle bi anda içten ama gerçekten içten gelen sesi bi düşünün. sonrasında, okulumuza 50 metre uzakta 3 yıldır alışveriş yaptığım kanki kırtasiyeme gidip yeni bi hesap makinası almama hocam izin verdi. bi koşu kırtasiyedeyim. panik içinde sınav sürem gözlerimin önünde erirken ben 50 metre dünya rekorunu kımışım bile. sonrasında şöyle bi diyalog...
-abi merhaba benim çok acil hesap makinasına ihtiyacım var bi tane casio hesap makinası alabilir miyim?
+cevo ver ordan bi tane...
cevo denilen şahıs kaplumbağa adımlarla hesap makinasının olduğu tarafa ilerlerken
-abi benim acelem var bak lütfen hızlı...
hesap makinasını verir. hiç sevmediğim, hayatım boyunca kullanmadığım, rasyonel sayıları yazamadığımız ve iki saat parantezlarle uğraştıracak olan casio fx-ms modelini çıkarır.
-abi fx-82 es yok mu? buna alışık değilim ben hem o daha iyi.(ki bunu bana 3 yıl önce fx-82es yi satarken kendisi söylemişti.)
+yok abicim ondan kalmadı.
-peki ne kadar bu abi.
+17 lira.
cüzdanıma bakıp sadece 10 lira kaldığını görmemle kredi kartıma sarılırım...
-abi kredi kartıyla alabiliyo muyum?
+yok. şurda bankamatik var istersen ordan çek.
-abi zamanım yok o kadar.
aha işte adamın suratında, daha önce sözlüğe geyiğini yaptığım "biz seneye de burdayız abicim" ifadesi.
neyse cepler kontrol edilir, 5 tl daha çıkar. ulan bunu da kabul etmezse şimdi beklentisi içerisinde adamla 2 tl si daha sonra getirilmek üzere anlaşılır ve sınava koşulur.
normalde yapılabilecek 4 sorudan 3 ü zar zor yetiştirilir, ki sınavın başından sonuna hesap makinasına sövülmüştür. aklımdaysa kankimin ihaneti kalır.
genellikle logaritma almak veya x üzeri y hesaplamak için kullanılan bir araç.
Olmazsa olmazdır. Yıllardır yanıbaşındadır. Casıo fx-3650 p süper fx modeli en tavsiye edilenidir.
yurt disinda ozellikle amerikada matematik ve fizik derslerinde getirilmesi zorunlu arac ve sanildiginin aksine bir cok islemi uzerinde yapilabilinmektedir ama ulkemizde inatla bu makinanin nasil calistiginin ogretilmemesinden dolayi bircok kisi sadece uzerinde carpma toplama cikarma bolme yapmaktadir. (bkz: texas instruments)(ti) in ti-84 plus silver edition bir cok hesap makinasinin haricinde bir kac texas instruments hesap makinalarinda oldugu gibi paraboller, matrix hesaplamalari,logaritma hesaplamalari,ln ve e hesaplamalari ve butun grafik cizimlerini vb. islemleri yapabilmektedir. ve degerleri ister kesirli sekilde veya tam sekilde gosterebilmektedir.

amerikada bir hocamin "neden amerikada hesap makinasi kullaniyorsunuz?" soruma karsilik

"eger ilerde cok iyi bir muhendis veya bir mimar olur ve aklina cok guvenip hata yaparsan ve proje sarpa sararsa hesabini kime vericen?" cevabina karsi tamamiyle ikna oldugum konu.
(bkz: leblebi)
başlat\çalıştır\calc.exe
internet filtresinde sonra bilgisayarlarımızın dönüşeceği elektronik alet.
senelerce mühendislik okusanızda karsınıza cıktıgında ulan bunu radyandan dereceye nasıl ceviriyoduk sorunsalı hep karsınıza cıkacaktır.
çarpım ve üs alma işlemlerinin bir çoğunu; bu aracı kullanan öğretim üyesinden hızlı yaptığım, zamandan kazandırdığı söylenen alettir. mühendislik fakültelerinde casio fx-82MS koduna sahip olanlarının familyası bulunmaktadır.
(bkz: ilk bilgisayar)

her türlü donanıma eklenilen ve çok iş gören makinedir. saatler, bilgisayar, telefon..vs. bu teknolojileri üreten ve satan ülkelerin bokunda bile bu özellik var. teknisyeninin bokuyla yüzde alamazsın ama bir alman mühendisin bokuyla sinüs bile hesaplanabilir.
görsel
kutusundaki resimde, hesap makinesinin ekranı daima açık ve ekranda da hane sayısı kadar rakam girilmiş olur. bu rakamlar sıfırdan başlar, dokuzdan sonra ise 1, 2, 3, 4 diye devam eder. saat reklamlarında/kataloglarında saatlerin sıklıkla 10:10'u göstermesi gibi yani. adettendir. yaaaaa... yaaaa.
sınavlarda hala düzgün kullanamadığım için sıçmama sebep olan alettir. aynı işlem için 3 farklı cevap bulabiliyorum diye suç neden benim oluyor anlamıyorum. insanlar hesap makinesine kopya yazarken ben kullanım kılavuzunu kopya için kullanmayı planlıyorum.
5 yıldır üniversite okurum 2 tane hesap makinesi eskittim hala daha okulu bitiremedik yanlışmı kullanıyorum ne ?
her üç sınavdan birine giderken evde unutulan alet.
bu alet; termodinamik, akışkanlar mekaniği, ısı transferi, nümerik analiz vb. temel mühendislik derslerinin sınavlarında mühendis adayına eşlik etmezse bu sınavlar götüm götüm içeri kaçarlar, kalem oynatıl(a)maz.
formül ve sonuçları hafızasında tutabilen türleri bulunan ve sınavlarda bu fonksiyonuyla kopya çekiminde çağ atlatmış hesaplama aracıdır.*
Hesap yapmaya yarayan aygıt. Fazla kullanımında insanlar kendi başına hesap yapamaz hale gelebilir.
Agir hesaplamalarin veya cok kolay matematik odevlerinin dusmani, emekcilerin goz nurudur. Ayrica eglence olarak leblebi, sosis, gebze gibi cesitli kelimeleri sayilari kullanarak hesap makinesinden yazmak mumkundur.
Hesap makinesi, ilk zamanlar dört işlemi yapabilen, daha sonraları geliştirilerek her türlü sayısal işlemi yapar duruma getirilen elektronik veya mekanik bir araçtır.

ilk hesap makineleri abaküsler idi. 1623 yılında Wilhelm Schickard ilk kez dört işlemi bir arada yapabilen hesap makinesini Almanya’daki Heidelberg Üniversitesinde geliştirdi. Schickard geliştirmiş olduğu araç ile astronomi, matematik, alan ölçümleri, yüz ölçümü hesaplama ve haritacılık işlemlerinde kullanmıştır. Geliştirmiş olduğu cihaz oldukça karmaşık ve herkesin kolaylıkla kullanamayacağı bir çalışma sistemine sahipti.

Yirmi yıl kadar sonra, 1645 yılında Fransız filozof Blaise Pascal, vergi tahsildarı olan babasına yardımcı olmak için bir hesap makinesi tasarladı. 1799 yılına kadar kullanılan bu mekanik aygıt, kadranlarla girilen sayıları toplayıp çıkarıyordu. Gottfried Wilhelm Leibniz 1671 yılında toplama ve dört işlemi yapabilen mekanik bir aygıt geliştirdi. Ancak bu aygıtlar, çok yaygın olarak kullanılmamıştır. Bunlardan yaklaşık bir asır kadar sonra Charles Xavier Thomas’ın bulduğu dört işlemi ve karekök alma işlemini yapabilen Aritmometre, 1970’lere kadar kullanılmış olan mekanik hesap makinelerinin atası olmuştur.

Daha sonra üretilen bu hesap makineleri, ara sonuçları toplayan, eski sonuçların saklanıp gerektiğinde kullanılabilmesini sağlayan, trigonometrik, istatistiksel ve ileri matematik işlevleri içeren ve yazılımlanabilme özellikleri ile daha çok bilgisayarlara benzeyen çok karmaşık elektronik cihazlar hale gelmiştir.
inanılmaz kolaylık sağlayan kim yaptıysa bunu nur içinde yatsın dedirten ilginç alettir.
senede bir tuşlarını aşındırdığımız için yenilediğimiz çoğu kişinin üstündeki 4 işlemden başka bişey için kullanmadığı lanet alet. (bkz: harita mühendisliği)
vizeler geldi çattı. 2 tanesi çoktan girdi bile. fakat ne önümüzdeki sınavlar nede göte giren sınavlar hiç korkutmuyor. beni korkutan şey 3 sene önce okula başlağımda aldığım hesap makinesinin pilinin her an bitmesi. sınavlarda bu yüzden soğuk terler akıtıyorum, konsantre olamıyorum, yeni bir hesap makinesi almak daha mantıklı ama ya onun da pili biterse.