bugün

din ve devlet işlerini birbirinden ayırmayı başarmış insandır. hem bu dünyada ki düzenini korur laik olarak hemde dindar olarak diğer tarafını üşünür, kurtarmaya çalışır. her şeyi yerinde yapar karışıklığa sebep vermez. alkışlanası insandır.
laiklik gibi inanç özgürlüğünü teminat altına almış bir ülkede yaşıyor olabilir. tekrar tekrar hatırlatmakta fayda var, insanlar laik olamazlar, devletler laik olabilirler. laik bir ülkede ise dindar bir insan pekala olabilir. sorun sadece bazı dinlerin laikliği yönetim tarzı olarak kabul etmemesidir. yoksa birey açısından herhangi bir sorunu yoktur, pekala dindar ya da inançsız olabilirdir.
yeter lan.
insan laik olamaz. laiklik kurumlar içindir.

laikliği savunan, benimseyen dindar insan, daha doğru bir cümle olur.
laiklik din ve devlet işlerinin ayrı kulvarlarda yürütülmesi ise eğer, bunu savunan insana laik denilebilir. dndar ve laik görüşlü kişiye göre, ne din devlete karışır, ne devlet dine. bu kişi diğer kulvardaki dinini de kendi kuralları içinde yaşayabilir ve her iki tanımı birden hak eder. bu tip tanımlar, "ya taraf olursun, ya bitaraf" tehditini savuran ve manevi cebir uygulayan dincilerin cepheleşerek hayata egemen olma anlayışlarının önünde engeldir.
bir takim önyargilari yikmayi basarabilmis dindar insandir. hem laik hem dindar olmak mümkündür.