bugün

25 ekim 1596 hacova meydan savaşı;
avusturya arşidükü maximilian komutasındaki hristiyan müttefiklerle * osmanlı devleti arasındaki meydan savaşıdır.
osmanlı devletinin batı'da kazandığı son meydan savaşıdır.
osmanlı tarihi' nin en garip galibiyetlerinden biriyle sonuçlanmış meydan savaşı. öyle ki savaş avusturya ordusu leyhine dönmüşken, bir anda çadırlardan fırlayan yardımcı ordu ve mutfak personeli, ellerine geçirdikleriyle avusturya askerlerinin üzerine saldırmış, bu saldırı avusturya askerlerinde karışıklık yaratınca osmanlı ordusu ağır darbeyi indirmiştir.
osmanlı ordusunun duraklama devrinde kazandığı son meydan muharebelerinden biridir; padişahın da seferde olması sebebiyle bir hezimet yaşanmak üzere iken merkezde çok güçsüz kalan osmanlı kuvvetlerine ordunun geri hizmetlilerinin yardımı neticesinde savaş kazanılmıştır.
osmanlı'nın, Avusturya ve Erdel kuvvetlerinin yanısıra yardıma gelen Alman, ispanyol, Fransız, Çek ve Leh kuvvetlerine de karşı koyduğu savaştır. osmanlı bu savaşı, savaş meydanından geri çekilen padişah III. Mehmet ve 25-30 bin arası asker kaçağına rağmen akıncıların canla başla savaşa devam etmeleriyle kazanmıştır.
eğri kalesinin osmanlı devleti tarafından alınması avusturya önderliğinde yeni bir haçlı ordusunun oluşmasına sebep oldu.
haçova'da yapılan savaşta başlangıçta osmanlı ordusu ağır kayıplar verdi. saray çalışanları ve geri hizmet bölüklerinin devreye girmesiyle büyük bir zafer kazanıldı. viyana yolu osmanlı türklerine açıldı.
savaş sonunda sadrazam sinan paşa orduda yoklama yaptırarak kaçaklar tespit edildi. vilayetlere gönderilen emirnameler ile kaçakların bütün mallarına el konulması istendi.
bu olay anadolu'da celali isyanlarının nedenlerinden oldu.
kanuni sultan süleyman han'dan sonra ilk kez bir padişah ordusu ila beraber sefere çıkar. bu savaş 100 bin kişilik ecdadımızın 300 bin kişilik düşman kuvvetlerini mağlup edip viyana kapılarını açtıran savaştır. çok büyük bir acıdır ki bu fırsatı değerlendirecek yiğit bir komutan yoktur. bu zaferden sonra padişah ve ordu tüm tası tarağı toplayıp istanbul'a dönmüştür. halbuki morali yüksek olan bu askeri doğrudan viyana'ya yönlendirseydiler şuanda bu entryi salzburg'tan giriyor olacaktım.*

savaşa gelirsek; düşman kuvvetleri öyle bir atak yapmıştır ki padişahın bulunduğu yere kadar sokulmuşlar ve 3. mehmed ata binip kaçacakken hocası tarafından durdurulmuş ve askerin morali uğruna savaş meydanında kalması için ikna edilmiştir. kulaktan kulağa yayılan 3.mehmed'in kaçtığı haberini duyan 25 bin kişilik askerde savaş meydanından kaçmış bunun üzerine düşman askerleri ordunun mallarını yağmalamaya girişmiştir. lakin akıncı birlikleri savaşın uç noktasında olduğundan bu asparagas haberi duymamış ve var gücüyle önüne geleni dağıtarak ilerlemeye başlamış akıncı birliklerinin bu direnişi gören geri hizmet askerleri ellerine geçirdikleri satır, bıçak, kepçe, kaşıkla yağmacı askerlerin üzerine saldırmışlar hiç beklenmedik bir saldırı karşısında ne yapacağını şaşıran bu askerler kaçışmaya başlamış ve akıncı birliklerin büyük gayretiyle bu savaş kazanılmıştır.

bu savaşla birlikte viyana kapıları tamamı ile osmanlı'ya açılmış düzenleyecekleri ufak bir sefer sayesinde önlerinde hiç bir kuvvet bulamayacakları halde 3. mehmed'in korkusu üzerine ne yazık ki istanbul'a dönülmüştür. ellerine geçen çok büyük bir kozu ve fırsatı değerlendiremeyen osmanlı devletinin kazandığı bu son meydan savaşı olacaktır.

elveda salzburg elveda prater elveda avrupa. ühühühühü... niye gitmediniz oğlum viyana'ya bak ellerim titriyor sinirden keşke zaman makinesi olsa gidip ordunun başına ben geçecem yeminle. bu ne vurdum duymazlık arkadaşım ya bak nası sinirlerim bozuldu 3. mehmed yatacak yerin yok oğlum.
kazanılmasına rağmen hatalardan ders çıkarılması gereken bir savaşken hatalardan ders çıkarılmamış ve viyana bozgunu gelmiştir.
Sefer ilan edilmesine rağmen bazı tımarlar vilayetlerinde kalmış bazıları yarı yoldan donmuş bazıları ise savaş meydanından kaçmışlardır. Yapılan yoklamada ordu mevcudunda 30 bin firari tespit edilmiştir. Buna rağmen savaş kazanılmıştır.
nedense hotin ile karıştırdığım sefer.

Yeniçeri Ocağı’nın artık işe yaramadığı ve bunun yerine yeni bir askeri sistem kurulması fikri hangi padişah zamanında ve hangi olay sonunda ortaya çıkmıştır ?
A) IV. Murat – Bağdat Seferi
B) II. Osman – Lehistan Seferi
C) III. Mehmet – Haçova Seferi
D) Kanuni – Mohaç Seferi
E) Yavuz – Mısır Seferi
Haçova Savaşı, bu savaşta Haçlı ordusunun aşçılar tarafından püskürtüldüğü anlatılır. Net görüldüğü üzere aşçı, kepçe ile rakibi etkisiz hale getirirken kanca ile de gözünü hedef alıyor.
görsel
görsel