bugün

Sosyolojinin, iletişim bilimlerinin, siyaset bilimlerinin üzerinde çalışması gereken ciddi bir konudur. benim kanaatim o ki, 2014 türkiyesinde siyaseti anlamanın yolu da bu hazır düşünce kalıplarını kavramaktan geçiyor.

1. hazır düşünce kalıbı nedir: Hazır düşünce kalıpları, konsantre edilmiş bir formüldür. Belirli bir merkezde, bir çok konudaki verilerin nasıl algılanması isteniyorsa, o algıya yönelik basit kalıplara dökülürler. Tıpkı külçe altın döker gibi. Sonra yayılır. Asla sağlaması, ispatı yapılamaz.

örnek: vesayet meselesi, siyasi operasyon meselesi vb.

2. hazır düşünce kalıbının muhtevası nedir: hazır düşünce kalıplarının muhtevası asla ve asla veri, fikir, düşünce değildir. bu kalıplar tamamen algı, yargı, inanç içerirler. Sağlaması ve ispatı bu yüzden yapılamaz.

örnek: aynı kişiye ait çok yakın zamandaki iki çelişen açıklamanın, o kişinin hitap ettiği tabanda sorun yaratmaması. aynı kitle, aynı kişinin iki ay önce dediğini inkar etmesini dert edinmez. çünkü hazır düşünce kalıbı, zihni süreçten geçirilmeden kullanılır.

3. hazır düşünce kalıpları neden kabul görür: tüketim toplumu alışkanlıklarıyla benzerlik kurulabilir. herhangi bir konuda bilgi, belge toplama, önceden edinilmiş kültürle bunu yorumlayabilme, düşünceye ve yargıya dönüştürme işi çok sancılı ve uzundur. bunun yerine hazır düşünce kalıpları, tüketime hazır halde ve çok kolay ulaşılabilir bir şekilde sunulur.

örnek: literatürde bir gün önce olmayan kavramların ve kullanılış şekillerinin, bir düşünce kalıbı transferi gerçekleşmesini müteakip medyadan sokaklara ayniyle kullanılır olduğu görülebilir. kolaydır.

4. hazır düşünce kalıplarının tüketicisi kimdir: hazır düşünce kalıplarının tüketicisi, herhangi bir konuda söz söyleme isteği olan ancak fikri olmayan kişilerdir. bu kalıplar kişinin aidiyet oluşturmasına yardım ederler. hatta sosyalleşmesine, itibar kazanmasına vs.

örnek: mahalle bakkalınıza israil meselesini sorun.

5. hazır düşünce kalıpları nasıl sunulur: bu tarz inanç transferleri genelde "ikon"lar üzerinden yayılır. hedef kitlenin güvenini ve sevgisini kazanmış, kitle iletişim araçlarında yer bulabilen semboller üzerinden hazır düşünce kalıbı transferi gerçekleştirilir.

örnek: yiğit bulut, mümtazer türköne, evet ilginç gelebilir ama didier drogba!

6. hazır düşünce kalıpları nasıl çözülür: işte işin kimyası burada. bence bunu çözen ve bütün seçim kampanyasını bunun üzerine oturtan parti önümüzdeki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde fark yaratır. yerel seçimlerde malesef bence yeterli analiz yapılmadı. hazır düşünce kalıplarının çözülmesi veya etkisizleştirilmesi işi zordur. bir kaç seçenek olabilir, tartışılabilir, yenileri eklenebilir.

a. aynı yöntemle hazır düşünce kalıpları üretmek ve transfer etmek. medya dezavantajı artık sadece yaşlı seçmen söz konusu olduğunda söylenebilir. genç insana 140 karakterle düşünce kalıbı ve aidiyet transferi yapabilirsin. yeteri kadar "ikon" un var mı?

b. uzun vadede, toplumun düşünme melekelerini harekete geçirmek. düşünen insan, hazır düşünce kalıplarını benimsemez, kullanmaz.

c. kısa vadede duygulara hitap etmek, olumsuz hazır düşünce kalıplarını bertaraf etmekte kullabılabilir. duygu ilkeldir, his ilkeldir, vicdan ilkeldir. bunlar ilkel olduğu kadar da doğaldır. (örnek: gezi olaylarındaki empati)

d. hazır düşünce kalıbı kullananlarla benimseyici temas kurmak: şahsi ve sosyolojik tabaka olarak ötekileştirilmiş bir kalbi, haklı bile olsanız bir de siz yenmeye kalkarsanız kabul görmezsiniz. Kitleleri mağlup etme hırsını kitleler hisseder. bunun yerine kucaklayıcı, benimseyici ve o derdi yüklenici olmak hazır düşünce kalıbını bir nebze etkisiz kılabilir.

ya da bütün bunların hepsi benim kuruntumdur.
insanı düşünsel aktiviteden geri bırakan durumdur .zekan körelir yazık günah az daha düşün gör bak neler açılır önünde .
(bkz: muhafazakarlık) başkalarının senin yerine düşünmesini peşinen kabul etmektir.
(bkz: biat)