bugün

http://www.youtube.com/watch?v=872Sx1uCx90
Richard Dawkins & Peter Singer -- Vejetaryenlik ve Ahlâki Yaşam

http://www.youtube.com/wa...T1UWih4Rlsvg&index=18
Sizden Bir Sır Gibi SAKLANAN GERÇEKLER--James Wildman

evet, hayvan eti yemenin insani duygularımıza aykırı olduğunu ve içimizdeki hayvanlara acıma duygusunun olduğunu anlatan güzel iki anlatı.

nerede, ne zamanda olursak olalım hayvan eti yemek, kölelik gibi bir gelenektir. ve insani ahlaka aykırıdır. dinler de bu geleneği devam ettirir.

kimisi inek yer, kimisi köpek v.s. bunlar insanların yarattığı geleneklerdir.

hiçbir insan doğaya hiçbir şey bilmeden gelip bir şeyin canını alırken o insanın acı duygusunu hissetmediğini söyleyemez.
ahlaka değil, etiğe aykırı olduğu doğrudur.

ama etiğe aykırı olduğunu bilerek bu kültürde diretmek gelecek nesillerin bizi cahillikle anacağı bir olaydır. şimdi bizim köleliğe lanet yağdırdığımız gibi.
Dolayli yoldan etobur hayvanları ahlaksız yapan genelleme.
bu kadar mantıksız bir toplumda olduğumuzu bilmiyordum. adamlar her şeye karşı.

ben de et yiyorum, ayrıca insan dışındaki hayvanlar sorgulama yapamaz ki etik ayrımını kavrasın.

ben veganlığı desteklemedim. hayvanları kesip onları yemenin insan üzerine olan etkilerindeki sonucu gösterdim.

yani yoğurt yemek ve hayvanı kesip parçalayıp yemek apayrı.
ıstakozların canlı canlı suda haşlanırken çıkardıkları sesten hoşlanıp o ıstakozları şaraplarıyla beraber mideye indirenlerin yine güldüren önermesi. ısrar etme oğlum seni yemeye niyetim yok.
Dokuz sene boyunca tüketmediğim bir besin ; fakat şu sıralar yararı için zorla da olsa yemeye çalışıyorum ,seviyorum diyemem yemesem aklıma bile gelmez ; lakin ahlaksızlık demek çok yanlış . Ahlaksızlığı şunun için kullanabilirim hayvanın kesim aşamasında yapılan hatalar var ona acı çektirmek gibi mesela işte bu ahlaksızlıktır .
lutfen et yeme ve gucsuz kal. Boylece o klavyeye dokunacak takatin kalmasın mudur.
yarın hayvanlar tükendiğinde, ilk müslüman arkadaşların etini yiyeceğim.

bu arkadaş diyor, klavyede yazacak takatim yoksa insan eti de yiyebilirim; diğer hayvanlar tükenince. *
görsel
alakası yoktur. hayvanlara işkence ve katliam yapılmadığı sürece ete karşı değilim.
insan çene yapısı dolayısıyla otçuldur. çenesi sağa sola hareket eder. ancak vücut fizyolojisi olarak da etçildir. o zaman şöyle bir durum söz konusu... insan ve insanımsı denen varlık bildiğim kadarıyla tahminen 7 veya 7.5 milyon yıldır var. insana çok yakın diyebileceğimiz olan türler ise 2 milyon yıldır yeryüzünde. en son modern insan ise bu zincir süresince bir yerlerde avcılığı keşfetmesi ve bunu öğrenmesi sonrası et yemeye de başlamış olabilir. bunu daha iyi bilenler yazabilse iyi olur. belki bunu öğrenmesi iyi olmadı ve etle beslenme zorunluluğu yüzbinlerce yıldır devam ediyor. mesela sigara denen bağımlılık olayı da neandertallerden gelme denmekte. sigara içilmesi de düzgün bir durum değil ona bakılırsa bağımlı şekilde içmek yani. bu bağlamda, insan şu anda hem et hem de otobur bir canlıdır/hayvanımsıdır. bu yadsınamaz.
ah, buraya yazıyorum. yarın hayvanlar yok olursa bir şekilde, bitkiler de olmayınca "insan eti yemek insanın fıtratında var" benzeri fetvayı müslümanlar çıkaracaktır. ve her şeyde olduğu gibi, yine bunu da savunan açıklamalarda bulunacaklardır. işte yaşlanıp ya da gençken kazada ölürse yemek helaldir falan. ardından açlıktan birbirini öldürüp helal et yemek isteyen müslümanlar türer.

dinsiz gördükleri insanlarda ellerindeki teknolojiyle yenebilir gıdalar üretip bunu yerken.
ve ileri bir gelecekte hayvan eti yemenin abes ve gerici görüleceğini düşünüyorum. tabii müslüman ülkeler yine geride olacak bunda da. *

not: ben de et yiyorum, bu konuda objektif, insanın evrimsel sürecinde hayvan eti yemesi gerekliliğine dair bilgilere ve bu konudaki evrimsel biyolojiye önem veriyorum mantıksal olarak. ama nereye kadar et yemeliyiz, nerede ot yememeliyiz bu konuda kesin bir bilgi ya da sınır yok sanırım. mesela hayvansal yağlar tehlikeli genel olarak, rafine un da v.s.
insanın doğasına uygun durumdur. Neyin ahlakından söz ediyorsunuz? Hani biyoloji derslerinden anımsarsanız bir piramit çizerdik ya. Hani o piramitteki herhangi biri yok olunca hepsi yok oluyordu. (Bunu da mı biz anlatalım?) Bundan dolayı insanın et yemesi gereklidir. Dinle kültürle ilgisi yoktur. insanın doğası budur.

Bu arada ateistlerin ahlaktan söz etmesi oldukça ironik değil mi?

Ekleme: Kendi başlığına girilen her giri için yanıt yazmak kadar çaresiz bir durum yok bence.
Bunu savunani birakin yasliliginin baharinda alzheimer olsun da dünyanin kac bucak oldugunu anlasin o zaman. baliksiz pirzolasiz antirikotsuz bir hayat dusunun. ne kadar yavan.
hayvan eti yemek yanlış ya da doğrudur bilemem ama insanlığın devam etmesi için bi takım şeyler gerekir bunlar kontrollü ortamlarda hayvanların nufuslari stabil tutularak yapılıyor ama bazı kapitalist bazi firmalar bunları kontrolsüz bir şekilde de gerceklestirebiliyor.
(bkz: mc donalds)
(bkz: KFC)
(bkz: burger king)
ben 7 yaşındayken dedemin 1 hafta boyunca sevdiğim koyunu gözlerimin önünde yatırıp kesmesiyle etten tiksindim.insan doğasına aykırı buluyorum.kurban bayramlarını da hiç sevmem bu yüzden.
Ahlak ile hayvan eti yemenin ne alakası var diye merak etmeye sebep olmuştur.
insanların kişisel keyiflerine dayanarak bilgiler karalaması anlamsız. bu konuda benim de net bir bilgim yok. çünkü konu etiğe, sosyal ilişkilere, doğa bilimlerine de giriyor. bunların tamamından hayvanları kesme ve etlerini yeme eylemine bakmalıyız.

köle edinmenin insanın evrimsel biyolojisi açısından da zararı yok, çünkü bu etiğin alanı. etolojiyle de alakası var.

pragmatik, faydacı bakarsak hayvan eti yemenin bir zararı yok. peki davranış ve bunun duygusal yansımaları üzerinden bakarsak?

sadece doğa bilimlerinden insana bakmak anlamsız arkadaşlar. psikoloji, psikiyatri vb. bilimlerde var.

fizikten bakarsak insan bir yığın atom çok kısaca. diğer bilimlerde de kendi inceleme alanlarına yönelik cevaplar var.
bilim dallarının genelinden insana bakmak daha tutarlı bir cevaba götürüyor.
faydacı bakış açısından bakarsak aç kaldığımız için inek yiyoruz, keserken içimiz acıyor.

eğer çok aç kalır ve yiyecek bulamazsak hiç, yine faydacı bakış açısından kedi ya da insan da yiyebiliriz.

burada çok fazla çelişki ortaya çıkıyor.

neden köpek, kedi eti yemiyoruz?
neden inek, domuz, koyun eti yiyoruz?

çin, afrika, japonya vb. yerlerde et yeme kültürü farklı.

türkiye, suriye, ırak vb. yerlerde et yeme kültürü farklı.

biz domuz yemiyoruz, başkaları yiyor. peki bunların tamamı geleneksel kültürün ürünü değil mi?
Bir sözdür. Ahahhaah hiç güleceğim yoktu. Bilimsel olarak bakınca adam gelmiş ''aayhh arkadaşlar ama yalnızca biyoloji olarak bakmayın başka bilimler de var.''
Diye kıvranmış. Boşuna kıvırma canım. Haa başka açıdan bakmak istiyorsan teoloji açısından da bakabilirsin.
yeni bir vegan sıçmığı olsa gerek.

ulan şu rte'den bir farkınız olsun artık yahu. herkes kendisi gibi olmayanı ahlaksızlıkla itham ediyor amına koyayım.
yine tekrarlıyorum. ben de et yiyen bir insanım. sadece sorgulamaya açtım bu konuyu.

eğer pragmatist bakarsak birçok kadın ile seks hayatını yaşadığımız, kölelerimizin olduğu ve köle satın alabildiğimiz sistem de oldukça yararlar barındırıyor.

bilimsel açıdan hayvansal gıdalara ihtiyacımızın olduğu doğru. ama bu besinlerin muadili olan bitkisel beslenme var mı? çok fazla şüpheye açık ve bir sektör yok bu konuda. buna dikkat edilip üretilmiyor ürünler.

bu konuyu sadece şüpheye açmak istedim.

yoksa kesin bir cevabım benimde yok. çünkü konu hakkında okuduğum pek kitap yok.

hayvanlar bilimde kullanılıyor, çok fazla bilimsel gelişmeler sağladık bu sayede. ama bunlarda şüpheye açık şeyler. çünkü aynı bilim insanlar üzerinde de deneyler yapabilir.
ya kimseyi ahlaksızlıkla itham etmek istemem, aceleyle açmasaydım başlık "hayvan eti yemek etik midir?" olurdu. dogmatik bir insan değilim ve hayvan eti yemenin ahlaksızlık olduğunu düşünmüyorum.
moderatöre mesaj yolladım. başlığımı taşıması için.
öncelikle abartı sayılabilir.
(bkz: bir veganın anı defteri)
hehe,

ama, şöyle bir şey var, kültür ve çevrenin de etkisiyle beslenme alışkanlıkları değiştirilebilir bir şeydir. veganlığın kötü bir şey olduğunu düşünmüyorum pek ama, zaman gerek bunun için.
şöyle de bir insalcıl yazı var, beğendim ben,
http://www.nolm.us/veganl...an-etmememin-birkac-yolu/

he bir de şu var, dedim ya çevreyle ilgili diye, etin dışında da protein alabileceğimiz besinler,
görsel
Ömrü hayatında güveçte kuyruk yağıyla kavrulmuş yaban keçisi eti yememiş mal beyanı. Sen bu kafayla yeme zaten ama ben yaban keçilerini ne kadar seviyorum bir bilsen.
[kat: insan fıtratı]

ahlaki boyutunu bilemem, umurumda da değil her şekilde yerim ama düşününce garip geliyor.

mesela geçen gün bir kadın evinde beslediği kedisini kesip çorba yapmış, bunun da fotoğraflarını instagramda paylaşmıştı.

herkes kadının üzerine atladı balıklama, dünyanın her köşesinden tepki mesajları, işte örgütlenmeler cart curt.

e bir insan bahçesinde beslediği koyunu kesip yediğinde normal oluyor da evinde beslediği kediyi kesince neden anormal?

ya da bir grup insan sokakta bir koyun bulup milletin içinde kesse ve yese sorun olmayacakken bir sokak köpeğini kesip yeyince neden linç edilecek insan gözüyle bakılıyor?

nasıl oluşturuldu acaba bu algı? çok ilginç geliyor bana.