bugün

Olmasan olmazdık.
görsel
hayat kurtarır.

http://www.hurriyet.com.t...ayatini-kurtardi-40108119
görsel
enteresan mahkeme kararı emsalmi anlaşılmış değil. evvel zaman içinde böyle bir durum oldu ölüm olmadı ama yaralanma oldu. bir minübüsün kontrolden çıkarak binek bir arabaya çarpıp binek arabanın yoldan çıkıp tretuvara çarpmasına sebeb olmuştu. binek aracın hava yastıkları açılmamıştı. hava yastığı açılmadığı için hastane masraflarını talep etmesine rağmen yargı kabul etmemiştir. tekrar dava açıyorlar alehine sonuçlanıyor. eğer hava yastığı açılsaydı kazayı hafif atlatacaktı.

hava yastıkların bir bayatlama süresi yokmu. sonuçta barut türü patlayıcı var. ömür boyu açılma garantisi olması enteresan. araba üreticileri hava yastıksız araç üretirler.

------------------------------------------------------------------------------------------------<
izmir’de 2’nci Tüketici Mahkemesi, sürücüsünün hayatını kaybettiği trafik kazasında hurdaya dönüp hava yastıkları açılmayan araç için ’gizli ayıplı’ kararı verip, firmayı mirasçılara 50 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Türkiye'de genellikle otomobil kazalarında araç arızalarından dolayı firmaların mahkum olduğu kararlar pek bulunmuyordu.

izmir’de iki çocuk annesi eğitim 58 yaşındaki Ayşe Ruhsen Tekişalp’in ölümüne yol açan kaza 30 Mayıs 2012 tarihinde meydana geldi. O gün saat 13.00 sularında Yeşildere Caddesi’nde trafik ışıklarının bulunduğu kavşakta Konak’tan Karabağlar yönüne giden 45 ZA 4545 plakalı kamyonun şoförü 27 yaşındaki Rafet Hülagü, aracı yolun sağına parketti Bu sırada kamyonun arkasında seyreden 35 KUV 88 plakalı otomobilin sürücüsü, Karabağlar’daki Vilayetler Hizmet Birliği ilköğretim Anaokulu Müdür Yardımcısı Ayşe Ruhsen Tekişalp de otomobiliyle yavaşladı.



Ruhşen Tekişalp 2012 yılındaki feci kazada hayatını kaybetmişti.


Bu sırada arkadan hızla gelen 61 K 4902 plakalı kamyonun şoförü 61 yaşındaki M.D. ise duramayıp Tekişalp’in aracına arkadan çarptı. Bu şiddetli çarpmanın etkisiyle Tekişalp’in içinde bulunduğu otomobil, öndeki kamyona çarparak altına girdi. iki kamyonun arasında hurdaya dönen araçta ağır yaralanan Tekişalp, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

5 BiN LiRA MADDi 500 BiN MANEVi

Ayşe Ruhsen Tekişalp’in iki oğlu Alper Tekişalp ve Oğuz Tekişalp, kaza sırasında hava yastıkları açılmayan otomobilin ’ayıplı’ olduğu iddiasıyla yargıya başvurdu. Tekişalp kardeşlerin avukatı Tülay Pordoğan Oral tarafından izmir 2’nci Tüketici Mahkemesi’ne Ayşe Ruhsen Tekişalp’in kullandığı otomobilde ’üretim hatası bulunduğu, otomobilin ayıplı olduğu’ iddiasıyla 5 bin lira maddi ve 500 bin lira da manevi tazminat talebiyle dava açıldı.

BiLiRKiŞi HEYETi, HAVA YASTIKLARININ AÇILMADIĞINI TESPiT ETTi

izmir 2’nci Tüketici Mahkemesi’nce Ege Üniversitesi Otomotiv Bölümü Öğretim Üyesi ve ODTÜ Makine Mühündesliği Bölümü’ne bilirkişi incelemeleri yaptırıldı. Bilirkişi raporlarında; ’kamyon sürücülerinin kusuruyla meydana gelen trafik kazasında otomobil sürücüsü Ayşe Ruhsen Tekişalp’in emniyet kemerinin takılı olduğu ve alabileceği hiçbir önlemin olmaması nedeniyle kusursuz olduğu, kaza sırasında şiddetli çarpmanın etkisiyle emniyet kemerinin tetiklendiği, sürücü hava yastığının açılmasını gerektirecek dış darbelerin oluştuğu, ancak hava yastığının açılmadığı ve dava konusu aracın ayıplı olduğu’ tespiti yapıldı. Mahkeme, ayıplı 35 KUV 88 otomobili ithal eden şirketin davacılara 50 bin lira manevi tazminatı olay tarihinden itibaren işlemiş yasal faiziyle birlikte ödemesine karar verdi. Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi de 11 Kasım 2015 tarihinde kararı onadı.

GiZLi AYIP

Avukat Oral, dava konusu araç Slovenya’da üretilmiş ve distribütör tarafından satılmış olduğundan, davanın firma aleyhine açıldığını söyledi. Dava sonucunun tüketiciler açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Avukat Oral, şöyle konuştu:

"Otomobildeki ayıp gizli ayıp niteliğinde olduğundan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun emsal kararları gereğince garanti süresinin dolmuş olması sorumluluğu ortadan kaldırmıyor. Yine otomobilin el değiştirmiş olması da garanti borcunu ve 4077 sayılı kanunun tüketiciye sağladığı hakları ortadan kaldırmıyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu emsal kararları alıcının Tüketicinin Korunması Hakkında kanun hükümlerine dayanarak hak talebinde bulunabileceğini belirtmiştir. Kanun hükmü gereğince ayıplı maldan dolayı imalatçı-üretici, satıcı, bayi, acente, ithalatçı tüketiciye karşı müteselsilen sorumlu olduğundan, tüketici bu firmalara karşı dava açma hakkına sahiptir."
havada duranların yatarken kullandığı yastıktır.
*
Ucan bir yastık olmalı.
emniyet kemerini takmadiginiz surece devreye girmeyecegi soylenen emniyet yastiklari.
O kadar kaza yaptım patlamadı bir kere.
"güvenliği ne kadar arttırırsan, tehlikeyi de o oranda arttırırsın" mantığının bir başka örneği.

normal şartlarda herhangi bi kaza anında can güvenliğini sağlamak amacıyla dizayn edilen bu donanımlar, klasik insan yavşaklığı sonucu; "aga nasolsa hava yastığı var, çarparsam da bi şe olmaz, rahat rahat sürat yapabilirim" mantalitesine neden olmuştur.

bu durumda, gregory house reyizin şu güzide sözünü paylaşmak isterim;

--spoiler--
insanların daha güvenli araba kullanmasını istiyorsan, hava yastıkları yerine boyunlarını hedef alan maket bıçağı koy. kimse 5 km bile hız yapamaz.
--spoiler--
güvenligin tehlikeye dönüşmediği an hayat kurtarabilir.

neden bilmiyorum aklıma geldi eski sefgilim de popoma hava yastığı derdi..
emniyet kemeri takılmadığında çalışmayan güvenlik aleti. *
--spoiler--
Ronald Smith, 2010'un Kasım ayında işten eve dönerken altı otomobilli bir kazaya karıştı. Kazada fiziksel olarak yaralanmamasına rağmen Smith, patlayan hava yastığını bir cam parçasının kesmesinin ardından dışarı sızan beyaz bir toz ile zararlı gazı soludu.

Kısa bir süre sonra kaldırıldığı hastanede sık sık öksürmeye ve nefes alamamaya başladı. Solunum cihazına bağlanan adam, üç hafta sonra akciğer iltihaplanmasından hayatını kaybetti.

Smith bir Opel Insignia kullanıyordu ve General Motors şu an olayı inceliyor. Sodyum azit (NaN3), hava yastıklarını patlatmakta kullanılan ve ısı verildiğinde nitrojen gazına dönüşen bir kimyasal. insanlar için zehirli olsa da bu, hava yastığı patlamasından ötürü birinin hayatını kaybettiği kayıtlara geçen ilk olay.
--spoiler--
Emniyet kemeri takılı olmadığı zaman hiç bir işe yaramayan bir aparattır.
mucidi volvo falan değildir. aslında ikinci Dünya Savaşı sırasında uçakların yere çakılmalarında bir önlem olarak tasarlanmış ve ilk patenti o zamanlarda alınmıştı. volvo sadece otomobiller için uygulamayı akıl etti.
şuraya koyalım da meraklısı baksın:
http://www.dezeenscreen.c...-haupt-and-terese-alstin/
Otomobil endüstrisinde hava yastıklarının mucidi olarak Volvo markası bilinir ve Volvo bu icadını 1987 yılında hayata geçirmiştir.
arabalarda koruma yüzdesi düşük güvenlik aparatıdır. emniyet kemeri hayat kurtarır, hava yastığı hava atar.
http://www.bobiler.org/up.../photographs/9519431z.jpg
yan hava yastıkları, orta ve yüksek şiddette aracın yanına orta bölümden gelecek darbelerde açılacak şekilde tasarlanmıştır.
fakat aracın yan gövde yapısı yolcuları korumak için darbeyi emecek şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle yan kısım darbeleri emdiğinden, bazı durumlarda yan hava yastıkları yanda meydana gelen deformasyona veya hasara bakılmaksınız açılmayabilir. yolcu bölümünün uzağına gelen darbeler, aracın yan tarafına motorsiklete benzer küçük araçlar çarptığında, direk-ağaç gibi dar cisimler çarptığında, diğer bir araca çaprazlama çarptığında, araç yan yattığında veya takla attığında açılmayabilir.

unutulmamalıdır ki, hava yastıklarını kontrol eden darbe sensörleridir ve araç üzerindeki darbe sensörleri üzerine herhangi bir darbe gelmedikten sonra açılmayacaklardır.

ve yine unutulmamalıdır ki olası bir kaza anında hayatınızı kurtaracak şey öncelikle hava yastığı değil emniyet kemeridir. hava yastıklarına güvenmeden evvel kemerinizi takılı konumda tutunuz.

hatta bir ek bilgi daha; herkes şehir içinde emniyet kemeri takmaz, hani küçük hızlarla olan çarpışmalarda emniyet kemerine gerek yok, zaten dayanır vücudum diye düşünür. fakat 50 km/h hızla bir engele çarpıldığında vücuda gelen etki 4 tondur ve hiç bir insan vücudu bu etkiye dayanamaz.
ön hava yastıkları, 25 km/h ve daha yüksek hızla sert bir duvara önden çarpma, aracın ön farlarından yaklaşık 15 derece sağa ve sola genişleyecek bir alandan gelebilecek orta ve yüksek şiddette önden çarpma esnasında açılacak şekilde tasarlanmış olup arkadan, yandan çarpmalarda ve takla atmalarda açılmayacak şekilde tasarlanmıştır.

ön hava yastıkları, yüksek bir kaldırıma veya tümseğe çarptığında, derin bir çukura düştüğünde, dik bir yokuştan aşağı inerken burun üstü yere çakıldığında ise şişebilir.
aynı zamanda, direk-ağaç gibi dar cisimlere önden çarpma, aracın kamyon arka kasasının altına girmesi veya önden çaprazlama bir engele çarpması durumunda açılmayabilir.
açılıp açılmaması ile ilgili tüm bilgilerin aracın kullanıcı el kitabında olduğu, kullanıcıların genellikle, tehlikeli tüm kazalarda açılması gerektiğini düşündüğü fakat aslında açılması için belli çarpma koşullarının sağlanması gerektiği, aksi takdirde açılan bir hava yastığının yarardan çok zarar getirdiği güvenlik aparatıdır. ayrıca hava yastıklarını araçtan çıkarıp bir aküye bağlayarak patlattığınız vakit çıkan o kulakları sağır eden patlama sesini kaza esnasında hiç bir kazazedenin duymaması da ilginçtir.
kafasına göre açılıp kafasına göre açılmayan araçların güvenlik mekanizması.
yaklaşık 120 km hızla çelik bariyerlere girilir,aracın önü tanınmayacak haldedir fakat hava yastıkları iki tarafda da* açılmamıştır.*
araç hareket halinde değilken sol ön kapı tarafına yaklaşık 20 km hızla kayarak gelen aracın çarpması sonucu yan hava yastıkları açılmıştır.
eğer arabada varsa,eğer arabada varsa ve çalışıyorsa,eğer arabada var,çalışıyor ve zamanı geldiğinde açılıyorsa,eğer arabada var,çalışıyor,zamanında açılıyor ve basıncı kişiyi boğmayacak şekildeyse kişinin kaza sonrası hayatını kurtaran aparat.