bugün

hastalığa tutulmuş erkek...ayrıca osmanlının yıkılma döneminde avrupaya karşı izlediği devlet politikası...
pek devlet politikası değildir o sadece osmanlıyı parcalamak isteyen dış güçlerin osmanlı için belirttikleri sıfattır.
insanların doğuması,büyümesi ve ölmesi süresince yaşlılık döneminin genellikle hasta geçmesi üzerine verilen sıfatın,yabancı devletler tarafından osmanlıya benzetilmesi.
ilk olarak 1853 yılında, Rus Çarı 2. Nikola'nın bir davette ingiliz büyükelçisine: "Kollarımızın üzerinde çok hasta bir adam var, samimiyetle belirtmeliyim ki, gerekli bütün hazırlıklar yapılmadan bu hasta ölüverirse büyük bir felaket olur" sözüyle kullanılan, zayıflayan osmanlı devleti'ne verilen sıfat.
çar nikola bu sözü sarhoş iken ingiliz elçisine bir köşede söylemiştir...
osmanliya car 1.nikolanin söyledigi, herkesin dilinde dolasan ve osmanlinin durumunu tek kelimeyle anlatan etkileyici söz
kırım savaşı öncesi tsar nicolai ın osmanlı yı ingilizlerle bölüşmek istemesi sebebiyle yaptığı teklifte osmanlı yı tanımlamak için kullandığı tabirdir. doğrudur, o tarihlerde osmanlı ayağa kalkmaya çalışan bir hasta adamdır lakin kırım savaşı sonrası yatalak hale gelmiştir, bu bakımdan nicolai ın hakkını verebiliriz.

o nicolai a ne oldu derseniz 3 sene sonra kırım savaşı sonuçlanmadan intihar etti.
aslı hasta ayı diye geçer. fakat hakaret için söylenmemiştir. rusya da ayı güçlü hayvan olarak bilinir ve nasıl biz "aslan oğlum!" diyorsak onlarda da ayı sıfatıyla övgü yapılır.
çar 2.Nikolay'ın ingiliz büyük elçisi ile görüşürken, Osmanlı hakkında yapmış olduğu benzetme. Kendisi aynı zamanda dönemin bulgar, sırp ve ermeni çetelerini kışkırtan ve besleyen kişidir. Ne gariptir ki kendisi hasta adam'dan önce yolcu olmuştur.

(bkz: etme bulma dünyası)
yunanistan; güncel hasta adam.
çar 2.nikolay ın , bir konser çıkışında ingiltere nin rusya büyükelçisi hamilton ile sohbet ederken kullandığı tabir. daha sonra büyükelçi de osmanlı ile ilgili raporunda bu benzetmeyi kullanınca hızla yayılmış oldu.
bi de hasta adam kompleksi ile ne yapacağını bilemeyen manyaklar vardır.
*
bir zamanlar osmanlı için söylenmiş olan tabirdir.
osurukları boklarından kötü kokan daha farklı bir insan. nasıl birşey lan bu? kokuyor lan her zamankinden daha fazla kokuyor. (Osmanlı ya böyle bir tarifi mümkün görmediğim için yazım bu denli farklı olmuştur)
hasta adam kelimesi osmanlı döneminde çıkmıştır ve olay şöyle gelişmiştir rus grandüşesi helena, çar 1 nikola nın daşereflendiddiği özel bir konser düzenlenmiştir.

işte bu konsere rus çarı 1 nikola, ingiliz elçisi sir hamiton seymour ubir kenara çekecek ve şunları söyleyecektir.

osmanlı devleti kritik durumdadır. memleket kendi kendine parçalanıyor. düşüşü çok büyük ve felaketli olacaktır. ingiltere ile rusya nın bu mesele üzerine tam bir anlaşmaya varmaları, birbirlerine haber vermeden tek bir adım atmamaları gerekir.

kurnaz ingiliz diplomatı sir seymour majesteleri nin bu sözlerini anlamış gibi davranınca çar, düşüncesini çok net biçimde ortaya koyar.

bakınız, kollarımın arasında hasta, çok ağır hasta bir adam var hasta adamın yaşamasını hepimiz istiyoruz emin olunuz ki bende sizin kadar, onun yaşamasını istiyorum. ancak ansızın kolarımızın arasında ölüvermesi, avrupa çapında bir savaşa neden olabilir. bu karışıklık esnasında ingiltere, istanbul a yerleşmek isterse buna göz yummayacağımızı açıkça söyleyebilirim. ben istanbul u işgal etmeyi düşünüyorum. bu düşüncemi ingiltereye bildiriniz.

ingiltere o dönemde osmanlı devleti nin parçalanmasına pek sıcak bakmıyordu. ingiliz diplomatın çara cevabı: kollarımız arasında ki hasta adamın ölmesini beklemektense neden iyileştirmiyoruz. oldu.

böylece hasta adam tabiri resmi kayıtlara da girmiş oldu bu tabir daha sonraki yıllarda, osmanlı devleti için, dönemin diplomasi dilinde kullanılan özel bir deyim oldu. popüler tarih.
emperyallerin çin için de kullandığı tabirmiş. (bkz: fearless)
hastalığı, 1792 yılında 'yaş'a oturmasıyla başlamış ve 1922 yılındaki ölümüne kadar tam 130 yıl sürmüştür.

- "yaş'a, taş'a, baş'a oturma!" deyimi onun sayesinde hayat bulmuştur.

(bkz: yaş antlaşması)
Hasta adam denilen Osmanlının 1800 lü yıllarda Krırım Savaşında Rusya yı yendikten sonra --hastayız ama ölmedik-- demesidir.
Osmanlı'nın gerileme devrinde büyük devletlerin her gün bir parçasını kaybeden osmanlı imparatorluğuna taktıkları isimdir.
(bkz: Homme malade)

Aşağıda dönemin bir fransız dergisinin kapağına da konu olmuş:
görsel
Osmanlı Devletinin son zamanları. Evet.
acilen doktora gösterilmesi gereken adamdır. ilaç tedavisi falan gerekebilir.
osmanlının son dönemi için yapılan benzetme. an itibariyle malum şahıs için hem mecazen, hem de gerçek anlamda kullanılabilir aynı benzetme.