bugün

salakzadelerin güya eleştirdiği devrimdir.

neden eleştirdiğini sorsan cevap veremeyecek kadar maldır çoğu, zira geçtikleri tedrisat abilerinden, belletmenlerinden, imamlarından icazet almadan düşünmelerini engellemiştir.

papağan gibi zırıldadıkları tek bir ezber var, "bizi geçmişimizden söküp aldılar". hangi geçmişten ulan lavuk? okuma yazma öğrenmesin diye evlerine kapadığınız köylülerin geçmişi mi, bildiği sadece kendine kalsın, iki satır okuyabiliyor diye herkes önünde el pençe dursun diye çocukları mektepe göndertmeyen şıhların, şeyhlerin geçmişi mi, insaların cehaletten kırıldığı, gelen mektubu okutmak için iki köy ötede adam arayanların geçmişi mi?

geçmişiniz buysa sizin geçmişinize tükürmek gerekir.

ha bir de tüm kültürümüz arap harfleriyle yazılmışmış. ulan kılıçtan geçirilip kanı derelere akıtılan, zorla islam'a geçirilen türklerin geçmişi ne olacak? elin çinlisinin 5000 senelik yazılı geçmişi var, işgalci araplar senin bütün yazılı geçmişini yakıp yıkmış, onun hesabı kimden sorulacak?

cehalet gırtlapına kadar çıkmış, adam arap harfi derdinde...
annesine saygılar sunduğumun memleketinde zannedersin ki osmanlıca okur yazarken bütün millet allame- i cihandı da latin harflerinin kabulü ile bir gecede cahil oldu. ulan şevket süreyya kafkas cephesinde askerine '' peygamberin kim?'' diyor verilen cevaplar evlere şenlik... bizim şakirt de zannediyor ki o zaman herkes hafızdı.

not: harf devrimi ile ilgili eleştiri hakkım saklıdır.
Yeryüzünde bir tek memleket gösterilemez ki, orada gençler kazara milli kütüphanelerine girerlerse, bir tek eser okuyamadan gitsinler. Böyle bir katliam hiçbir memlekette ve hiçbir memleketin tarihinde yoktur.
Peyami Safa - "Arap Harfleri", Türk Düşüncesi, Objektif 4
osmanlıcanın harfleri arapça ve farsçaya göre düzenlenmişti, doğrudur. ama o zamanın konuşulan türkçesindeki kelimelerin 4'te 3'ü arapça ve farsça kelimelerin türkçeye geçmiş halinden oluşuyordu zaten. fevkalade uyumlu bir alfabe idi. zaten latin alfabesine geçilince arapça ve farsça kelimelerin çoğu kullanılamamaya başlandı, bunun sonucunda ne yaptık? dilde sadeleşemeye gittik. ama bunu yaparken özellikle fransızcadan ve ingilizceden kelimeler ithal etmeye başladık. hatta öyle ki, ''ilim'' kelimesinin başına 'b' getirilerek 'bilim' diye çakma bir kelime uyduruldu. 'bilim' 1930'larda yapılan dil kongresinden sonra tedavüle sokulmuştur. amaç, ''dilde sadeleşme''... yerseniz...

benim açımdan mühim değil alfabe. esas bize zarar veren; arapçanın, farsçanın ve osmanlıcanın yasaklanması oldu. edebiyatımızın sonraki sönüklüğünden anlaşılabilir bu.

edit: şunu da söyleyeyim. ahmet cevdet paşa'dan tutun da, birçok osmanlı alimine kadar insanlar da harflerde değişiklik istediler. ama bunlar ıslah idi genellikle. harflere işaret koyalım demişti ahmet cevdet. öyle daha kolay olacağını düşünmüşlerdi. alfabeyi komple atalım dememişlerdi.
Türkçede 8 tane ünlü bulunduğu göz önüne alınınca çokta mantıksız bir uygulama değildir ancak bir ülkenin harf sistemi devrimle değiştirilmez, bu zamana yayılması geçiş devrelerinden oluşması gereken bir süreçtir yani icraat doğru ama uygulama son derece yanlıştır alimler gerçekten bir gecede cahil olmuştur gelmiş geçmiş en saçmasapan devrimlerden biridir aynı zamanda.
yine anlamakta güçlük çektiğim bir tartışma daha. be e beyin fukarası. madem bu kadar şikayetçisin bu dilden. sen eşinle dostunla ailenle ne bileyim evinde çocuklarınla karınla falan farsça konuş onlara arapça osmanlıca cart curt öğret. sana bir şey diyen var mı ? hee ama gel gelelim resmi bir işin olur bu devletle, o zaman türkçe kullanmak zorundasın. neden dersen burası türkiye cumhuriyeti. dilimiz de türkçe. evet aynen öyle resmi işlerde türkçe kullanmak zorundasın! (bkz: sike sike) he olmadı bu da hoşuna gitmediyse şayet, çek git kardeşim bu ülkeden. siktir ol git artık arabistana mı gidersin ırak mı pakistan mı cezayir mi neresi olursa senin bileceğin iş. bu ülkede kanun bu. (bkz: ya bu deveyi güt ya bu devrandan git)
arkadaşlar bugün bile hala kullandığımız dilin %80i arapça ve farsça kökenlidir, bu meseleyi eleştirmeyi vatan hainliği, savunmayı türk vatandaşlığı görevi görmeyi bırakmalıyız, harf devrimi dediğimiz dil devrimi değil sadece alfebe devrimidir, dil aynen kullanılmaya devam etmiştir, zaman içinde işbu günde maximum 3000 kelime ile hayat geçirir hala gelmişiz ki ne acıdır, o çok şükür kurtulduk dediğiniz günlerde halk 200.000 kelime ile günlük işlerini hallediyorlardı, sohbet ediyorlardı, bir gecede kril alfabesine geçtiğimizi, bu latin harflerini bıraktığımızı düşünün, zorlanırız, cinali bile okuyamayız. ama konuşmamız hala aynı dildir.

bir de kısa bir hatırlatma,
Türkçe kelimeler c - f - ğ - h - j - l - m - n - p - r - ş - v - z harfleri ile başlamaz,
Türkçe de f - h - j - v sesleri bulunmaz.

yani bilmiyorum ne kaldı geriye bunları atınca, zaten öztürkçenizden çok farsça, ondan bir adım geride de arapça konuşuyorsunuz ne yazık ki. büyük ünlü uyumuna da kanmayın pencere'yi bile, hafta'yı bile, pençe'yi, ütü'yü bile size Türkçe'dir diye yutturabilir.

devrim dediğimiz bir talihsizliktir, yine latin harflerine geçilebilirdi ancak Osmanlı Türkçesi alfabesi tümden yasaklanmamalıydı haftada bir saat öğrencilere öğretilmeliydi. pek çok kıymetli milli eserimizi okumaktan mahrumuz, ama zaten okumayan bir toplum, okumayan bir gençlik için dert değil bunlar.
kimse arap alfabesinin türkçeye latin alfabesinden daha uygun olduğunu falan savunmuyor zaten, neden savunmuyor çünkü türkçede 8 tane ünlü varken arap alfabesinde 3 tane var ve o üçlününde nerede sesli nerede sessiz okunacağını hareke koymadan anlamak zor oluyor o kelimeyi daha önceden duymadıysan. peki biz neye karşı çıkıyoruz, bunun bir devrim şeklinde yapılmasına karşı çıkıyoruz, bir ülkenin kulandığı alfabe bir gecede değişmez bunun için yıllar gerekir belli bir süre boyunca okullarda iki alfabe öğretirsin sonra yenisine geçersin bu sayede ne cahil kalırsın ne gerilersin bu dünyanın en saçma devrimini savunan insanlar arap harfleriyle yazılan kitapların yasaklandığını, üniversite kütüphanelerinden depolara konduğunuda biliyorlar mı? hitler öpsün alayınızı.

Edit:Anne falan biraz abartmışım ama dil ile alfabe arasındaki gayet bariz olan farkı anlayın artık birde şu isteyen arabistanda yaşasın olayınıda bırakın bağnazlığında bir sınırı var insanlar bir yerden sonra katlanamıyorlar buna ha son olarak fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olmayıda bir denerseniz beni çok mutlu edersiniz*
japonlar latin harflerıyle yazmadıkları halde nasıl gerı kalmadılarsa bız de latın harflerıyle yazmasak bundan dolayı su anki halımızden daha gerı kalmazdık . harf devrımı savunulması aptallık olan bır devrımdır . baki, fuzuli, seyh galip gibi dünya capındakı saırlerın ne dedıklerını bıle anlayamıyoruz . harf devrimi aynı zamanda sanat katili bir yapıya bürünmustur .
bugün kültürümüzü besleyen yazarların eserlerine yabancılaşmamıza sebebiyet veren değişikliktir.
iyi ki olmuştur. papağan gibi zırıldanan tek bir ezber var, "bizi geçmişimizden söküp aldılar" efem bu demagoji tamamen. sanki uzaya çıkacaklar arapça yazılırsa... osmanlıcıları kinse tutmuyor buyursun ecdadının izinden gidip ülkeyi uçursunlar.. ama iş o değil ki, illa ülkeyi iki tık geri götürecekler kafaya takmışlar, mirim.

isteyen arapçasını okusun gidip, ben türkçemi arapça diliyle yazamam yazdırmam kusura bakmayın.
(bkz: latin alfabesi kullanmayan gelişmiş ülkeler)
(bkz: arap harfleri türkçeye uymuyordu/#22720435)
(bkz: arap harfleri türkçeye uymuyordu/#22720435)
ulkeyi bi gecede katolik yapmış devrimdir. 1923den once ne vardı bilemiyoruz açıkcası her şey pufff, yok oldu. tarihi olmayan bi milletiz artık.. bi iki mezar taşı goruyorum kadıkoy'de, muhtemelen dedelerime ait ama ne yazyıyo okuyamıyorum!!!
görsel
kemalistler ve bir kısım milliyetçiler tarafından sürekli savunulan devrim. ulan türkiye harf devrimini gerçekleştirdi de uzay mekiği mi yaptı?
2014 de bile hala daha arap faşistliği yapan adamların boş boş eleştirdiği düzen. arap alfabesi kullanmadığımız için zaten ne olduysa oldu bize değil mi? arap alfabesi kullanan devletler süper güç biz üçüncü dünya ülkesiyiz!! ne kadar gereksiz eleştirileriniz var.
Türklerin tarih boyunca kullandıkları alfabeye daha yakın olan alfabeye geçiştir. Arap alfabesi hiçbir şekilde Türklerin orta asyada kullandıkları alfabelerle yapı yönünden uyuşmamaktadır. Japonlar niye harf inkılabı yapmadı sorusunun cevabı da buradadır işte. Japon kültürü zaten mevcut alfabesiyle özdeşleşmiştir ve onunla doğmuştur. Peki türk kültürü arap alfabesiyle mi beslenmiştir? Tabii ki hayır. Hatta ve hatta turancılık, türkçülük politikalarıyla öne çıkan ittihatçılar harf devrimi sırasında latin alfabesini savunan kısımdadırlar varın siz düşünün artık hangi alfabenin Türk ismine daha çok yakıştığını, Türk kültürüyle daha uyumlu olduğunu. Eğer ortada yanlış bir iş varsa bu osmanlı döneminde arap alfabesine geçilmesidir. Okuma yazma oranı düştü konusuna gelecek olursak eğer cumhuriyetten önce kapkara bir cahiliye devri yaşanmaktaydı. Cumhuriyet öncesinde okur yazar oranı yüzde 3 iken harf inkılabından sonra 1935 sayımlarında okur yazar oranının yüzde 20'ye çıktığını görüyoruz. Şunları araştırmadan, bilmeden gelip buraya yazanlar umarım biraz cahiliye dönemlerinden sıyrılırlar. Cumhuriyeti, laikliği, Atatürk'ü karalayacağız diye içiniz içinizi yiyor.
(bkz: 12 tane sesliyi 5 harfle karşılayan milletler)
(bkz: 12 tane sesliyi 5 harfle karşılayan milletler)
ben dedemin yazdigi mektuplari okuyamiyorsam iste bu illet yuzundendir.

allah emegi gecenlerin belasini versin.
Osmanlı devrinde yapılması planlanmıştır. Harf devrimi kötü değildi. Sadece öztürkçecilik kötüydü. Türkçeleşmiş kelimeyi dilimizden çıkarmak.

Ha bir de madem seviyorsunuz Arap harflerini gidin öğrenin. Şahsen ben biliyorum.
Amacının tamamen farklı olduğunu ve asıl amacından sapmış olduğunu düşündüğüm inkilaptır. Amaç batının ilim seviyesini yakalamaksa, Osmanlı'nın zamanının en ileri ilmine sahip olmasını sağlayan iş bu harfler miydi ki zayıflatılan imparatorluğu geri de bırakan.
(bkz: amerikalıların harf inkılabı yapması gerekliliği/#22893696)
güncel Önemli Başlıklar