bugün

iki bayramı bir arada yaşayacak olmamızdan dolayı akla gelendir. her ne kadar bayramların hepsi büyüktür diyecek postişler çıkacak olmasına rağmen çoğunlukta bir bayram diğerinin önüne geçecektir. misal moonlight sonata saygıdeğer kişisi bir paragraf 30 ağustos kutladıktan sonra ''ha bu arada ramazan bayramınız da işte şey olsun'' diye geçmiştir. kimine göre ise dini bayramlar önde gelir.
karar vermeden önce bu bayramların neden kutlandığını amacını önemini bilmek gerekir.
(bkz: önemli olan boyu değil işlevi)
nasılki 30 ağustos sabahı 30 ağustosu yaratan nefer saf tutup secdeye durmuşsa, el açıp zafer dilemişse, allah allah nidalarıyla zafere yürümüşse, aynı hisle, aynı millet sevgisi ile, aynı kurtuluş coşkusuyla bir kolunda milli bayramın, bir kolunda dini bayramın, bayram namazına gidebiliyorsan ne mutlu sana, senden büyüğü yok.
yok eğer birini öksüz bırakıp gidebiliyorsan, o mu, bu mu ise milletinden istediğin, senden küçüğü yok demektir.
türkiye'nin çok uluslu bir devlet olduğunu hatırlamakla çözüme kavuşacak sorunsaldır. öyle ki; karşılıklı saygı ve anlayışla yaklaşıldığında, ayrılıkların aslında, hayata farklı renkler kattığı gerçeği ortaya çıkacaktır. iki bayram durumu kavgaya değil, iki farklı görüşün birbirini medenice kutlamasına vesile olmalıdır.