bugün

görsel
Allah izin verirse ben iki kere görebilecek bir ömür skalasına sahibim.
ömründe iki defa kimsenin göremeyeceği yıldızdır.

halley bisküvisi o zaman çıkmış. *
Çıplak gözle görülebilen tek kuyruklu yildiz değildir.

(bkz: hale bopp
yörüngesini bir insan ömründe (75-76 yıl) tamamlayan çıplak gözle görülen tek kuyruklu yıldızdır.
https://youtu.be/UbB_GoA0ciQ Birde yürovijın tribi vardır.
(bkz: Kuyruklu yıldız altında bir izdivaç)
76 senede bir dünyanın etrafında döner.
Orta çağ inanışına göre yaklaşmakta olan felaketin habercisi olarak değerlendirilmis.
Edmond Halley'in yeniden geleceği yılı hesapladığı kuyruklu yıldız. ne güzel bişey olmalı, isminin en enteresan gökcismiyle anılması. rahmetlik bu günleri görseydi keşke.
her formaya nasip olmayan yıldızdır.
insanda çeşitli sözler söyleme istediği uyandıran yıldız.
misal mi? şu:
(bkz: götünüze girsin)

not: ergenlik ara ara bi selam verip gidiyor. ondan yani çok şeetmeyin.*
olsa da yesek.
kuyruklu yıldızın yörüngesini, adını aldığı Edmond Halley hesaplamıştır. Halley, hesapladığı yörüngenin 1531 ve 1607'de görülen kuyrukluyıldızlar ile çakıştığını saptadı ve bu kuyrukluyıldızların aynı kuyrukluyıldız olduğunu, 1758'de döneceğini öne sürdü. Bu varsayım doğrulandı ve kuyrukluyıldız 1758, 1835, 1910 ve 1986'da yeniden ortaya çıktı. Hesaplamalara göre MÖ 12 yılında da görünen Halley kuyruklu yıldızının Hıristiyanlığın kutsal kitabı incil'in Yeni Ahit'inde peygamber isa'nın doğumu ile ilgili öykünün anlatıldığı incil bölümlerinde göründüğü anlatılan Beytlehem yıldızı olduğu sanılıyor. Bu durumda sonradan saptanan miladi takvimin başlangıcı 0 yılında değil, MÖ 12 yılına düşmeliydi.
75-76 yılda bir dünyadan gözlemlenebilen kuyruklu yıldız. En son 1986'da görülmüş. 2061 yılında tekrar gelecektir. Umarım o manzarayı görebilirim.
1999 yılında bir kere daha görülmuştur.
bir insanın yaşam süresinde görülebilen tek kuyruklu yıldızdır.

o tarihte hayatta olanlarımız 2061 yılında bu yıldızı görme fırsatına erişecek. 1986 ve öncesi dünyaya gelenler ise bu yıldızla tanıştılar bile.
en son doğduğum sene olan 1986'da gezegenimiz semalarında arz-ı endam eden kuyrukluyıldızdır.

ayrıca ülker halley'in de altın renkli paketinin üzerinde yeşil yeşil sanılır kendisi.
kuyrukluyıldızlar güneş sistemi boyunca büyük turlar atarlar ve ancak bu sayede güneş'in yanına geldiklerinden onları görebiliriz. Bu çok sık gerçekleşmez ve bu yüzden oldukça özel bir olaydır.
bir kuyruklu yıldız güneşe yaklaştıkça ışık vermeye başlar ve milyonlarca kilometre uzunluğunda olabilen bir "kuyruğa" sahiptir.
en meşhur kuyruklu yıldız, halley kuyrukluyıldızıdır ve 1682'de onu inceleyen edmund halley'in adını almıştır. Halley, bunun aslında bizim güneş sistemimizin ucuna her 76 senede gelen aynı yıldız oldugunu bulmuş ve 1758'de geri döneceğini tahmin etmiştir.
Neyazık ki bi dahaki geçişini göremeden 1742'de vefat etmiştir.
Dünya menzilinden sondan bir önceki geçişi (1910), Gürpınar'ın Kuyruklu Yıldız Altında Bir izdivaç romanının konusunu teşkil eder.
eski zamanlarda yabancılar tarafından "türklerin uğurlu yıldızı" olarak nitelendirilen kuyruklu yıldız. gökyüzünde görüldüğü zaman, türklerle yapılan tüm savaşların kaybedileceğini düşünürlermiş. bir döneme kadar da öyle imiş nitekim.
anap döneminde geçen akp döneminde henüz geçmemiş olan kuyruklu yıldız. her geçişinde dünyada sıradışı şeyler olur hep.
kesin kes bu yıldız hüccet kaim aleyhisselamın alametidir. lakin söz konusu yıldız her 76 yılda bir dünyamızın yakınından geçmektedir, işte bu yüzden el kaim as, kesin bu yüzyılda çıkacak diyemiyoruz....öyle ya 2066 yılı gibi yine yakınımızdan geçecektir ve bu tarihlerde de çıkabilir.
ben ilkokul çağlarındayken dünyamızın yakınlarından geçmişti. günlerce gözlemlemiştik onu. kendimi çok şanslı hissetmiştim sözlükçülerin bahsettiği efsanevi nesillerden biri olabilirdim belki.
yamulmuyorsam 80 senede bir dünyamıza uğruyor.

edit : bahsettiğim tarih 90lar.