bugün

avrupalıların türklere ve müslümanlara karşı yaptıkları seferler. toplamı 7 tanedir. ama bazılarına göre hala devam etmektedir..
Aklima ilk olarak Aslan Yoruklu Richard ile Papayi getiren olaydir.(Neden acaba?)
1.Haçlı seferi

1096'da ilk haçlı birliği istanbula ulaşır Bizans imparatoru bu kalabalık birliği derhal Anadoluya geçirir 600 bin kişilik bu buyük ordu izniki kuşatır.Selçuklu hükümdarı Kılıç Arslan bu sırada Malatya kuşatmasındadır Başkentini kurtarmak için hızla izniğe yönelir ancak iznik haçlıların eline geçer.

Danişmend Gazi,Kılıç Arslan ve Oğuz beyleri Haçlıları Eskişehir yakınlarındaki Dorileon denilen yerde karşılar.Yapılan savaşta iki tarafta büyük kayıplar verir.Bu büyük kalabalığı dağıtamayacağını anlayan Kılıç Arslan Ve Danişmend Gazi geri çekilirler.Haçlılar yaptıkları anlaşma gereği izniki ve aldıkları yerleri Bizansa bırakırlar.

Bundan sonra Anadoludaki Türkmen kuvvetleri haçlılara karşı baskın savaşları ile mücadeleye girişirler.Böylece haçlılara büyük kayıplar verdirilir.Haçlı ordusu Toroslar civarında Kayseri Emiri Tur Hasan Bey Kılıç Arslan ve Danişmend Gazi tarafından yenilgiye uğratılır ancak Haçlılar ilerlenmesine devam ederek Antakya yı alır.

Güneye inen Haçlılar Suriye ve Filistin sahil şeridindeki kaleleri ve şehirleri alarak Kudüse ulaşır.Kudüs o sıralarda Şii Fatimi devletinin elindedir ve savunması zayıftır.Haçlılar Kudüsü alır ve 100 bin Müslümanı kılıçtan geçirirler.Böylece 1.Haçlı Seferi amacına ulaşır.
1. haçlı seferi papa 2. urban ın 1095 te , isa nın yattığı kutsal lahidin müslümanların elinden alınması için yaptığı çağrı ile başlar. bu çağrıya katılanlar genellikle, avrupa nın işsiz güçsüz takımı, toprak ve servet peşinde koşan ayak takımı, suçlular, topraksız veya az toprak sahibi olan prensler ve köylülerden oluşan çapulculardı. bu ordunun başında münzevi peter diye anılan bir papaz vardı. eşekle avrupa yı dolaşıp adam toplamıştı. bunların bir kısmı yollarda perişan oldu. geri kalanı bizans ı yağmaladı. öyle ki kiliselerin kubbelerindeki kurşunları bile söktüler. anadolu ya geçtiklerinde ise yok edildiler.
batı avrupa hıristiyan aleminin türlü toplumsal, dinsel, ekonomik nedenlerle müslümanları ezmek için ortadoğuya yaptıkları 1096-1270 yılları arasında yaptığı sefeler.
Eski dünyanın akdenizi için iki kültürün karşı karşıya gelişi anlamındaki savaşlardır(1095-1270);

11. Yüzyılda Hıristiyan ve Müslüman dünya, kutsal şehir Kudüs için karşı karşıya geldi. Hızla ilerleyen müslümanlardan, Kudüs ü geri almak için toplanan askerler sırtlarında kırmızı kumaştan haç taşıyordu. Haçlılar diye anılan ve Avrupa nın barbarlık dönemini temsil eden güçlerle; bilim ve sanatta, gerilemenin hemen öncesindeki en gelişkin aşamasını yaşayan müslümanların mücadelesi iki yüz yılı aşkın sürdü. 1099 da Kudüs ün zaptı, Kutsal Topraklarda kurulan devletler, 4. Haçlı Seferi ve istanbul un 1204 te Latinlerce alınması sürecindeki dinsel görünüm, aslında Akdeniz in denizsel ve ticari mekanına hakim olma amacını örtüyordu. Savaşların, Kudüs ün kimde olduğundan bağımsız olarak dünya tarihini etkileyen başka sonuçları da oldu. ilk kez yakından tanışan iki toplum, birbirlerinin eserlerini kendi dillerine çevirip, günlük yaşama ait farklı kültürlerini birbirlerine aktararak ticaret ilişkilerini de geliştirdi. Batıda bilinmeyen pek çok buluş Avrupa ya götürüldü. Papalığın yönetimindeki Haçlı seferleri kilisenin otoritesinin zayıflamasını, Avrupa da kralların güçlenmesini getirdi. Haçlı seferlerinden büyük yara alan ortodoks Bizans ın katolik dünyayla yaşadığı güven bunalımı, istanbul u Türklerin almasına dek sürdü.

ilk seferdeki kahire li tüccar belgeleri gösterdi ki, tüm kredi ve ödeme araçları, ticari ortaklık biçimleri o gün doğuda biliniyordu. Bunları hangi toplumun icadettiğine inanıyorduk? sorusunu akla getiren savaşlar zinciri.
Papa II. Urban tarafindan birlestirilen klanlarin en buyuk amaci, kutsal topraklari almak ve zengin muslumanlarin kaynaklarini somurmekti. 4000 atli sovalye ve 25000 yaya askerden olusan topluluk 1096 yilinda konstantinapolis'ten (istanbul) yola cikarak onune gelen yahudi ve muslumani yok etmistir.
Zengin müslüman insanları kıskanan fakir avrupalıların zenginleşmek uğruna müslümanlara saldırmasıdır.bu seferlerde görev alan askerler genellikle profesyonel asker olmaktan uzak,dilenci,hırsız,suçlu vb gibi ayak takımını oluşturan kimselerdi. Misal vermek gerekirse,ilk seferdeki ordunun neredeyse tamamı bunlardan müteakipti. Sefer başlarken sayısı beşyüzbin civarında olan bu ordu,antakya'ya ulaştığında ancak seksenbin kişi kalmıştı.
1096 yılında başlayıp sonuncusu 1991 de ABD-Irak arasında yapılan savaştır.
tek bir ırka değil; tüm doğuya karşı yapılmıştır. zamanında medenileştirme olarak adlandırılmıştır.
asrımızda amerikanın başını çektiği mazlum halklara saldırı biçimi.
papalığın teşvikiyle hiristiyan avrupalıların müslümanlara karşı tertip ettikleri seferlerin genel adına haçlı seferleri denmektedir. en önemlisi dini olmak üzere, siyasi, sosyal ve iktisadi sebeplere dayanan haçlı seferleri'ni papa ikinci urbanus, 1095 yılında toplanan clermont konsili'nde yaptığı konuşmayla başlatmıştır. asırlarca devam edip, milyonlarca insanın can kaybına, devletlerin yıkılıp ülkelerin tahrip olunmasına sebep olmuştur
tamamina yakini basarisizlikla sonuclanmis, yuzbinlerce avrupali hristiyan'in olumunden baska bir sey getirmemis gibi gorunse de haddi zatinda uzun vadede basarili olmus seferlerdir. zira hacli seferleri batiya dogru yonelen turk baskisini durdurmustur. bu baski yeniden canlanip turkler'in batiya ilerleyisi yeniden basladiginda ise is isten gecmis, avrupa kendine gerekli olan zamani bulmustu. cunku tam da o sirada avrupa ortacag karanligindan cikmis, gerek ekonomik gerekse teknik ustunluk saglayacagi donemin arefesine gelinmis ve bunun icin gerekli olan altyapi hazirlanmisti. bunun verdigi direncle baskiya dayanabilmis hatta ustunluk saglamislardir. demekki taarruz eden, saldiran, uyusuk uyusuk oturmayan bunun semeresini onunde sonunda aliyormus.
modern dunyada en son Inter Milan-Fenerbahce ve Sevillia-Fenerbahce maclarinda gordugumuz saldiridir.
Sonuc ise ayni.
avrupa'da sistem dışına atılan işsiz güçsüz insanların ordu çatısı altında istihdam edilmelerine olanak tanıyan saldırı hareketidir. bu seferlerin ardından rönesans ve reform hareketleriyle yeniçağ şekillenmeye başlamıştır.
sonuncusu sözlükte başlamak üzeredir, hadi hayırlısı.
batı dünyasının içinde bulunduğu bok durumdan kaynaklanır.kısaca özetleyelim;papa II.urban adlı papamız bakmış ki doğu da müslümanlar zengin refah içinde yaşıyorlar,birde bakmış avrupaya, sokakları bok götürmekde, hemen avrupada ki krallara haber etmiş,zaten heyecan arayan krallar bir de altın ve refah kelimelerini duyunca arkalarına topladıkları bilinçsiz kalabalıklar ile orta doğu'ya akın etmişlerdir.selçuklu devleti her ne kadar kayıplar verdirtse de ilk haçlı seferi amacına ulaşır.
şöle bir sonuçlarına bakıcak olursak;
-avrupalılar bilim ve ekonomiyi ortadoğu'dan alıp batı'ya götürmüşlerdir.
-pusula,barut gibi teknolojilerde avrupaya kaymıştır,bu teknolojilerin kayması sonucunda feodalite yok olacaktır.
-reform ve rönesans gibi yenilikçi akımlar doğacaktır.(bir anlamda şuan ki her anlamda güçlü avrupanın doğuşu)
görünen nedeni dini olmasına rağmen istanbul'u yağmalamalarının ardından gerçek nedeninin ekonomik kaynaklı olduğu anlaşılmış toplamda 7 seferden oluşan haçlı birliklerinin anadoluyu geçerek ve kutsal topraklara ilerlemeye çalışmasıdır.nitekim türkler sayesinde genel anlamda başarısız olmuşlardır.
ilki yapılmadan hemen önce papa ll.urban tarafından yapılmış olan konuşmanın tam metni :

http://www.crusades-encyc...com/speechatclermont.html
kudüs'ü bahane ederek doğu'nun zenginliklerini ele geçirmek isteyen avrupalıların ''din kisvesi'' altında düzenledikleri seferler. bugünkü gelişmiş avrupa'nın temelleri haçlı seferleri ile atılmıştır.
çok sevgili , saygıdeğer haşmetmeapları, canımız ciğerimiz başbakanımızın da dediği üzre kültürlerin birbiriyle iç içe geçmesini sağlamış güzel olay!
katolik kilisesinin haçlı seferleri yani hakimiyet savaşları üç yönlü olmuştur. yaygın kanı doğuya doğru olan ağırlıklı olarak da kudüs'e doğru olan seferlerdir. bunun dışında haçlı seferleri birer kez de kuzeye ve batıya(roma'nın batısı) doğru düzenlenmiştir. kuzeye; almanya'ya ve iskandinavya'ya doğru olan putperest olan kavimlerin katolikleştirilmesi faaliyetidir. batı'ya yapılan ise güney fransa'ya doğru olan haçlı seferidir. bunun sebebi güney fransa'da o dönem çok yoğun bir cathar inancının başgöstermesidir. cathar bogomil kaynaklı bir inanıştı ve cathar'lar bogomil inancını daha da disiplinize eden bir anlayış benimsemişlerdi.(hıristiyanlığın yayılması sırasında balkanlarda ortaya çıkan bogomiller isa'nın allah'ın oğlu olduğuna inanmaz şarap içmezlerdi. bkz: bogomil). bu iki seferde katolik kilisesi doğunun aksine başarıya ulaşmıştır. konuşarak değil tabi..
(bkz: cathar)
380 yıl önce, cebelitarıkı aşarak ispanyaya giren islam ordularına avrupanın cevabıdır aslında. haçlı seferleri ile cihad arasında pek fark yoktur. tabi eğer araplar bizim buraların gülleri pek bir güzel charles efendi diyerek ellerinde bir tutam gül ile gitmediler ise.
an itibariyle yapılan seferlerdir. bütün haçlı toplanmış, el kadar libya ya saldırıyor. 1 e 10. yuh!
batının müslüman dünyası üzerine yaptığı sosyal, kültürel ve askeri operasyonlara verilen isim. avrupalı zamanında birbirlerini yemiş, mezhep savaşlarını halletmiş, aç kalıp doğuya sefere çıkmış, adı haçlı seferi konulmuş. daha önce yapılanlar haçlı seferi değil açlık seferiydi. batıda dini yerler kimin umurundaydı ki, adamların ağızları açlıktan kokuyor, yiyecek ekmekleri kalmamış, koskoca kıtada para dönmüyor, feodal beyler de halkın kanını sömürüyorken yapılan seferlere haçlı seferi demek sadece duruma bir kılıf biçmek ve gerçeği saptırmaktır.

şimdilerde libya üzerine yapılan operasyona da verilecek tek isim şafak yolculuğu falan değildir. aç gözlülük operasyonu zannımca en uygun isimdir.