bugün

(bkz: gümrük komisyoncusu)
gümrük beyannamesi: gümrük giriş ve çıkış beyannamesi olmak üzere ikiye ayrılır. bilgisayarlı ortamda (edi gümrük sistemi) veri girişi yapılır ve gümrüğe sunulur.son yapılan düzenleme ile beyannamenin tescil aşamasından önce değişiklik yapılabilmektedir. kendi değişikliğinizi yaptığınızda yeniden döküm almanız gerekir bunun da sebebi yeni çıkan uygulama ile beyannamelerde alt tarafta bir kod çıkmaktadır.. bakıldığı zaman değişiklik yapılan beyannamedeki kod ile sonraki farklıdır. tescilden önce değişiklik yapılamayacak bölümler ise : eşyanin tarife açılımı, ticarı tanimi, markası,kap, no dur.tescil aşamasından sonra yapılan değişkiliklere ise redrese denir. hatanın türüne göre ceza uygulanır ama genellikle 241/1 dir. gümrük komisyoncusunun kabusudur.
gümrük beyannamesi 3 nüshadır:kırmızı,yeşil ve sarı.
ihracatçı firma veya vekil tayin edilen gümrük müşaviri tarafından hazırlanır. Bağlı olunan ihracatçı birliklerinden onay alır ve nüshaları ilgililere dağıtılır. Gümrük beyannamesinin tescil edilmesi; sadece tarih ve no. alınması, açılması; malın gümrük sahasında olup yüklemeye başlanması, kapanması ise yüklemenin bitişinin ilgili gümrük memurları tarafından onaylanması anlamına gelir.
ihracatta gümrük mevzuatı uyarınca doldurularak ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylanmasından sonra gümrük idaresine sunulan belgedir.
bir takım şekil şartlarını bulundurması gereken, gümrük giriş ve çıkış işlemlerinin yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan vesaik.