bugün

bir halt ederken yakalanmış eline yüzüne bulaştırmış insan deyintisi. şöyle devam eder:

(bkz: açıklayabilirim)
(bkz: sağdan gösterip soldan vurmak)
(bkz: dur izah edebilirim)
aslen dünya üzerinde gerçekleşen pek çok eylemin yanlış anlaşılması neticesinde kullanılan savunma cümlesidir.

hakikaten de dünyada pek çok şey göründüğü gibi değildir. hani derler ya "insanlar konuşa konuşa, hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır." diye. hah işte bu ata sözü çok önemlidir bu anda.

insanlar fikirlerini anlatırken çoğu zaman karşısındakini, sanki kendi beyninin içinde yaşayan bir canlı olarak görürler. kısaltmalarla, kestirme cümlelerle, sadece kendisinin anlayabileceği türden betimlemeler ve şifrelerle anlatırlar fikirlerini. bu durumda, anlatılan pek çok şeyi birleştirmesi mümkün olmayan insan da "lan sen ne şerefsizmişsin" diyerekten saldırıya geçebilir, anladığı şeyin şiddetine bağlı olarak. karşısındaki "lan sensin şerefsiz" der durur.

işte bu durumda devreye, hadiseye dışarıdan bakan kişi girer. bu kişi karşısındaki karakterlerin çarpışmasını izlerken teşhisini koyar. "göründüğü gibi değil".

bu tamamen insanların beyinlerinde oluşan şemalarla alakalıdır. gelişim ve öğrenme, çoklu zeka kuramı gibi dersler alanlar bilirler. insanlar küçüklükten itibaren her şeyi beyninde belli bir şemaya oturtur. gördüğü ilk dört ayaklı hayvan 'köpek' olan bir çocuk, bir 'kedi' gördüğünde onu 'köpek' sanır. lakin köpeğin havladığını görmüşse bu çocuk, kedinin miyavlaması karşısında 'şema'larını değiştirmek zorunda kalır. "ne oluyor lan sendromu" olarak adlandırmak mümkün amiyane tabirler. çocuk bu kez "dört ayaklı hayvanlar köpektir" şeklinde tasarladığı şemaya, "havlayan" özelliği de ekler.

şimdi örnekler;

"mini etek giymek teşhirciliktir." diyen bir insan bazı kişilerce "yobaz, molla, iran'a gidesice, insanlıktan nasibini almamış" olarak adlandırılıyorsa eğer, bu insanların kafasındaki "molla" şeması "mini eteğe karşı olmak" özelliği de barındırıyor demektir.

bu "yobaz, molla, iran'a gidesice, insanlıktan nasibini almamış" olarak adlandırılan kişi "tayyip erdoğan takiyecinin daniskasıdır." gibi bir söylem geliştirdiğinde, aynı kişi tarafından "medeni, aydın, türkiye gerçeklerinin farkında" olarak tanımlanabilir. işte bu durumda sürekli birilerini adlandıran kişilerin 'şema'ları tepetaklak olabilir.

"lan bu adam yobazdı. ama ne kadar da aydın görüşlüymüş. ne oluyor lan?" düşüncelerine gark olur.

not: örnekler farazidir. hadisenin özümsenmesi için güncel yargılardan dem vurulmuştur.
(bkz: dışı seni içi beni yakar)
aslında göründüğü gibidir.
herkes sahte.

(bkz: ben böyle hayatın)
http://galeri.uludagsozlu...ündüğü-gibi-değil-400405/