bugün

Güneş gökyüzünde yükseldiği zamanlarda Güneş'ten gelen kısa dalga boylu mavi ışık daha uzun dalga boylu renklere göre çok daha fazla saçılarak her yöne dağılır ve bu durum gökyüzünün mavi görünmesine sebep olur.
Bilimsel bi açıklaması var ama şu an açıklayamam.
internetten bak*.
Gökyüzü açık olduğunda, mavi ışık diğer ışıklara oranla en fazla saçılan ışıktır.
Bu yüzden de gökyüzü mavi görünür. Mesela gökyüzü yoğun bulutlarla veya dumanla dolu olduğunda, tüm ışınlar nerede ise aynı oranda saçılır.
dışında su tabakası bulunduğu içindir. okyanuslar mavidir.
gökyüzünün bin bir tonunu görmemiş birinin penceresiz evinde otururken kendi kendine sorduğu bir soru. halbuki gökyüzünün sadece mavi olmadığını öğrendiğinde sorabileceği bir sürü sorusu olacak. tabii bu hoşuna gidecekse, ne mutlu gökyüzüne.

http://ericcahan.com/portfolio/sky-series/
Gaz moleküllerinin büyüklüğünden daha uzun dalgaboylarına sahip renkler ise (kırmızı, turuncu) daha az tutulurak moleküllerin içinden gerçerler. Bu olaya Rayleigh saçılımı denir. Gaz molekülleri tarafından etrafa saçılan mavi renkten ötürü gökyüzünü mavi görürüz.
Fizikçi arkadaşımın günde en az 5 kere sorduğu soru.

Yeter lan bana ne aq.
biz de dün gece uzun uzun bu konu hakkında konuşuyorduk, hem türkiyeye hem de bütün dünyaya çok faydalı bir entry.
Gökyüzünün mavi görünmesinin sebebi ışınların kırılma olayından kaynaklanmaktadır.

Güneş ışınları atmosfere girdiğinde atmosferdeki gaz moleküllerine ve toz parçacıklarına çarparak saçılır. Bu saçılma olayına difuzyon denir. Difuzyon olmadan gökyüzü renk kazanmaz. Normalde hava renksizdir. Gökyüzüne mavi rengini veren ise güneş ışınlarının kırılarak dağılmasıdır.

Uzun dalga boylu güneş ışınları ve kısa dalga boylu güneş ışınları vardır. Bunların atmosferde yayılması da doğal olarak farklıdır. Gökyüzünün mavi olmasını ışınların kırılmasıyla şöyle açıklayabiliriz. Uzun boylu güneş ışınları (kırmızı, turuncu, sarı...) kısa boylu güneş ışınlarına (mavi, mor...) oranla daha fazla mesefa katedebilirler ve yeryüzüne ulaşabilirler. Ancak kısa olan mavi ve mor güneş ışınları havadaki moleküller tarafından absorbe edilirler, emilirler. Daha sonra farklı yönlere tekrar salınırlar. Uzun güneş ışınlarında böyle bir olay sözkonusu olmadığı için o renkler havada yayılmazlar. Havada yayılan mavi ışıktır ve daha çok ve daha farklı yönlere yayıldığından dolayı gökyüzü mavi görünür.

En fazla saçılan güneş ışını mor renktedir. Mor renk maviden daha fazla yayılır. Işınların yayılması farklı yönlere olabilir. Mavi ve mor ışınlar geriye de yansıyabilir. Bu da dünyamızın uzaydan da mavi renkli görünmesine neden olur.

Yani olay güneş ışınlarının yayılması olayıdır. Hangi ışın daha fazla yayılıyorsa gökyüzü o rengi alır. Hava açık olduğunda mavi ışınlar daha fazla yayılma gösterdiğinden de gökyüzü mavidir.

Gün batımında ve doğumunda güneş ışınları atmosfere yatay açıyla geldiklarinden dolayı normalden fazla yol sarfetmek zorunda kalırlar. Bu yuzden daha cok ışık ve renk saçılır.