bugün

Hakkında yapılmış bir belgesel;
http://www.turkcealtyazi....-worlds-first-temple.html
(bkz: gökhan tepe)
şanlıurfa'ya yol düşerse muhakkak gezilesi bir arkeolojik kazı bölgesi. üstelik şehre çok yakın. dikili taşlardaki şekiller gayet dikkat ve ilgi çekici.
dünyanın bilinen ilk tapınağına ev sahipliği yapan arkeolojik alan.
hayvan çizimleri ile bezeli kayaların yıldız haritaları olduğu iddia ediliyor.
nasıl bir miras üzerindeyiz belli değil. harika.

"Göbeklitepe Höyüğü, Şanlıurfa'da bir tepe üzerine kurulu Cilalı Taş Devrinden kalma, dünyanın bilinen en eski dini yapılar topluluğu.

1963'te fark edilen dokuz hektarlık kazı bölgesinin önemi yaklaşık 10 yıl kadar önce tarlasını karasabanla sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götüren Mahmut Kılıç sayesinde anlaşılabilmiştir.

Şanlıurfa'ya 20 km'lik bir mesafede, Örencik Köyü yakınlarındadır. 1995 yılında ilk kez Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğü'nün işbirliğiyle kazı çalışmalarına başlandı. Kazılar Alman arkeolog Doç. Dr. Klaus Schmidt'in başkanlığında yürütülmekte olup, her yıl eylül ve ekim aylarında 10 haftalık bir süreç içinde yapılmaktadır.

Günümüze kadar yapılan kazılar sonucunda bir Cilalı Taş Devri yerleşimi olduğu anlaşıldı. Tarihi MÖ 11 binyıllarına uzanan, tapınma amaçlı törensel alanlara ait mimari kalıntılar, dikili taşlar ve üzerinde kabartmalı yabani hayvan ve bitki figürlerinin bulunduğu taşlar günyüzüne çıkartıldı. Bölgenin önemi ise günyüzüne çıkarılan en büyük tapınma alanını barındırmasıdır.

Günümüze kadar yapılan kazılarda elde edilen bulgular çerçevesinde uzmanlar Cilalı Taş Devri insanının henüz çevresindeki hayvanları evcilleştiremediğini düşünmektedir.

Bölgedeki kazı çalışmalarının her yıl Eylül ayında başladığını ve yaklaşık 10 hafta sürdüğünü anımsatan Doç. Dr. Klaus Schmidt şunları belirtti:

"Göbeklitepe'deki kazılarda elde ettiğimiz bulgularla, dünyanın bilinen en eski tapınma merkezlerinden birinin bu bölgede olduğunu ortaya çıkarmıştık. Ancak, son kazı çalışmalarıyla tapınma merkezinin dünyanın en büyük tapınma merkezi olduğunu tespit ettik. Yaptığımız araştırmalarda, Cilalı Taş Devrinde yaşamış insanların, yabani sığır, akrep, tilki, yılan, aslan, yaban eşeği, yaban ördeği ve yabani bitki kabartmalarını incelediğimizde hayvanlarını evcilleştiremedikleri sonucuna ulaştık. Ayrıca, dikili taşların (Stel) üzerindeki resimler ve kabartmalar o dönemde yaşamış olan insanların sanatları hakkında bizlere fikir veriyor. Buradaki tapınak, dünyanın bilinen en büyük tapınağı olma özelliğini taşıyor' diye konuştu.[kaynak belirtilmeli]

Göbeklitepe, arkeoloji dünyasının en büyük keşiflerinden biridir. Çünkü daha şehir hayatına geçmemiş olduğu düşünülen avcı-toplayıcı toplumların tapınak inşa etmiş olduğunu gösteren ilk örnektir ve bu da şehirleşme yani medeniyet tarihinde devrim niteliğinde bir buluştur. Hatta bu buluşu sebeple kazıyı yapan Dr. Klaus Schmidt, "Önce tapınak geldi, şehir sonradan geldi" demiş ve bu sözüyle erken medeniyet tarihine yeni bir açılım getirmiştir.

Göbeklitepe'nin bir diğer önemi ise BBC tarafından yayınlanan ''How Art Made The World 2'' belgeselinde belirtildiği üzere insanlık tarihinin yabani buğdayı ilk kez kullanarak tarihin bilinen ilk buğday ekiminin ve ilk çiftçiliğin başladığı yer olmasıdır".

http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6beklitepe
çok eskilerin hac merkezi olduğu iddia ediliyor. ben gittim gördüm, hacı olup geldim. artık bana kısaca hacı diyebilirsiniz.

kazı bölgesinde bir adet dilek ağacı var ve altında iki isimsiz mezar uzanıyor. artık onlar adem ile havva mıdır bilemem. ancak iki sevgili oldukları belli.

insanlık tarihini baştan yazdıracak Kadar bir değere sahip göbeklitepe.

diren ve elini çabuk tut Schmidt.(kazı çalışmaları başkanı)
eğer hakikaten 11000 yıllık bir yerleşimse ve milattan bu yana insanlık bu seviyeye geldiyse demek ki dünya bir kaç kere yıkılıp yeniden kuruldu.
ek: hani milatta yani 0 yılında teknoloji yoktu ya. oradan hareketle.
http://www.youtube.com/watch?v=XHoOiNnqkPU linkinden belgeseli izlenebilecek arkeolojik yer. ülkemizde her yerde olduğu gibi bir vatandaşımızın tesadüfen bulduğu bir yerdir. fakat diğer arkeolojik yerlerden ayıran en önemli özelliği bu güne kadar bulunan en eski tapınak olmasıdır.

her zaman olduğu gibi değerini pek bilmiyoruz. hatta ülkemizde buranın varlığından haberi olan vatandaş sayısı bile çok az. zaten arkeolojik kazıyı da almanlar yapmaktadırlar. bunların araştırılıp ve değerlendirilmesi gerekiyor ki aynı coğrafyada bunlara benzer 4 yer olduğu daha tahmin ediliyor ve daha doğru düzgün kazıları yapılmamıştır. mezopotamya'nın toprakları tarihten beri kıymetli ve kıymetli olmaya devam edecektir.
dünyanın en önemli kültürel miraslarından biri. ama o kadar şanssız bir coğrafyada ki...

http://www.r2d3dergi.com/...mamis-tarihi-gobeklitepe/
dünya tarihinin en eski yerleşim yeri. dünyanın en büyük bilim adamlarının hayretler içinde akın ettiği, meraktan kudurmuşçasına doluştuğu göbekli tepe türkiye'de ve hakkında sadece 41 adet entry var. yazık ulan amlı götlü başlıklara bakıyorum da bi.
günümüzden 12.000 yıl önce farkındalığı yüksek bir halkın taşlara bıraktığı izleri içeren tapınaklar bölgesi. yerleşim yeri değildir bir tapınma merkezidir. benzerleri, çatalhöyük, adıyaman ve nevala çori gibi bölgelerde de binlerce yıl sonra yapılmış hatta en benzeri ispanya'nın bir adasısnda bulunan enteresan şekillerden ve heykellerden oluşan yapılar topluluğudur. valla bu belgeseli izledikten sonra dinlerin pek önemi kalmıyor gibi birşey. hakkında hazırlanmış güzel bir belgesel için: http://www.youtube.com/watch?v=Yt5FW-g8An8
pedere yaklaşık 4 yıldır buraya gidip kazı yapmasını, en azından 1-2 ay kazı komiserliği yapmasını söylediğim yerdir. tabiki kırşehir'deki japon kazısında çok daha rahat ettiği için gitmemektedir. (bkz: Indiana Jones a özenmeyen arkeolog)
çok önemli bir arkeolojik buluştur.
yakında 3 boyutlu belgeselini yapacağımız buluş. *
Mısır-Giza piramitlerinden 7000 sene daha evvel inşa edilmiş Şanlıurfa sınırları içerisinde bulunan tapınak.

Dünya merakla izliyor bizim haberimiz yok maalesef.
insanların tarımdan önce tapınak yaptığı bir mekan. mutlaka gidip görülesi.
koca bir tarihin yattığı yerdir. Söz konusu bölgedeki arazinin sahibi, ekin ekemediğini belirterek kazıların başladığı günden beri kira parasını almaktadır. hatta bu durumdan yakın zamanda vefat eden kazı başkanı klaus schmidt, kitabında ince bir sitemle bahsetmektedir.
Türkiye’nin güneydoğusunda, Şanlıurfa ilinin yakınlarında yaklaşık 800 metre yükseklikteki bir tepenin yamacında yer alan Göbekli Tepe’de, etkileyici biçimde dairesel yapılmış anıtsal taş yapılar ilke kez 1995 yılından keşfedildi. insanoğlunun ilk dini yapıları olarak görülen bu yapılar; çapları 20 metreye kadar ulaşan, oldukça büyük T-şeklinde kireçtaşı sütunlarla oluşturulmuş anıtsal yapılardı. Genellikle bir dairenin ortasına iki sütun yerleştirilmiştir. Bu sütunlar da benzer fakat genellikle duvarlarla bağlantılı olan aynı biçimdeki daha küçük sütunlarla çevrelenmiştir. Tarımsal üretiminin olmadığı toplum düzeninden tarım toplumuna geçiş ilk olarak Bereketli Hilal içerisinde Neolitik Dönem’de gerçekleştiği düşünülüyor. Bu geçiş, buzul çağının sona erişinin hemen arkasından, MÖ 11. ve 8. bin yıl aralığında olmuştu ve Göbekli Tepe’de bu geçişin en güzel izlerini görürüz. Kuşaklar boyunca arkeologların kafasını meşgul eden ana sorulardan biri şuydu; Neden insanlar öncelikle avcılığı ve toplayıcılığı bırakarak hayvan ve bitkileri evcilleştirmeye başladı? Diğer bir deyişle neden Neolitik Devrim gerçekleşti? Göbekli Tepe’deki yeni araştırmalar, bu konu üzerine genel olarak kabul edilen düşüncelere kıyasla farklılık gösteren yorumlara neden olan bulgular ortaya çıkarmıştır. Turumuzun amacı, dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen ve gizemlerle dolu bu yerde, buzul çağı insanlarının muhteşem görkemli yapılarını görmek, hissetmek ve anlamak üzerine kurulu.
(bkz: arkeoloji) dergisinin özel bir sayı hazırladığı, dünyanın ilk tapınağının hatta tapınaklarının bulunduğu yerdir.
mısır pramitlerinden 7000 yıl önce yapılması, yerleşkeyi çok ilginç hala getiriyor.
avcı toplayıcı grupların , toplanma yeri olduğuna dair ciddi bulgulara ulaşılan yer.

ayrıca bira yapımı ile ilgili ön tespitler de varmış. birayı o devirde nasıl yapacaklar ilginç. çünkü tarım yok o dönem. üzüm desen üzümden bira olmaz şarap olur.

http://www.ulusol.com/201...i-alman-arkeolog-anlatti/
görsel

tarihin en eski yerleşik hayata geçildiğini kanıtı olan yapıların bulunduğu bölgenin ismi.

ayrıca mezopotamya uygarlığının da ilk başladığı yer olarak kabul edilen mevki.
Insanlik tarihindeki ilk sehir. 5 tapinak merkezli 2 km surdan olustugu ve surlarin iki ucundaki yukseklik farkinin sadece 1.2 mm oldugu kanitlanmistir. Piramitlere salya akitanlar bir arastirsin bi zahmet. National geographic te time scanners programinin ilk sezonunun yanilmiyorsam 3. Bolumu.
Kimse piramitlere salya akıtip burayi gormezden gelmiyo biraderim. Once bi tarihi eserler temizlensin kaçırılsın ondan sonra sevicez burayı merak etme.

Bi ara manisa universitesi iletisim fakultesi dekanı kazı başkanı yapilmisti ne oldu acaba?
Din tarım toplumundan önce yoktur yaklaşımını yıkan en eski insan işi tapınak.