bugün

Türkite cumhuriyeti ve milleti için kurtuluşun ve özgürlüğün simgesi, güzel Çanakkalemin güzel bir ilçesidir.
Uluslararası gıda zincirlerinin, avm'nin, Suriyelilerin ve afganların olmadığı Çanakkale ilçesi.
Hiç gitmedim.
Güzel bir yer gibi duruyor.
Temelli yerleşmeyi düşündüğüm ilçe.
1 yıldır yaşadığım nezih Çanakkale ilçesi.

Burası özel bölge olduğu için yabancılara ev verilmiyor. Bu yüzden suriyeli ve Afgan yoktur.
çanakkale savaşlarını anımsatır.
bir çanakkale ilçesi.
görsel
(bkz: Feribot)

görsel
Çanakkale'nin bir ilçesidir. Sardalya ve peynir helvası(tatlısıyla) ünlü olan bir ilçe. 99 tane evliya türbesi olduğu rivayet edilmektedir. Sadece benim mahallemde + 3 tane türbe var. Bolca yüzülecek alana sahiptir.
yakınında olduğumdan dolayı birçok sefer gittiğim yer. buram buram tarih kokar oraları. herkesin bildiği üzere çanakkale savaşlarıyla ünlenmiştir. peynir helvası ve konserveleri ünlüdür. 2. kolordunun da merkezidir. astsubay ve subay orduevi bulunur. subay orduevinin manzarası efsanedir. burdan feribotlarla lapseki'ye ve çardak'a geçilir. bayramda burdan feribota binilmesini tavsiye etmem. gidip eceabat'tan binilmesini tavsiye ederim. gittiğinizde bayraklı baba türbesini ziyaret edebilirsiniz. rivayete göre eğer bir dilek dileyip bu türbeye bayrak asarsanız dileğiniz gerçek oluyormuş. bu rivayete inanan bir sürü insan varmış *. cidden güzel bir yerdir.
fatihi orhan gazi oğlu süleyman paşadır.
Küçük ve samimiyet kokan bir ilçe, benim için ise yaz mevsimi demek. Salı ve cumartesi günleri pazar kurulur. Çarşısı emekli maaşını çekmeye gelen amcalar, teyzelerle dolar. Piri reis müzesi açıksa mutlaka gezilir. Dilek havuzuna para atılır. Sahilde cafelerde oturulur. çarşının girişindeki roma dondurmacısından dondurma alınır, aksiyon olsun diye arabalı feribota binilip lapseki yapılır. Eğer büyük gemi geçiyorsa herkes içten içe çarpmayız dimi ya diye düşünmeye başlar. sonra feribottan inmeden geri dönülür. Gecede yıldızlarla dolu olan gökyüzüne dalınıp gidilir.
Bu şehre gittiğim zaman çok sevmiştim. Denizi olması güzel sakin sokakları olması beni mutlu ediyordu. Öyle ki kısmet nasip oldu da bu şehre artık yerleşme imkanı buldum. Hemencecik dublex Bir daire tutuyorum.
görsel

Huzur dolu, Çanakkale ilçesidir. Anzaklılar tadını biliyormuş. Böyle sakin yerleri seviyorum.
ferry ile karsiya geçerken dikkat edin sizi çardak a yonlendirebilir elemanlar. lapsekiye alti km uzak. yolunuz uzamasın benim durumuma dusmeyin.
yedi düvele karşı gelmiş, yüzlerce savaş kazanmış milletimizin en büyük zaferlerinden birinin gerçekleştiği yerdir.
Çanakkale savaşı sırasında Gelibolu'da bulunan ve havada çarpışıp iç içe geçen kurşunlar:

görsel
Bende farklı bir anlamı olan yer. Unutmayacağım hiç geliboluyu ve orda yaşadıklarımı.
Unutamayacağım şehir.
görsel yalnız demirler şahane.
Sahilden kolordu tarafına doğru yürürken denizle arası 10 adım olan Kafe Kahverengi diye bir mekan var. Gelibolu'nun Starbucks ı diyebilirim.
Yillar önce yaşadığım yer.

Sardalye fabrikasının orada tenekede midye pişirir, ardından trablemlere geçip orada yüzerdim. Ardından sahil boyu çilehanenin oradan Hamzakoy plajına ugrar, bir de orda yuzerdim. Pomakların mahallede şanzıman abi lakaplı mahalle dayısı hâlâ aklimdadir.

Deniz bayramı orada bir başka olur.
Çok özlediğim mükemmel ötesi yarım ada.
Tümgeneral Charles Vere Ferrers Townshend: “Avrupa’da hiçbir asker yoktur ki, bu ifadenin altını çiziyorum, Türklerle mukayese edilebilsin. Almanların müdafaada gayet iyi oldukları kabul olunabilir. Fakat siperlerde onlar dahi Türklerle kıyas edilemez. Misal olarak Gelibolu’yu zikretmek isterim. Orada bizim gemi ateşlerimizle büyük zayiata uğrayan kıtalar, Türk olmasalardı. Yerlerinde kalamaz ve derhal değiştirilirlerdi. Halbuki, Türkler, bütün muharebe müddetince yerlerinde kaldılar.”