bugün

Arkadaşlar dünya savaşı çıkmış.

görsel
Yakın zamanda gelişen teknolojiden önce hemen hemen herkesin her gün aldığı ve özenle okuduğu, günümüzde ise çok az bir kesmin bu geleneği devam ettirdiği, benim gibilerin ise canı çok sıkıldığında bulmacalarını çözmek için aldığı yayın organı.
Sokağa çıkma yasağı olan haftasonunda trajlarını hayli merak ettiğim araştırmacı yayınlar.
çocuk ve tarih için ayrıca çıkmasını istediğim hede.
ah eskiler..
gündemi takip etmenin en tatlı yöntemi..

hem eskise bile sonuna kadar da kullanılırdı ki..

hem az kahır da çekmezdi,
çaydanlık altlığından tut, kırık camın geçici süsü bile olurdu ..

şimdiyse unutulmaya yüz tuttu..
bunlara artık baksan bi dert bakmasan bir dert. artık diyorumda o da bunaldım yoksa bunlar ne zamandır böyle. nerde gazetecilik lan? anca milleti yorumluyorlar. türkiye de gazetecelik filan yok kardeşim. araştıran soran soruşturan gazetecilik yok. gazeteci ünvanını taşıyanlar benim gözümde şu an dedikoducu ya da yorumcudan öteye geçemez. şunu da diyebilirsiniz zaten siken açık açık sikiyor ne gerek var araştırmaya falan. o da doğrudur ne yazıkki.
Eski dilde günlükbetik diye adlandırılan günlük bilgilendirici fasilite.
internet ile birlikte unutulmaya yüz tutmuş bir dönemin en değerli hazinesi. kaç yılına kadar direnecek merak konusu doğrusu.
Gündelik gazetelerin mevcut olmadığı devirlerde günlük bazı devlet emirleri, ahali tellalları vasıtasıyla toplanarak tebliğ edilirdi. Tellarlar, “komşular, komşular! Bu gece camiye buyurun, tembih var!” diye bağırarak halkı camilere toplarlardı.
Tirajları bolca şişirilen yayın organı.
(bkz: newspaper)
gaste ile arasındaki farkı bir türlü öğrenemediğim kitle iletişim aracı.
görsel
Ülkemizde maalesef rağbet görmeyendir. Bundan on yıl önce öğle arasında eve yemeğe gelirdim sabah tamamen dolu olan gazete rafları boşalmış tek tük gazete kalmış olurdu evin önündeki bakkalda ama şimdi bakıyorum akşam bile dolu hala gazete rafları dolu sadece tek tük gazete satılmış. Ne kadar kötü bir durum bu gerçekten anlatmak mümkün değil bu halkın basına güvenmediğinin yanında ülke gündemini dünyada olup biteni okuyarak değil kulaktan dolmalarla sosyal medyadan gördükleriyle yetindiklerini gösterir.
Okunan kağıt parçası. Evet.
11. Nesil şizofren yazar. Sözlüğe hoşgeldin kardeşim.
"Gazeteler, uygarlığın nasıl bir pisliğe ve ölüm tuzağına düştüğünü gösteren çöplüktür."

Kafka
katlarken orta kısım katlanmaz bazen, kafa atarak düzeltilir.
türkiye'de okunacaksa internetten okunur. diyebilirsiniz ki: ''başka ne amaçla kullanılabilir ki?''. bu soruya cevabım şudur:

-tırnak kesme
-kuş kafesi altlığı
-sofra bezi
-tribün koltuğu vs vs. şeklinde gider bu örnekler.
(bkz: fogli d avvisi) denen haber bültenlerini dinlemek için ödenen ücrete gazete denirdi. Bildiğimiz gazete adı da burdan gelir.
Kaynaklarını soruşturması gereken medya aracıdır. tabi yeterince güvenilirlikleri kaybolmuşken toparlamaya niyetleri varsa, bu da benim iyi niyetim.
bugün bütün gazetelerin sürmanşetleri ve manşetlerinde seçim sonuçlarının istatistiksel olarak tablosu var. ilk başta dikkat etmedim lakin ayıktığım zaman hepsine tek tek baktım.
star ve taraf gazetelerinin oranları dışında hepsinin partilere verdiği oran başkaydı. Mesela Vatan en fazla oran artışıyla akp'ye yüzde 49'u basmış. Akşam gazetesinin kapağından söz etmek istemiyorum çünkü gazete standartlarını da yıkmış. keşke yaptığı haberlerle de standartları yıksa. Açıkçası bugünkü istatistiklere bakarak gazetelerin kimliğini analiz edebilirsiniz. Daha da ilginç bir şey var, aynı gruba ait gazeteler de birbirinden farklı istatistik vermiş. farklı kaynaklarla ilgili olabilir ama bu gibi toplumun tamamını yakından ilgilendiren bir tercih davasında birbirini tutmayan sonuçlar verilemez. okur hangi partiye mensup olursa olsun, doğru bilgiye ulaşma hakkı önlenemez. önleyenlere rağmen...
"eğer dikkatli olmazsanız, gazeteler sizin mazlumlardan nefret etmenizi, zalimleri ise sevmenizi sağlar."
malcolm x
...
görsel
hala yayınlanıyor olmasına anlam veremediğim kağıt parçası.
yıl olmuş 2012 hala gazete çıkarıyorlar amk. devir internet devri. her şey dijital ortama geçmiş adam hala 100 yıl öncenin mantığıyla gazete çıkarıyor. yazık lan yazık harcadığınız, çöpe attığınız kağıda yazık.

not: 10 yıldır gazete almıyorum alana direk küfür ediyorum.
toplumları yönlendirmek, istenilen duyarlılığı yaratmak, bilinci yönlendirmek için kullanılan araçlar. Hatta gazete okumayan insanlar eleştirilir, gazete okumak hoş bir şey olarak gösterilir, entelektüelite belirtisi sayılır falan. Zaman zaman farklı şekillerde propagandası yapılır bu işin.

ama farkında olmadan zehirlenirsin, okuduğun her haber, her makale seni bir duygu hissetmeye, bir şekilde düşünmeye yöneltir. işin en kötü yanı, okuduğun şeyin gerçekliğini bilmeden yaparsın bunu. Yani haberde bahsi geçen insanlar yaşamıyor, böyle bir olay olmamış dahi olabilir, diğer bir ihtimalle ölen birisi dahi yokken arşiv görüntüleri, fotoğraflarıyla bir çatışma haberi dahi yapılabilir. Sen hiç bir zaman işin gerçek yüzünü bilemezsin. Gerçek olsa dahi olayın iç yüzünü bilmeden o işten haberin olması hiç bir şey değiştirmez.

bazı muhalifler gazete propagandasını apolitiksin damgalamasıyla yapar, apolitik ne demekse artık. Ama dünyayı değiştirmek, bir şeyleri değiştirmek, siyaset değildir, gündem değildir, politika değildir. Bu iş bireysel bir şeydir. uzun uzadıya konuşmayacağım bu işten : (bkz: #16036648) sefer sayılı entry' de bahsetmiştim.

Gazete dediğin şey, sıradan insanların hayatını ülkenin geneline taşır, toplumsal baskı oluşturur, genel bir ahlak oluşturur. Yani insanlara zararlıdır, gazeteler okunmaya devam ettikçe yönlendirilen kitleler de olmaya devam eder.

i. s. 1613; karayip adaları; akheramosis
bir iletişim aracıdır. genelde günlük olarak yayımlanırlar.