bugün

benimdir.

nazik ve kibar garsonlara servis sonrası ve çıkışta mutlaka teşekkür ederim. bu yüzdendir ki bir sonraki gidişte hürmet ve ilgi görürüz. değer verildiğini bilmek mutluluk veriyor insanlara, bunu fark ediyorlar.
Bazı garsonların değişik değişik bakmasına aldırmadan her defasında yapılması gereken eylemdir. Diğer türlü toplum içinde ki insanların birbirine saygısı kalmıyor. Bu durum sadece garsonlarla da kalmamalı. Berbere, aldıklarınızı poşetleyen kasiyere, bavulunuzu alan uzun yol muavinine bile yapın ki insanlıklarını hatırlasınlar.
nezaket sahibi insanın yapacağı eylemdir.

bizim ülkemiz sıkıntılı bu konuda, minnet duygusunu genelde kendinden güçlülere karşı yüksek sesle dile getirir.
Etmeliyim efendim , ben ona teşekkür etmeliyim ki o insan yaptigi isten benim yuzumden sogumasin , nefret ede ede yapmak zorunda kalmasin. Olabildigince uygun bir dille teşekkür etmeliyim.
aferin denilesi müşteridir. insana değer veriyordur. kendini yüksek görmüyordur. egosu yoktur. birde bahşiş veriyorsa ondan yücesi yoktur.
garsonu babasının kölesi zanneden insan kırıntılarından olmayan müşteridir.
nezaket sahibidir.
sadece garsona değil bakkalından tut manavına kasabından tut seyyar satıcısına kadar bir şeyler vasıtası ile bir şekilde ilişki içerisine girdiğimiz tüm işçilere, emekçilere, çalışanlara ediyor olmam ile aralarına girdiğim müşterilerdir. erinmeyin arkadaşlar insanlar mutlu oluyor ağzınızda aşınmıyor. 34 yaşına geldim hala ağzım yerinde çok şükür kaymadı sağa sola teşekkür ediyorum diye..
ikili ilişkileri kuvvetli olan kişidir. Mutevazi olan egosu olmayan müşteridir.

Emekçi olduğunun emeğe değer verdiğinin nişanesidir bu hareketi.
normal müşteridir alkışlanacak bi durum yoktur asıl hayvanlık teşekkür etmemektir.

hayır öyle bi duruma gelmişiz ki normal'i bile alkışlıyoruz, teşekkür etmek lan! işte devlet halktan aldığı vergilerle yol yapar halk da yol yaptı diye devleti alkışlar, hep aynı davalar.
Askerde garsonluk yapmış biri olarak şunu diyebilirim.

Onlara insan olduklarını hissettirin, emin olun size farklı davranacaktır. Bu gerek servisin hızı, gerek mekana gittiğinizde sizi karşılayış şekilleri, gerek ufak kıyaklar şeklinde geri döner.

ille bunları beklediğiniz için değil, hizmet aldığınız insanların işleri icabı orada olduğunu ve uşağınız olmadığını anımsamanız; onları robot ya da hesabı ödediğiniz bir atm makinasından bi tık ötede olduğunu hissetmeniz sizden bir şey eksiltmediği gibi karakterinize olumlu yansır.

haa son olarak:

"biyruuunn efenim, Aile salonumuz vardır abi, içecek ne alırsınız?"
O da bir insan.işini( senin işini) yapıyor hizmet alan kişi elbette teşekkür ederim diyecek .
Sktirgit çayını kendin al dese daha mı iyi.
Hem samimi hem karakterli olduğunu gösterir.
normali yapmış müşteridir. napacağdı küfürmü edeydi.
senin benim gibi bir insandır. zaten yapması gerekeni yaptığı için çok erdemli çok saygılı bravo demem ama toplumumuzda böyle şeyler öyle bir noktaya geldi ki teşekkür etmek çok şaşılacak bir şey olmaya başladı.
Valla benimdir de hic boyle ince düşünerek yaptigim bir eylem değildir. Öyle olması gerektiği için öyle yapilir çünkü garson olsa da karsinizdaki bir insandir ve size bir şey yapitiginda görevi bile olsa tesekkur etmek gerekir .
Olması gereken bu değil mi zaten ? Ben mi yanlış biliyorum.
Yaşadığım bir olayı aklıma getiren başlıktır. Çok değil 3-4 ay önce kahvaltı yapmak için arkadaşlarla emirgan sütişe gittik. Kahvaltı bitti ellerimi yıkamak için lavaboya gittim. 50'li yaşlarda tontiş bir teyze, temizlik görevlisi lavaboları temizliyor kolay gelsin dedim baktı bir an şaşırdı bir şey mi söylediniz efendim dedi. Kolay gelsin teyzecim dedim gülümsedi teşekkür etti. Çıkmak için ikimizde kapıya yöneldik benim de hareketlendiğini görünce önce çıkmam için durdu bekledi kapıyı açtım lütfen buyrun dedim önce kabul etmedi ısrar ettim sağolasın güzel kızım dedi. O teyzenin gözlerindeki mutluluğu gerçekten gördüm belki de ilk kez birisi kapısını açıyordu.
Diyeceğim o ki sevgili yazarlar insanları mutlu etmek için bir söz bir davranış yeter kibri bir kenara bırakın sizin için çalışan insanlara bir teşekkürü çok görmeyin.
Kendisine yapılan hizmete verilen emeğe saygı duyandır. Garsona teşekkür etmek niteliğinde sınıflandırmayı, mesleğini aşağılar gibi başlık aÇılmasını tüm gün ayakta durup arzunuzu yerine getirdiği iÇin mi hak etti bilmiyorum fakat sıradan ve olması gereken bir eylemdir. Sözü edilen kişiyi ooo bana teşekkür etti diye havalara uÇurmayacağı gibi, ağzınızdan Çıktığı iÇin de sizi hasta etmeyecektir. Totonuzu az indirin.
bahşişi tercih eden garsonlar çoğunlukta olacak olandır.
olması gerekendir.

ulan normal bir şeyi nasıl bu kadar olağanüstü ve lüks bir hale getirmişiz yahu. insan sürekli teşekkür etmeli arkadaşlar.

teşekkür etmek, merhaba demek ve gülümsemek gerçekten çok güzel bir üçlü. hem kendiniz mutlu olursunuz hem de karşınızdakini mutlu edersiniz.
Masayı toplamasına yardım da ediyorum oturduğum yerden. Kolum bacağım dilim kopmadı allah a şükür.
bu o kadar büyük bir şey mi ki yahu? teşekkür etmek bir nezaket kuralıdır. bunu yapıp üstüne ben teşekkür ettim diye övünüyorsak insanlığımızı çok önceden kaybetmişiz.

herkes de "benim" yazmış. gülsem mi ağlasam mı. yapılması gerekendir, bir hizmetin karşılığı nezaketen budur. her fırsatta her durumda teşekkür eden, rica eden insanlar olmalıyız.
o garsondaki yorgunluğu bir anda alırsın açık ve net yüzüne gülümseme gelir kısa süreli de olsa daha hevesli bir şekilde çalışır.
(bkz: müşterisine bahşiş veren garson)
işidir yapsın mantığını asla gütmedim. Güdülmemelidir. Günde kimbilir kaç insanla uğraşıyorlar. iyi niyetiniz insanlığınızdır.
Örneğin mağazada kıyafetler yere saçılıyor sağa sola fırlatıyorlar. Al bak düzgünce koy yok. illa dağıtacak hak olarak görür insanımız kendinde. El alışkanlığı bende elime geleni alır katlarım. Personel sanırlar çoğu zaman. Yani size hizmet eden yardım eden insanlara bir teşekkürü bir yardımı çok görmeyin kendinizden bişey kaybetmezsiniz emin olun.