bugün

gaiplik süresi 5 yıldır. konu güncel. *
gaiplik kararı için gereken en az süre beş yıldır. mevzu bahis konunun doğuracağı hukuki sonuçlara göre on hatta on beş yıl olabilir.

tanım: (5 yıl sonunda alınan karar için) bişr kişinin tespit edilmiş ölüm tehlikesi varken kaybolması halinde, kendisinden en az iki şahidin onaylayacağı son haber alınma tarihini takiben beş yıl sonra hakkında, gaipliğine karar verilmesi ve böylece kişiliğin sona ermesine bağlanan sonuçların uygulanmasıdır.
ölüm tehlikesi içinde yiten veya kendisinden çoktan beri * haber alınamayan bir kimsenin ölümü pek olası görünürse,hakları bu ölüme bağlı olanların istemi ile yargıcın yitikliğe karar vermesi.
gaiplik kararı ikiye ayrılır.
1-) kişi ölüm tehlikesi ile kaybolmuşsa ve 1 yıl içinde ortaya çıkmamışsa gaipliğine karar verilir.
2-) kişi normal yolla kaybolmuş ve 5 sene içinde ortaya çıkmamışsa gaipliğine karar verilir.
soma maden kazasından sonra yangın sebebi ile çıkarılamayan 450 maden işçisi için verileceği söylenen karar.gaiplik kararı verilenlerin ailelerine nasıl maaş bağlanacağı da ayrıca bi hukuki sorun.
ölümüne kesin gözle bakılan kayıp için verilen ölüm kararı.

bir mezar bile olmaması... çok acı.
Olumune kesin gözüyle bakilan kisi hakkinda mahkemenin verebilecegi karardir.
maden kazası gibi, yaşama imkanı bilimsel olarak mümkün olmayan durumlarda değil 1 sene 1 hafta içinde alınması gereken karardır.
insanlar zaten canlılık olmayan bir yerde, yerin 2 km altındalar. hayatlarını devam ettirmeleri mümkün değil.
bu insanların vefatlarının onaylanması ve ailelerine madenden cenazeleri çıkarılmış diğer ailelere uygulanan prosedürün aynının uygulanması lazım gelmektedir.

yok yasa uygun değilse de meclis toplansın hemen yeni yasa çıkarsın bu durum için özel.
gariplik kararıdır.
gariptir kararın kendisi.
gariptir, yalnız ve sahipsizdir hakkında karar alınanlar.
peki galip kim ?
somadaki duruma uygulanacağı konuşulan karardır, ancak bu şartlarda gaiplikten ziyade ölüm karinesinin geçerli olması hukuken daha doğru olacaktır.

zira gaiplik için; ölüm tehlikesi içinde kaybolma veya uzun süreden beri kendisinden haber alınamaması gibi iki şarttan biri aranırken ölüm karinesinde ölümüne kesin gözle bakılacak durumlarda kaybolma ve cesedin bulunamamış olması şartları birlikte aranır. ölüm karinesinde kişi hukuken ölü sayılır, ki gaiplikteki gibi bazı hukuki sonuçlar için beklemek gerekmez.

(bkz: ölüm karinesi)
güncel Önemli Başlıklar