bugün

yüce filozof diyojen in mutlu bir yaşam sürmek amacıyla işin cılkını çıkarıp yaşadığı fıçıda büyük iskendere cevap olarak verdiği özdeyiş,vecize.
diyojenin ne kadar da cool bi adam olduğunu gösteren cümle
ota boka dalan ve saldıran sazanlara ve idiotlara karşı verilebilecek en güzel tarihi cevaptır.
(#674798) nolu entryde bahsi geçenler;
hükümdar: büyük iskender
Bilge: diyojen
bir fıçı da yaşarak, kendini maddi dünyaya kapatan diyojen'in meşhur lafı...
sözü söyleyen diyojenin sinop civarlarında yaşadığı söylenmektedir.
11 mart 1978'de abd'nin türkiye'ye uyguladığı ambargoyu devam ettirme isteği üzerine dönemin başbakanı bülent ecevit'in verdiği demeç:

" -amerika gölge etmesin başka ihsan istemem."
büyük iskenderin karinten geçerken diyojen i ziyaret etmek isteyip filozofu yırtık pırtık kıyafetlerle bir ağacın altında otururken bulunca bir ihtiyacın var mı sorusuna aldığı cevaptır. bu cevap karşısında da iskender bu dünyaya iskender olarak gelmeseydim kesinlikle diyojen olarak gelmek isterdim der.
diyojen'in * büyük iskendere verdiği ayar.
"Dünya çok da skmeydi,az çekil bakam şurdan!" düşüncesiyle yaşayan mutlu insan modeli. Diyojen miyojen hikaye efenim bunlar!
gerçek mutluluğa ulaşmak için maddi şeylerden arınmak gerektiğini savunan kiniklerin bir üyesi olan Diogenes bir gün fıçısının yanında güneşlenirken yanına gelen ve Diogenes'e kendisinden ne istediğini soran büyük iskender'e Diogenes'in verdiği cevap.
hiçliği ve dünya nimetlerinin geçiciliğini savunan diyojen' in, işgal sırasında yıktığı ülkesinin tekrar inşaa edilebileceğini söyleyen büyük iskender' e verdiği yanıt.
güneşlenen bir bayanın başına dikilip, ona bakan bir abazan kişiye söylediyi, gayet yerinde bir tabirdir.
(bkz: bana bulaşma da ne yaparsan yap)
ingilizcesi "only stand out of my light" olan sözcükler öbeği. *
sonunda bezdirilmiş insanın, "beni rahat bırak. bu, bana yeter" diyecek kadar çok şeyden vazgeçmiş halini anlatan, köprüleri atma cümlesi.
sinop ta da heykeli bulunan romen diyojen in büyük iskender e söylediği sözdür.işin ironisi, o gün havada güneş yoktur.gölgeli bir gündür.
romen diyojen'in, büyük iskender'e verdiği ayar olarak söylenir; fakat yüzlerce büyük insana uyarlanmış hikayesi mevcuttur. havanın o gün nasıl olduğu konusunda bilgiye de nereden erişilmiştir, merak konusudur. bünyamin sürmeli mi vardı lan o zaman?!
ceza'nın it dalaşı şarkısında geçen bir cümledir de.
Diogenes of Sinope diye geçen Kinik yaşam tarzını benimsemiş zat-ı muhteremin Büyük iskender'e soylemiş oldugu rivayet edilen bir sozdur.
aynı zamanda bunu ömer Hayyam'ında soyledigi dolaşan diger rivayetler arasındadır.
Sinoplu Diogenes'in sözüdür: Bir efsaneye göre Büyük iskender ve Diogenes MÖ 336'da Korinos'ta karşılaştı.
iskender gün boyu çok değer verdiği, fakat o güne kadar hiç karşılaşmadığı Diogenes’i bekledi. Ne var ki Diogenes gelmek bilmedi.
Diogenes’i öğle vakti güneşlenirken buldular. iskender" Ben,Makedonya Kralı Büyük iskender” diyerek birkaç adım atarken gölgesi yaşlı adamın üstüne düştü. Gezgin filozof başını çevirip ona baktı ve “Ben, Kinik Diogenes” dedi. iskender şöyle dedi: “Diogenes, dile benden ne dilersen. Ne pahasına olursa olsun dileğini yerine getireceğim." Diogenes cevap vermedi. Büyük iskender'in gölgesi tekrar üzerine düşen Diogenes dayanamadı. “Gölge etme başka ihsan istemez” diye yanıt verdi. iskender aldığı yanıt karşısında şaşkına döndü. Diogenes’in isteğini yerine getirip onu selamlayarak yoluna devam etti. (bkz: helge hesse)
türk vatandaşlarının chp'ye referandumda vereceği cevap olacaktır.
sanılanın aksine bu lafı diyojen değil güllü agop söylemiştir.
diyojeni çölde gördüm- ''gölge et başka ihsan istemem diyordu'' gibisinden de cümle kurulabilir
- abi, süper özlü söz buldum, haykırayım mı?
+ de bakalım lan, nedir?
- götlük etme başka ihsan istemem.
+ olm güzel de, biraz sert lan... sen onu gölge yap.
- gölgenin amına koyayım.
+ o da bi düşünce nihayetinde...
güncel Önemli Başlıklar