bugün
- okumalık kitap önerisi9
- sevgili olmadığı herife aşkım diye hitap eden kız12
- 7 aralık 2024 beşiktaş fenerbahçe maçı33
- said nursi neden evlenmedi10
- kadınsızlık11
- her sabah ceviz muz bal yemek8
- geceye bir şarkı bırak8
- alexander djiku9
- ben bu yazıyı sana yazdım11
- metro ve toplu taşımada kitap okumak11
- türk milletinin suskunluğunun sebebi29
- sevgili bulamayan erkeklere tavsiyeler24
- günahların takımı galatasaray10
- arkadaşlar kombinim nasıl18
- 1 senede ne değişebilir12
- acun ılıcalı9
- kadınların kibar ve fedakar erkek sevmeme nedeni14
- yetkililer maaş alıyor mu9
- true'nun yetkili olması22
- sözlüğe yön veren 3 yazar16
- iremga32
- alkol23
- evli barklı erkeklerin sözlükte çapkınlık yapması9
- 6 aralık dünya özür dilerim günü33
- sahte alkolden ölenlerin vebali ahirette sorulur16
- 0070 cabbar baba9
- akp'nin ali koç'u sevmeme nedeni11
- yılbaşı gecesi yapılacaklar18
- karınıza range rover alır mısınız9
- yıllar sonra sözlüğe dönen yazar15
- dursun özbek ibrahim hacıosmanoğlu kavgası58
- yaşım 14 ve hepinizden akıllıyım13
- 2025 asgari ücret tahminleri8
- bir daha kumar oynamayacağım10
- 22 kişinin sahte alkolden hayatını kaybetmesi22
- eve yaşlı dede fotoğrafı asmak9
- esad rejiminin sonu9
- hepimiz küresel hanımın bebekleriyiz10
- kuresel ikinma hanım günaydın neredesiniz yahu11
- karısının bir dediğini iki etmeyen erkek8
- tayt giyen kızlar üşümüyor mu sorunsalı9
- 190 boyunda kaslı yakışıklı zengin erkek cin10
- sözlükte moruq istemiyoz9
- insan olmaya ceyrek kala14
- bir oturuşta 10 bira içemeyip erkeğim demek12
- kısır seven erkek9
- kapadokya8
- ali imran suresi9
- eski tasarıma ne oldu amk9
- kıçımın yetkilisi27
(bkz: dostoyevskinin yancısı)
--spoiler--
insanın bütün işi gücü, sanırım vida değil insan olduğunu her an kendi kendisine kanıtlamaktır. bu uğurda başı belaya girecekmiş, gerekirse mağara adamına
dönüşecekmiş, vız gelir ona... bütün bunlardan sonra gel de günaha girme; henüz bu dereceye düşmediğimiz, isteğin bilmem hangi şeytanın buyruğunda olduğu açıklanmadığı için gel de sevinme!
--spoiler--
insanın bütün işi gücü, sanırım vida değil insan olduğunu her an kendi kendisine kanıtlamaktır. bu uğurda başı belaya girecekmiş, gerekirse mağara adamına
dönüşecekmiş, vız gelir ona... bütün bunlardan sonra gel de günaha girme; henüz bu dereceye düşmediğimiz, isteğin bilmem hangi şeytanın buyruğunda olduğu açıklanmadığı için gel de sevinme!
--spoiler--
--spoiler--
onlar, sıkılmak nedir bilmez bir sırça köşke, yani gizliden gizliye de olsa dillerini çıkaramayacakları, nanik yapamayacakları bir sırça köşke inanmışlar. işte bu köşkten korkmamın nedeni belki de onun sırçadan oluşu, sonuna dek ayakta kalışı ve gizlice de olsa dilimi çıkaramayışımdır.
--spoiler--
onlar, sıkılmak nedir bilmez bir sırça köşke, yani gizliden gizliye de olsa dillerini çıkaramayacakları, nanik yapamayacakları bir sırça köşke inanmışlar. işte bu köşkten korkmamın nedeni belki de onun sırçadan oluşu, sonuna dek ayakta kalışı ve gizlice de olsa dilimi çıkaramayışımdır.
--spoiler--
son romanının, bir bölümünü oluşturacağı ''bir büyük günahkârın yaşamı'' adlı büyük çaplı tasarısını gerçekleştiremeden 1881'de Petersburg'da öldü. bu ''bütün yaşamım boyunca bana bilinçli ya da bilinçsiz olarak işkence etmiş olan'' (dostoyevski) tanrı'nın varlığı sorunuyla ilgili bir çalışmaydı. bitirdiği çalışmanın tek bölümü olan ''karamazov kardeşler'' 1880'de basıldı.
alex de souza'nın en sevdiği yazardır.
takar gözlüklerini, bu adamı okur kralımız.
takar gözlüklerini, bu adamı okur kralımız.
tostoy gibi bir dev karaktere ayarın allahını vermiş adamdır ama şimdi olay çok uzun olduğu için yazamayacağım...
bağımlılık yapan büyük yazar.
1821-1881 yılları arasında yaşamıştır. mühendistir. bir dönem orduda görev almıştır. politikayla ilgilendiği yıllarda tutuklanmış, idama mahkum edilmiş, kurşuna dizilmek üzereyken cezası bağışlanmıştır.
depresif yapısı, bunalımları, sara nöbetleri, ekonomik koşullarının yetersizliği ve kumara düşkünlüğü zor bir yaşam sürmesine neden olmuştur.
ardında çok sayıda okura ulaşacak ve her dönemde beğeniyle okunacak pekçok eser bırakmıştır.
budala, kumarbaz, ecinniler, suç ve ceza, karamazov kardeşler, delikanlı, ezilenler, beyaz geceler ve insancıklar eserlerinden bazılarıdır.
"küçülmekten bile zevk almaya kalkışan bir adamın özüne saygısı kalır mı? bunu usanç veren bir pişmanlığın etkisinde söylemiyorum. öteden beri, "affedersiniz babacığım, bir daha yapmam" demekten nefret ettim. bunu söylemek bana güç geldiği için değil; tam tersine gayet kolay söylüyordum. hatta sanki mahsustan, zerre kadar suçum olmadığı halde yakalanıverirdim. bu hepsinden kötüydü. bu sefer yine duygulanır, pişmanlık duyar, gözyaşları dökerdim. şüphesiz hepsi kendi kendimi kandırmak içindi. bunları yalandan yapmadığım halde kalbimde bir kötülük nüvesi vardı... tabiat kanunları beni ömrüm boyunca her şeyden çok hırpaladığı halde bu defa ona suç bulmaya da imkan yoktu... şimdi aynı şeyleri hatırlamak içime fenalıklar veriyor; zaten o sıralarda aynı şeyi duymaktaydı... bir dakika geçince, kendi kendimi yiyerek, bütün bu pişmanlıklar, duygulanmalar, değişme andlarının hep yalan, çirkin yalan, sahtekarlıktan başka bir şey olmadığını anlıyordum. kendimi türlü türlü şekillere sokarak hırpalanmamın sebebini soracak olursanız size, boş durmaktan canım sıkıldığı için çeşit çeşit marifetleri denedim, diye cevap vereceğim..." yeraltından notlar
(bkz: ateş fedya)
1821-1881 yılları arasında yaşamıştır. mühendistir. bir dönem orduda görev almıştır. politikayla ilgilendiği yıllarda tutuklanmış, idama mahkum edilmiş, kurşuna dizilmek üzereyken cezası bağışlanmıştır.
depresif yapısı, bunalımları, sara nöbetleri, ekonomik koşullarının yetersizliği ve kumara düşkünlüğü zor bir yaşam sürmesine neden olmuştur.
ardında çok sayıda okura ulaşacak ve her dönemde beğeniyle okunacak pekçok eser bırakmıştır.
budala, kumarbaz, ecinniler, suç ve ceza, karamazov kardeşler, delikanlı, ezilenler, beyaz geceler ve insancıklar eserlerinden bazılarıdır.
"küçülmekten bile zevk almaya kalkışan bir adamın özüne saygısı kalır mı? bunu usanç veren bir pişmanlığın etkisinde söylemiyorum. öteden beri, "affedersiniz babacığım, bir daha yapmam" demekten nefret ettim. bunu söylemek bana güç geldiği için değil; tam tersine gayet kolay söylüyordum. hatta sanki mahsustan, zerre kadar suçum olmadığı halde yakalanıverirdim. bu hepsinden kötüydü. bu sefer yine duygulanır, pişmanlık duyar, gözyaşları dökerdim. şüphesiz hepsi kendi kendimi kandırmak içindi. bunları yalandan yapmadığım halde kalbimde bir kötülük nüvesi vardı... tabiat kanunları beni ömrüm boyunca her şeyden çok hırpaladığı halde bu defa ona suç bulmaya da imkan yoktu... şimdi aynı şeyleri hatırlamak içime fenalıklar veriyor; zaten o sıralarda aynı şeyi duymaktaydı... bir dakika geçince, kendi kendimi yiyerek, bütün bu pişmanlıklar, duygulanmalar, değişme andlarının hep yalan, çirkin yalan, sahtekarlıktan başka bir şey olmadığını anlıyordum. kendimi türlü türlü şekillere sokarak hırpalanmamın sebebini soracak olursanız size, boş durmaktan canım sıkıldığı için çeşit çeşit marifetleri denedim, diye cevap vereceğim..." yeraltından notlar
(bkz: ateş fedya)
(bkz: yeraltından notlar)
suç ve ceza adlı eserinde bir kitabın eşi görülmemiş şekilde sinema filminden daha çok gerdiğine şahit olursunuz.en favori yazarımdır.
sadece dostoyeski okumayı sevenlerin algılayabildiği okurken beynindeki yönetmen ve oyuncularla kişinin kendisinin çevirdiği filmi büyük bir keyifle izlemesidir bu adamı okumak.
kendine karşı işlediği suçları kendine eza edinen bir adammış, okunduğu kadarıyla.
kim bu adama yazar diyebilir ki, o bir kitabıyla bir karakter yarattığını zannederken onu okuyan insanlardan yüzbinlerce raskolnikov yaratmıştır. ruhen hasta, zayıf, zavallı, ama kendine acımayan aksine sürekli kendisini aşağılayan ve aslında en çok kendisine acıyan, herkesi her şeyi küçük gören ama aslında en çok kendisinden nefret eden, kendisini bir fahişeden daha aşağılık gören, bir fahişeye aşık olmak isteyen, tanrıya inanmayan, inanmak isteyip bir türlü inanamayan, aslında çektiği bütün acı, işlediği bütün günahlar ve istediği o bağışlanma sırf bu bilinmezlik yüzünden olan ve en kötüsü her şeyin farkında olan her daim cehennem azabında kıvranan binlerce raskolnikov. sanmıyorum ki insanların yerinde olmayı bu kadar çok istediği bir roman karakteri daha var olsun. belki herkes kendisinden bir şeyler bulduğu için, herkesin en derinlerindeki pislikleri çıkarıp böyle acımasızca yüzümüze vurduğu için...
vikisöz sayfasında onun söylediği iddia edilen: ''rusu kazıyın, altından kesinlikle kazak çıkar.'' lafı yazılmış deha. hangi orospu çocuğu yazdıysa o sözü. o söz bir kere ilber ortaylı denen moronun sözüdür.
edebiyatın beethoven'ınıdır. o da beethoven gibi sarhoş bir babaya sahipti ve yaşamı yine beethoven gibi ağır sağlık sorunlarıyla geçti. bu durum, ikisinin eserlerine de keder olarak yansımıştır.
okuyan kişiyi, okumadan önceki gibi bırakmayan yazar. etkilenmeden, düşünmeden, değişmeden durulmaz. her ne isen okuyup kapağını kapattığında artık sen değilsindir.
pek çok yakıştırma yapıldı dostoyevski için. ancak en çok yakışanını sevim burak yapmıştı yıllar önce. yazarların peygamberidir o. ben bir adım daha ileriye gidiyorum. sanatçıların peygamberi ve ilham perisidir o.
Eserlerinde anlattığı bütün o deli karakterler kendisidir aslında...
'Sevmek; güzel birinde aşkı aramak değil, bir başkasında kendini bulmaktır..'
her okumamda onu, her sayfasında kitaplarının, farklı bir sanat tarifi ile karşılaşıyorsunuz. suç ve ceza'yı okuyorsunuz, ve nasıl yazıldığını öğrendiğinizde karşısında saygı ile eğilmekten başka yapacak şeyiniz kalmıyor.
sözlükte yazar olsa troll olacak kişi.
inanın alışkanlık yapar, bir-iki kitabını okuduktan sonra bütün kitaplarını okumak istersiniz. pek yücedir kendileri, saygı ile eğilirim.
bir dönem malatyaspor'Da da top koşturmuş gürcü asıllı slovak futbolcu. fulelidr ayrıca.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar