bugün

https://www.google.com/se...;rlz=1C1GCEB_enTR881TR881
biraz ressamlık yönü de olan ünlü şahsiyet. geçenlerde sosyal medyada bir resminin paylaşımını gördüm, hiç fena sayılmazdı. gezerken manzaraları da resimlemiş zaman zaman demek ki.
Norveçli kaşif, bilim adamı ve diplomat. Nobel Tıp Ödülü ve Barış Ödülü sahibidir.
(bkz: random klavyeli isimler)
adı verilirken klavyeye kedi oturtulmuş olan gönüllü insan.
(Fridtjof Wedel-Jarlsberg Nansen) norveçli kaşif, bilimadamı, diplomat, mülteci hakları savunucusu ve nobel barış ödülü sahibidir. hayat hikayesi incelendiğinde, sözlükte "aşmış insan" olarak yer alabilecek isimlerden biridir. 1861-1930 yılları arasında yaşamıştır.

şampiyon bir kayakçı ve patinajcı idi; 1888'de grönland'ı karadan boylu boyunca aşmayı başaran ilk keşif ekibinin liderliğini yaptı. 1893-1896 yılları arasında gerçekleşen kuzey kutbu seferinde 86. paralelin biraz kuzeyine ulaşmayı başararak uluslararası üne kavuştu. bu sefer sonrasında keşif seyahatlerini bırakmışsa da, yukarıda anılan iki başarısı ile bir kutup bölgesi kaşifleri nesline örnek teşkil etmiştir (örneğin (bkz: roald amundsen)).

zooloji öğrenimi gördü. daha sonra bergen müzesi'nde küratör olarak görev yaptı. bu esnada yürüttüğü deniz hayvanlarının sinir sistemi üzerine çalışmaları ile doktorasını tamamladı. bu çalışmaları, modern nöroloji teorilerinin oluşumuna büyük katkı sağlamıştır.

1889'da eva sars ile evlendi.

1896 sonrasında çabalarını oşinografiye yöneltti ve ağırlıklı olarak kuzey atlantik'te bu amaçla bilimsel deniz seferleri yaptı. bu esnadaki faaliyetleri, modern oşinografide kullanılan ekipmanların geliştirilmesine önemli katkılar sağlamıştır.

ülkesinin önde gelen yurttaşlarından biri olarak, 1905 yılında norveç'in bağımsızlığını savundu (o döneme kadar norveç isveç'e bağlı durumda idi) ve danimarkalı prens charles'ın bağımsızlığını kazanan norveç'in tahtına geçmeye ikna edilmesinde rol oynadı. 1906-1908 yılları arasında londra'da norveç temsilcisi olarak bulundu ve norveç'in bağımsızlığını garanti altına alan bir anlaşmanın imzalanmasında önemli rol oynadı.

hayatının son on yılını milletler cemiyeti bünyesinde çalışmalara adadı. 1921'de milletler cemiyeti bünyesinde mülteciler yüksek komiseri olarak atandı. bu sıradaki çalışmaları arasında, gerçekleşebilmesinde önemli rol oynadığı türkiye ile yunanistan arasındaki mübadele konusu da vardı ; bu kapsamda istanbul'a da gelmiştir. 1922 yılında, 1. dünya savaşı'nda ve onunla ilintili anlaşmazlıklarda yerinden yurdundan edilen mültecilerle ilgili çabaları nedeniyle nobel barış ödülü'nü kazandı. (ödülü kazandığını bulunduğu lozan konferansı esnasında haber aldı (bkz: lozan antlaşması). ödül parasını uluslararası yardım kuruluşlarına bağışladı). bu çabaları arasında nansen pasaportu önemli bir yer tutar. bu pasaport, herhangi bir devletin vatandaşı olmayan mültecilerin kullanımı için geliştirilmiş bir belge idi ve 50'den fazla devlet tarafından kabul görmüştür. 1930'daki ani ölümüne kadar mültecilerin yararına çalışmalarını sürdürdü.

ölümüyle çabalarının yarım kalmaması için milletler cemiyeti "mülteciler için uluslararası nansen ofisi"ni oluşturdu. bu ofis 1938 yılında nobel barış ödülü kazandı.

nansen'in anısı pek çok devlet tarafından çeşitli şekillerde onurlandırılmış ve adı da özellikle kutup bölgelerinde olmak üzere çeşitli coğrafi yeryüzü şekillerine ve bir asteroid ile ay ve mars üzerinde bazı kraterlere verilmiştir.

(kaynak : ingilizce wikipedia'dan derlenmiştir. daha detaylı bilgi ve nansen'in resimleri için : http://en.wikipedia.org/wiki/Fridtjof_Nansen )