bugün

ingiliz tarihçi Eric j. Hobsbawn'un Fransız Devrimi'ni ve devrimin yorumlanış biçimlerini ele aldığı, Osman Akınhay'ın çevirisiyle Agora yayınları'ndan çıkmış olan kitabı.
Fransız Devrimi'nin 200. yıldönümü için Hobsbawn'dan, New Jersey, New brunswick'deki Rutgers Üniversitesi'nde üç bölümlük bir konferans vermesi istenir. Agora Yayınları'nın "iki yüzyıl sonra Marseillaise'in yankıları" alt başlığıyla, okura sunduğu "Fransız devrimi'ne bakış", işte bu konferansın genişletilmiş hali.
Kitap adının taşıdığı sıkıcı gibi gözüken konuya rağmen üniversite öğrencileri, özellikle uluslararası ilişkiler,tarih ve siyasi tarih bölümü öğrencileri için yazılmış bulunmaz bir nimet.
Hobsbawn'ın dediği gibi "Hepimiz kaçınılmaz olarak, geçmişe bakarken kendi çağımızın tarihini kağıda aktarıyoruz ve bir ölçüde, günümüzün savaşlarına eski dönemlerin kostümlerini giydiriyoruz. Zaten yalnızca kendi çağlarının tarihlerini kağıda aktaranlar, geçmişi ve geçmişten neler çıktığını anlayamazlar; bu tür eğilimlerin varacağı yer, kişilerin niyetlerinden bağımsız olarak, hem geçmişin, hem bugünün çarpıtılması dahi olabilir."